Pantani Carpaticus - sunt un om cu o mare pofta de a descoperi viata si lumea din saua bicicletei. Am calatorit enorm in ultimii 20 de ani traind o viata intensa plina de aventura si adrenalina! Viata mea inseamna calatoria pe 2 roti, descoperirea naturii, intalnirea cu semenii si continua perfectionare a mea prin intermediul experientelor acumulate si a emotiilor traite! Pedalo ergo sum! Pedalez deci exist! Traiasca cicloturismul!
Totalul afișărilor de pagină
miercuri, 26 iunie 2013
3-VELOTURUL EUROPEI 2013 (8500 km in 97 zile prin 16 tari)- EPISODUL 3 (TOT PRIN SFANT ARDEAL- BISERICILE FORTIFICATE SI TRAVERSAREA CARPATILOR MERIDIONALI SPRE CAPITALA)
Inainte de a pleca la drum imi iau ramas bun de la statuia dascalului "luceafarului" poeziei noastre, amintintu-mi cu mare reverenta de toti instruitii mei dascalii de odinioara care au sadit in mine dragostea de patrie, de carte, de natura, de frumos si de sport. Fara aportul lor considerabil poate n-asi fi ajuns ceea ce sunt azi - "un vagabond, un ratat, un boem, o pacoste la casa omului" (glumesc desigur)
Urmeaza un drum de podis transilvan cu urcari si coborari lejere si dupa 18km de pedalat pe un deal se inalta biserica taraneasca fortificata din prima localitate din judetul Sibiu - satul Tapu.
De aici am de catarat un deal frumos, apoi cobor si in curand ajung la Copsa Mica unde ma opresc la o halba. Intre timp ma imprietenesc cu 2 baieti si ajunge de o facem lata. Mi se face cinste multe halbe, apoi sunt invitat la un party in apartamentul lui Dorin unde continuam sa ne cinstim cu berica iar apoi cu un vinisor excelent de Tarnave, productia proprie a amicului meu Dorin. Dupa ce ne imbatam ca porcii Dorin imi da camera lui pt. odihna mea reparatorie si terapeutica considerand ca mi se invartea capul si lumea cu mine de atata licoare bahica. A fost minunat. Ziua urmatoare dupa ce ma trezesc cu greu, primesc un mic dejun si ma conversez cu mama lui Dorin, o femeie strasnica si harnica care a trecut prin necazurile vietii. Apoi Dorin ma conduce cateva sute de metrii si ne despartim in relatii cat mai amiabile. Sa traiesti prieten drag al sufletului meu! Oare cand ne vom revedea?
Romania se misca in bine, chiar si-n Copsa Mica care odinioara era acoperita de funingine, s-au construit blocuri noi care sunt locuite de o populatie foarte pestrita.
De aici mai am putin pana in Medias, acest oras medieval care m-a fascinat mereu. Ma plimb putin prin centru urbei deasupra caruia se ridica turla impunatoarei biserici evanghelice Sfanta Margareta.
Vine momentul sa mai si mananc ceva si aleg o delicioasa pizza.
In timp ce mancam pizza la o terasa din centru trece pe langa mine Cornelus, un personaj ciudat ce-l cunosteam din timpul studentiei. A stat cu mine 1 an in camera unui camin studentesc din Sibiu. Din pacate individul nu s-a schimbat deloc. Cand m-a vazut a rams siderat, m-a intrebat doar ce mai fac si apoi a gasit un pretext absurd sa scape de mine cat mai repede desi vream sa-i fac cinste o bere si sa mai povestim asta dupa ce nu ne-am mai vazut de 13 ani. Urat din partea lui ca aplecat asa dar s-a speriat de mine vazand ca acelasi ciclohoinar am ramas ca si odinioara in facultate cand colegii de camera spuneau ca sunt nebun pt. ca veneam tocmai de la Ineu la Sibiu cu bicicleta.
Mi-am vazut in curand de drum si primul popas l-am facut in Mosna unde se afla o superba biserica saseasca fortificata.
Urmatoarea oprire o fac in Agnita sa mananc niste mici. Acest mic orasel se poate mandrii cu o superba biserica-cetate medievala.
Dupa ce mai pedalez cativa km. ajung exact in centrul geografic al Romaniei.
Imediat in localitatea Dealu Frumos zaresc o noua biserica fortificata interesanta.
Suntem in inima Romaniei in zona cu cele mai multe biserici sasesti fortificate. In Cincu intalnesc o noua mandrete de sfant lacas cu infatisarea unei cetati inexpugnabile. Ba observ si un ceas solar pe unul dintre turnurile falnicei constructii medievale.
Cobor in DN1 in localitatea Voila de unde iar o iau pe un drum judetean catre Lisa locul unde s-au nascut regretatii scriitori de mare calibru Octavian Paler si Radu Anton Roman. De aici pedalez pe "drumul de sub munte" - cum mai este numit acest drum judetean ce o ia spre Zarnesti avand o ampla panorama asupra "Alpilor Transilvaniei" cum mai sunt numiti cei mai inalti munti din Romania - muntii Fagaras evident.
In comuna Recea fac pauza de masa, mi se permite sa ma pun cu cortul in incinta unui magazin langa un local si apoi ma imprietenesc cu niste tineri foarte de treaba si pusi pe baute. Mi se face cinste mai multe halbe si aici trebuie sa mentionez ca am gasit cea mai ieftina bere la bar din toata Peninsula Balcanica. M-am simtit excelent cu baietii pana tarziu apoi am mers la somn. O bere la halba costa doar 2RON.
Ziua urmatoare trec prin Sinca Veche si Sinca Noua apoi urmeaza o usoara catarare iar dupa Poiana Marului am de facut un pas usor si urmeaza coborarea spre Zarnesti. De aici o iau spre Rasnov unde opresc sa mananc o ciorba de burta. Acesta e oraselul unde locuieste marea multiltipla campiona mondiala de alpinism Crina Coco Popescu.
De aici am de luptat cu 12km. de catarare pana in statiunea Paraul Rece de unde am o ampla panorama asupra masivului Postavaru.
In zona se afla si multe vile de vacanta, hoteluri, pensiuni. Infrastructura turistica e excelenta.
Vine coborarea spre Predeal si de aici trebuie sa pedalez pe DN1. Dupa Sinaia intru in judetul Prahova si la Azuga incerc si berea cu nume omonim care merge de minune cu niste mititei deliciosi.
Pana la urma iata-ma ajuns la Campina unde sunt intampinat de un fan de-al meu, de domnul Aurel cu care vorbisem mult la telefon. Datorita lui am ales eu sa fac turul Marii Negre cum credeam si eram inca convins ca voi face. Initial vream sa fac turul Balcanilor, dar el a insistat sa vin la el la Campina sa pedalam impreuna spre litoral cu trupa lui Mandruta. a venit pe bicicleta impreuna cu un ortac de-al lui si m-au tot bombardat cu intrebari. Apoi am mers in centrul orasului unde a venit Teo - un tanar amic ciclist sa ma conduca la un restaurant unde eram asteptat de un numeros grup de ciclisti locali cu care am conversat mult despre ispravile mele si care mi-au facut cinste pe saturate. Apoi am mers la Aurel care mi-a dat o camera in apartamentul sau. Ziua urmatoare am fost in vizita la magazinul de biciclete al lui Bogdan Banica care mi-a donat mai multe articole de ciclism. Tot aici am avut marea onoare si bucurie sa-l cunosc pe Mihail Craciun - cel mai mare cicloturist al Campinei, care este de aceasi varsta cu mine si are deja turul Europei in palmares. Am facut o poza cu Aurel si Mihail inainte de a pleca de la magazinul lui Bogdan. Foarte frumos si calduros m-a primit comunitatea de ciclisti din Campina si tin sa le multumesc pe aceasta cale!
Ziua urmatoare dupa micul dejun, Aurel pedaleaza cu mine pana in tristul loc de langa satul Bintinti unde s-a prabusit marele inventator si aviator - eroul nostru Aurel Vlaicu la data de 13 septembrie 1913 la varsta de doar 31 ani in incercarea lui temerara de a traversa Carpatii cu propria "pasare de fier" inventata de el.
Urmeaza sa pedalez singur pe cel mai circulat drum al tarii iar in comuna Puchenii Mari ma opresc sa mananc la un resturant o mancare traditionala romaneasca dar care nu mai stiu cum se numeste. A fost buna dar cam mult pt. mine
Pe la Otopeni ma intampina amicul Mircea Vasile Petrescu - unul dintre cei mai inzestrati si mai talentati cicloturisti din tanara generatie care are deja un palmares impresionant la o varsta foarte frageda. El va fi ghidul meu de nadejde prin traficul aglomerat din capitala. Pt. inceput trebuie sa ma intalnesc cu patronul de la Hymalaya Bike Shop, domnul Sorin Liubarschi care mi-a facut cadou niste consumabile: lant, pinioane, camere, cauciuc, etc. Cand am ajuns eu la magazin Sorin avea un client de vaza in persoana politicianului de marca Teodor Stolojan care cumpara o bicicleta pliabila pt. o domnisoara. Multumesc mult si lui Sorin care e un om de mare calitate si ajuta pe cei care fac ceva in domeniul sportului pe 2 roti din Romania spre deosebire de alti patroni si importatori care se tin doar de promisiuni cum am patit-o de multe ori da nu-i nominalizez pt. ca in curand vor avea interes sa-mi doneze o bicicleta. Apoi merg cu Mircea la o terasa pe Lipscani unde ma mai intalnesc cu niste prieteni si stam la povesti la niste beri. Atmosfera e incendiara, ne simtim excelent, ma mai intalnesc cu un fan de-al meu care-mi face cinste si-mi da o modica donatie. Cel putin 3-4 prieteni importanti sufletului meu doreau sa merg la ei acasa sa ma cazeze si sa ma indoape cu bunatati. Imi cer scuze doamnei Adriana Petrescu si domnului Ciobanu Alexandru dar a trebuit sa aleg cazarea cea mai convenabila pt. mine, cea de lacasa prietenului meu - artistul plastic si bun ciclist Horia Nitu care sta la casa in Colentina si care azi implineste o frumoasa varsta. La multi ani drag prieten! Tot la aceasta terasa a venit si amicul meu, atletul si ciclistul de mare valoare - Florin Leonte, unul dintre cei mai importanti promotori ai ciclismului si ai sportului in general din capitala care mi-a daruit o cutie de batoane Herbalife delicioase care nici nu puteam preconiza cat de importante se vor dovedi ulterior in tur. Am incheiat seara apoteotic la Horia unde frumoasa lui sotie ne-a pregatit o cina copioasa: ciuperci prajite, salata de vinete, rosii, ceapa verde, branza excelenta, cozonac etc. Sarut mana Irina pt. masa! A fost una dintre cele mai frumoase seri din viata mea. Apoi am ramas cu Horia sa discutam si sa mai savuram niste bere pana la tarzie ora din noapte. A fost superb, o seara memorabila! Multumesc frate. Tarziu m-am retras sa dorm in patul de fier care era perfect aranjat pt. mine, sub marul inflorit. Asta imi dorisem, asta era visul meu. In urma cu 4 ani mai avusesem acest privilegiu si nu asi da o camera de 5 stele de hotel pe o noapte de veghe si somn pe acest pat de fier de unde puteam contempla stelele, luna iar miasma florilor de mar era imbietoare si revigoranta.
Si iata ca noapte trece ca prin vis si urmeaza o zi importanta.
In incheierea acestui capitol vreau sa Multumesc din suflet celor care m-au sprijinit sa fac si aceasta aventura.Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ocrotit din nou. Multumesc parintilor Dan si Mariana ca m-au inteles si sustinut mereu. Si acum multumesc prietenilor sustinatori care au fost numerosi si inimosi. Multumesc din suflet lui: Teodor Dobrinescu, Bogdan Cristea, Adina si Zoltán Márton - http://Z0ltan77.com/ , Sergiu Havasi, Liviu Marunceac -http://livstorm.blogspot.ro/, Tibi Muntean, Sorin Liubarschi, Bogdan Banica, Valkai Elod, Florin Leonte, Horia Nitu si tuturor celor care m-au ajutat.In Romania cel mai bine am fost primit la Timisoara, Campina si in capitala. In Balcani cei mai primitori oameni au fost in Serbia, Bosnia si Macedonia. Accesand linkul urmator puteti viziona o emisiune Tv in care-mi povestesc aventurile din penultimul meu mare tur europen si din cariera mea de cicloturist! http://forum.stelici.ro/viewtopic.php?f=51&t=2578
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cred ca acel ceas solar la care faci referire se afla pe biserica din Cincsor, nu Cincu.
RăspundețiȘtergere