Totalul afișărilor de pagină

marți, 22 mai 2012

Tura superba in M Zarandului cu prieteni din Timisoara (20 Mai 2012) - prima parte

Pe 20 mai am facut o noua tura prin judetul Arad care merita relatata detaliat. Traseul a fost: Ineu - Taut - barajul lacului Taut - Minisu de Sus - Vasoaia - Chisindia - Buteni - Barsa - Bocsig - Ineu (80km) Pana la barajul de la Taut am pedalat 26 km intr-o ora. Spre surprinderea mea in Taut am intalnit un biciclist din Ineu care facea o tura in Mt Zarandului. Era tata lui Claudiu Oprea, pasionat tanar ciclist din Ineu cu care sper sa pedalez in viitor. In doar 5min. a aparut George, un ciclist din Timisoara iar apoi in scurt timp a venit Liviu, un amic de-al meu din Timisoara, printre cei mai tari cicloturisti din Banat. Ne-am bucurat sa ne intalnim si am poposit la carciuma lui Gioni, preferata mea din aceasta zona. In scurt timp au venit si Nelu si Camelia, tot din Timisoara. Toti timisorenii traversasera M Zarandului pe rute diferite pana aici. Este momentul sa stam la taclale la o bere.
Trebuie sa recunosc ca-n aceasta tura bugetul expeditiei mele a fost de 0RON, reusisem cu greu sa-mi pun putini euro deoparte pt. tura europeana ce se apropie. Dar nu stiu cum se face ca n-o duc rau gratie providentei si prietenilor din Timisoara. Pt. inceput ma cinsteste Liviu cu 2 beri. Apoi imi pun in cap clopul de show si veselie si imediat reusesc sa mai produc niste bani de 2 berule, de data aceasta fiind ajutat de Nelu.
Trebuie sa consum repede berea caci prietenii se grabesc sa plecam in aventura. De aici pedalam pe un drum judetean neasfaltat spre Minisu de Sus. In prima parte pedalam pe langa lacul Taut.
Acest lac este cel mai mare din judetul Arad si suntem intr-o zona de mare potential turistic.
Amicul meu Liviu este un bun cunoscator al acestei zone iar George este cam pe la inceput in d-ale cicloturismului. Lacul ni se dezvaluie in toata splendoarea sa.
Primii 3km pedalam pe langa lac intr-un decor admirabil. Este o zi destul de calduroasa.
Drumul desi neasfaltat este destul de bun, in stanga avem padure iar in dreapta intinsa intindere de apa.
Dupa ce lasam lacul in dreapta noastra mai pedalm inca 2km pana intram in localitatea Minisu de Sus unde suntem uimiti de casele vechi ce le intalnim.
Acest sat este populat de oameni varstnici iar casele par sa dainuie aici de cand lumea.
Ne oprim sa facem multe poze ca nu in fiecare zi vezi asa un sat arhetipal. Timisorenii sunt incantati de ceea ce vad.
Arhitectura rurala are un farmec aparte in acest loc. Intalnim si case cu o fatada moderna dar care si-au pastrat farmecul de altadata.
Satul este asezat de-a lungul unui parau si are o singura strada. La un moment dat ajungem la o biserica din a carei turla se aud cantece de slava adresate lui Dumnezeu. Ramanem interzisi la aceasta faza si nu e nici o gluma, acesta este adevarul, puteti sa-i intrebati si pe amicii din Timisoara. E drept ca eram si-n sfanta zi de duminica.
Satul este asezat de-a lungul unui parau si are o singura strada. La un moment dat ajungem la o biserica din a carei turla se aud cantece de slava adresate lui Dumnezeu. Ramanem interzisi la aceasta faza si nu e nici o gluma, acesta este adevarul, puteti sa-i intrebati si pe amicii din Timisoara. E drept ca eram si-n sfanta zi de duminica.
La iesire din sat trebuie sa traversam un mic parau.
Acest traseu este foarte slab utilizat, probabil doar cei de la Directia Silvica il folosesc si rar niste turisti rataciti. Ajungem in curand intr-un loc unde drumul dispare acoperit de iarba.
Zona este salbatica, excelenta pt. drumetie.
Curand intram in padure, avem o catarare pe un drum forestier.
Liviu si Cami, dotati fiind cu GPS isi dau seama ca am gresit drumul si ne intoarcem la drumul cel bun.
Drumul este practicabil doar pt. masini de teren si tractoare dar si cu MTB-ul e OK.
Drumul este intretaiat de multe parauri.
Intram din nou in padure. Avem o usoara dar constanta catarare.
In curand ajungem la o panta unde trebuie sa impingem bicicletele.

6 comentarii:

  1. Bravo, Claudiu!! Tine-o tot asa! Esti om bun si frumos de aceea si Dumnezeu si oamenii te ajuta! Si tu ii ajuti pe ei cu felul tau de a fi, care vede ceva bun in fiecare om si fiecare loc!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Bogdan. Incerc sa traiesc si sa gandesc frumos si sa fac cat mai mult bine si astfel ca am parte si de multe lucruri frumoase.
      Nu ma las, voi continua in aceasi maniera incercand sa fiu mai cizelat.

      Ștergere
  2. Claudiu, stiu ca la marginea dinspre campie a Zarandului, se afla o cale ferata ingusta, singura electrificata din tara. Stii ceva, mai exista?
    Succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cred ca de la Pancota la Paulis, in zona podgoriei aradene era aceasta cale ferata ingusta. Acum nu mai functioneaza decat un tramvai de la Ghioroc la Arad, dar nu stiu daca e electrificat.
      Mersi mult!
      Doamne ajuta!

      Ștergere
  3. Biserica aia glăsuia de parcă era locul de emisie pt. Radio Vocea Speranţei. De departe părea că e un chef în toată regula, cu lăutari şi tot tacâmu'.Oare cu ce ne va mai uimi BOR-ul după faza cu clopote electronice, lumânări cu led-uri, aer conditionat&termopane la mănăstiri monumente istorice...Cami

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur sa vad ca ai o pasiune sanatoasa, ciclismul. Sunt preotul paroh din Minisu de Sus, republica autonoma minisu de sus cum imi place mie sa-i spun. Descrierea satului este foarte realista, difuzez pricesne duminica sau in perioada posturilor in diverse zile, ai impresia ca esti intr-o manastire auzind pricesnele.
    Pr. Cristian Gheorghe Ostahie.

    RăspundețiȘtergere