Totalul afișărilor de pagină

duminică, 2 august 2009

Tura din Apuseni mai 2009



















Eu si Razvan am pornit in aceasta tura pe data de 29 aprilie la ora 13 din Ineu. De precizat ca Razvan pedalase in ultimele 11 zile impreuna cu mine aproape 900km, fara nici o zi pauza (cea mai lunga tura din viata lui dupa spusele lui, Bravo lui: Bun Baiat!)Eu personal, aveam deja la activ 1500km pana in capitala +900= 2400km la activ fara nici o zi pauza, plecat fiind la drum din data de 27 martie.
In prima zi am pedalat pe ruta: Ineu - Bocsig -Beliu - Craiva - Belfir - Petid - Uileacu de Beius ( am pedalat intr-o zona pitoreasca pe valea Crisului Negru si ne-am simtit bine la un restaurant langa Olcea. Am dormit cu cortul langa Petrani langa rau.
Ziua urmatoare am pedalat pe ruta: Petrani - Pocola - Beius - Rosia - Damis - Bratca - Borod. A fost o zi superba, un traseu de exceptie, traversarea mt Padurea Craiului, am avut vreo 12km de urcat, am vazut izbucuri si pesteri, ne-a placut enorm satul de varf de deal Damis, am avut si o coborare de cel putin 10km pe drum proaspat asfaltat. A si ploat cateva ore, am pedalat si pe ploaie, ne-am adapostit la un bar in mijlocuul pustietatii intinselor paduri unde am intalnit niste bosorogi cheflii de dantuiau de mama focului si ne-am incalzit cu o palincuta. Seara ne-am pus cu cortul langa o benzinarie Calido langa Borod.
Pe 1 mai am urcat panta de 4-5km trecand prin localitatea Cornitel si i-am asteptat pe prietenii din Cluj cam 5-6 ore. Apoi am coborat in viteza spre Bucea sa ne intalnim cu ei. Eu de bucurie ca mai vad lume si mai ales ca mai vad si fete romancute pe 2 roti, m-am emotionat, m-am bulversat si mi-am pierdut capul efemer de mi-am uitat ultimii si singurii mei bani(170RON) intr-un pachet gol de tigari Malboro pe banca de autobuz din dreptul localitatii Bucea.
Spre bucuria mea am observat cu groaza ca-mi lipsesc banii dupa ce am pedalat vreo 4 km cu grupul, cand ne-am oprit putin la iesire din satul Bulz. Mi-am autotras 2 palme de ciuda pt. noua gafa si am facut cale intoarsa cu bicicleta in mare viteza sa incerc sa recuperez banii. Spre fericirea mea banii erau exact in locul unde-i lasasem cu 20 minute in urma adica pe banca statiei de autobuz din Ciucea. Ca sa vezi ce oameni de treaba sunt ardelenii! Mi-am facut o cruce mare si am multumit divinitatii ca de data asta m-a ocolit beleaua si mai am si eu bani de o ciorba si de o bericica, caci mai ales era momentul sa sarbatorim la Stana de Vale, intalnirea cu ciclocontingentul clujean. Apoi fericit am pedalat ca nebunul sa-i ajung din urma si dupa cam o ora am reusit sa-i ajung. Traseul a fost de exceptie, trecand prin satele Bulz, Remeti,(aici am vazut un lac miniatural cu pesti deosebiti), am pedalat pe langa lacul Lesu, foarte pitoresc, apoi pe valea Iadului, drum ingust semi asfaltat, uneori bun, alteori execrabil, dar traseul este de exceptie. Am vazut si 2 cascade: Iadolina si Valul Miresei si pe la ora 19 dupa o pedalare incantatoare am ajuns in Stana de Vale. Aici am avut marea surpriza sa ma intalnesc cu Rick, un cicloturist solitar din Buzias, de mare calibru care anual face cel putin o tura de peste 1000km prin Romania de unul singur. Nu-l mai vazusem de mult si m-am dus cu el la restaurantul Iadolina sa sarbatorim, intre timp a venit si Razvan si am petrecut o seara agreabila mancand copios:ciorba de vacuta, cordon bleu si band pe masura: bere, gin, vin. La sfarsit Rick s-a dovedit a fi foarte generos achitand nota de plata care era peste 100RON (Rick frate, esti mare om, mare caracter! Te imbratisez cu drag si dor!) Apoi ne-am dus la cort la un foc de tabara unde am mai stat la cate o bericica si povesti pana ne-a venit Mos Ene pe la gene.
Ziua urmatoare ne-am hotarat sa plecam pe un traseu turistic spre cascada Bohodei pe jos. Razvan s-a hotarat sa ramana sa pregateasca lemne de foc si sa aiba grija de biciclete si corturi. Il durea putin piciorul ca fortase pe o catarare la iesire din Beius si-i pocnise niste capilare intr-o gamba a piciorului care ulterior s-a umflat. Chiar si-n aceste conditii vitrege Razvan a pedalat ca un erou. Eu impreuna cu Rick si cu cei din Cluj: Levi, Adela, Cami, Tamas, Dani si inca un cuplu de clujeni care sa ma scuze le-am uitat numele pe moment am facut acel traseu turistic foarte pitoresc, din pacate ne-a prins ploaia, apoi grindina iar pe la cota 1600 chiar si lapovita. Am intalnit si portiuni de zapada de 50cm. Eu si Rick nu eram bine echipati, imi uitasem pelerina de ploaie si caciula iar marele Rick era doar intr-un maieu, la un moment dat temperatura era de doar 1 grad celsius si ploua in dementa si eram la 5 km de statiune. Ma mir cum a reusit Rick in aceste conditii sa nu faca hipotermie, in maieul sau si cu capul sau chel, blond si gol. Eu am inceput sa alerg de nebun sarind peste mormane de zapada, mi-a intrat zapada la adidasi si senzatia de neplacere s-a intensificat. Apoi am gasit la o stana o bucata de nylon de mi-am pus-o in cap. Curat frumoasa si inedita experienta de supravietuire am bagat. Pana la urma am reusit sa ajungem la Stana de Vale reusind sa evitam hipotermia. A urmat un chef zdravan la focul de tabara, ca nu-i asa doar o viata are omul!
Ziua urmatoare a trebuit sa ne despartim, fiecare pe drumul sau: Rick o lua spre Bucea -Zalau, clujenii spre Valea Draganului, eu si Razvan spre Beius. Apoi am avut o coborare de vreo 13 km cu panta de pana la 12% spre Budureasa. In Beius ne-am oprit la o pizza Hawai delicioasa, apoi in Rieni ne-a prins o ploaie lunga, ne-am adapostit la o terasa. Iar seara am campat la iesire din Sustiu la poalele mt Codru Moma intr-o zona f pitoreasca langa un parau plin de pesti.
A doua zi dimineata m-am trezit ca Razvan e bolnav, avea febra, frisoane, greata, nu se mai putea scula din pat. Bunul meu camarad cred ca cazuse de extenuare dupa 1200km pedalati si poate si o mica toxiinfectie alimentara, astfel ca toata ziua l-am asteptat sa se odihneasca pana au venit parintii cu masina dupa noi.
Dupa o noapte de odihna la mine si-a revenit si a trebuit sa mearga la Cluj cu busul unde avea treaba.
A fost o tura memorabila si le multumesc tuturor care au participat la ea pt clipele de neuitat.
Asteptam cu interes urmatoarea tura!

cu prietenie,
Claudiu, membru al Clubului Sportiv Gratzu
Traiasca Banatul nostru drag !

2 comentarii:

  1. Te felicit baiete esti mare, numele cuplului din Cluj este Pop Ilie Florin (pentru prieteni Florin) si Ligia. Abia astept sa mai pedalam impreuna. Levi

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Levi,
    Mersi frumos, si eu ma bucur enorm ca sunteti un cuplu fericit care pedaleaza si abia astept sa ne vedem la vara la tura Sighetul Marmatiei - Vama Veche

    cu prietenie,
    Claudiu

    RăspundețiȘtergere