Totalul afișărilor de pagină

marți, 30 octombrie 2012

22 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari)- partea 22 (Prin Alpii Elvetieni si la lacul Leman)

Ziua urmatoare pedalez pe o pista ciclabila impecabila si din cand in cand mai fac cate o baie in lac, vremea fiind superba.
Este o zi de relaxare in care pedalez doar 30km pt. ca decid sa stau la o plaja superba la Grandson. Aici intalnesc un elvetian care-mi da o modica donatie si o harta a Elvetiei. De asemenea mai spre seara ma imprietenesc cu administratorul unui camping din apropiere care-mi face cinste o prajitura, o bere si ma lasa sa dorm gratuit in campingul lor.
Ziua urmatoare ma asteapta o lunga catarare spre un nou BIG: col de l'Aiguillon (1293m). In apropiere de varf ma intalnesc cu 2 pustoaice elvetiene care erau plecate sa faca o tura de doar o saptamana cu bicicletele prin frumoasa lor tara. Stam la povesti, ma poftesc la masa si le invit sa faca o tura si prin Romania pe viitor.
Ajung in Franta, iar cand urc pasul de Jougne (1007m) ma trezesc ca scoate un individ capul pe fereastra masinii si urla la mine frenetic: "Allez, allez Moga!" Mai sa fie de unde stie asta de mine?. Prin Franta pedalez putin si intru iar in Elvetia dupa localitatea Les Tavins. La un moment dat ajung intr-un loc geografic important.
Prin Elvetia pedalez pe ruta: Vallorbe - Mont la Ville - Morges - LAUSANNE - Montreux - Bulle - La Valsante - Jaun - Chateau D'Oex - Les Diablerets - Monthey - Morgins. Inainte de a junge la Lac de Joux ma prinde o furtuna violenta si dorm intr-o anexa la o cabana in varful unui pas unde sunt bine omenit de catre un cabanier care era polonez.
Urmeaza o noua catarare spre un alt pas.
Dupa o lunga coborare ajung la lacul Leman de care ma leaga amintiri de neuitat din anul trecut. Prima localitate unde zaresc lacul este Morges, apoi la Ouchy care tine de Lausanne ma intalnesc cu un cicloturist turc cu un buget inferior mie. Saracul trebuie sa se descurce cu doar 5EUR pe zi. Uite asadar ca se poate sa faci cicloturism si cu bani putini! Daca eu am putut si voi puteti, ramane doar sa visati si sa perseverati!
Pe langa Villette merg la un restaurant unde ma intalnesc cu o romanca care lucreaza ca ospatarita si ma imprietenesc cu niste elvetieni care ma cinstesc, petrecem o seara agreabila iar apoi ma pun cu sacul de dormit langa lac. Ziua urmatoare pedalez pe langa lac si admir podgorii superbe.
In orasul Vevey merg sa fac baie in lac si ma imprietenesc cu o lebada pe care o hranesc cu prajituri.
Peisajul este absolut fabulos, petrec clipe de neuitat.
Incepe din nou o lunga catarare spre Bulle trecand prin Chatel St. Dennis. Diferenta de nivel creste simtitor iar dupa Bulle intru din nou in maretia inefabila a Alpilor. Dupa localitatea Broc ma opresc sa ma odihnesc langa un restaurant ce se numeste "Le tour". Ma trezesc ca vine un ospatar, intra in vorba cu mine si apoi rapid imi aduce o portie excelenta de spaghete si o prajitura din partea casei.
Apoi ma invita in restaurant unde imi face cinste o carafa de vin rosu. Ma imprietenesc si cu o ospatarita magrebiana uratica dar simpatica si ulterior sunt lasat sa ma pun cu sacul de dormit in parculetul de joaca dedicat copiilor din incinta restaurantului. Ziua urmatoare incepe o noua catarare dificila. Ajung si la o capela unde gasesc o frumoasa rugaciune si unde ma reculeg.
Am de luptat la greu cu o rampa dura pe o caldura torida, dar peisajele ma rasplatesc pe deplin.
Fac o catarare spre un sat de munte La Valsainte printr-o zona deosebit de frumoasa apoi ma intorc si fac un pas dificil.
Apoi fac un nou pas dificil col de Mosses (1445m) in varful caruia intalnesc o familie de nemti foarte de treaba, iar veteranul familiei aflat la venerabila varsta de +90 ani imi povesteste aventuri de groaza din vremea celui de-al 2-lea razboi mondial. Primesc si o modica donatie si sunt invitat sa am credinta in Isus ca traim vremuri grele si cele de pe urma. Urmeaza o coborare, apoi iar o urcare spre statiunea Les Diableret unde dorm cu sacul de dormit in spatele unei case de vacante. In timpul noptii sunt speriat de un vulpoi probabil turbat care scoate niste sunete teribile. Scap si din aceasta belea iar ziua urmatoare ma asteapta o catarare lunga intr-o zona de vis.
Dupa 9km de serpentine si peisaje ametitoare ajung in varful pasului.
In timp ce cobor in serpentine spre Villars, la un moment dat imi sare un surub si mi se desprinde trailerul in partea dreapta. Pun o frana brusca si sunt catapultat peste ghidon, aterizez in picioare ca un adevarat nidja si dupa ce-mi remediez defectiunea pot sa pornesc la drum. In orasul Monthey trebuie sa stau cateva ore pe terasa unei benzinarii sa-mi cheltui francii marunti ca in curand voi intra in Franta si nu voi mai avea nevoie de ei. Cumpar sucuri, bere, dulciuri si alte prostii pana reusesc sa ma descotorosesc de ei. Urmeaza o noua catarare si seara mi-o voi petrece dormind cu sacul de dormit in spatele unui hotel sub niste balcoane in statiunea Morgins pe la cota 1300m. Ziua urmatoare mai am de pedalat 2 km pana ajung in pasul Morgins care coincide cu intrarea in Franta.
Ajung in statiunea Chatel de unde incep o noua urcare spre pasul Bassachaux. Inclinatia rampei este dura dar peisajele sunt generoase.
In varf drumul se termina, gasesc doar un complex turistic si sunt nevoit sa ma intorc in Chatel de unde cobor pe valea raului Dranse d'Abbondance. Din localitatea Bonnevaux am parte de o noua catarare in serpentine sub un soare torid. In nici o ora ajung in varful pasului.
Urmeaza o coborare spre lacul Leman unde ma relaxez putin la plaja si facand o bine meritata baia. Noaptea o voi petrece cu sacul de dormit langa un sat in apropiere de lac. In timpul noptii ma surprinde o furtuna din nou si iar sunt salvat de foita de cort a prietenului meu Florin, din inima Dolomitilor. Ziua urmatoare am o zi superba si ma asteapta din nou multe catarari. Dupa 2 ore de urcat ajung intr-un nou pas.

8 comentarii:

  1. un stil de viata echilibrat
    da foarte bine,fara alcool,doar bere!donatiile vad ca ,curg,frumos asa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Claudiu, astept articolele tale de fiecare data cu mare nerabdare, si ma inchipui si pe mine acolo, in peisaj. Cred ca as veni cu o cursiera, ca sunt bagaje multe de carat (alternativa ar fi mai multi bani in buzunar, dar...).
    In orice caz, ai avut parte de peisaje minuni, si cred ca ai mari satisfactii pentru recordul asta!
    De apreciat - te apreciaza numai cei care rezoneaza cu tine, si e perfect asa. Restul dau indicatii, vezi astea cu alcoolul, care nu mai inceteaza, de parca ar avea obsesii! :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos. Da, satisfactiile sunt mari.
      Eu zic sa luam legatura sa vedem poate organizam o tura. Eu sunt dispus sa-ti car bagajul in trailer-ul meu si-mi ofer serviciile de ghid cicloturistic pt. suma de 10 EUR/zi sau contra mancarea si bautura din ziua respectiva.
      Daca vrei pot veni cu propuneri de ture/trasee pt. anul viitor.
      Sper pe viitor sa devin ghid cicloturistic sa ajung sa mananc o paine din pasiunea mea.

      Ștergere
    2. Perfect de acord! Iar eu iti voi asigura un Jurnal de calatorie artistic, comunicarea cu cei de-acasa si voia buna, pentru 9.99 EUR/zi; bonus, hartile zonelor si prietenia mea... :) Aduc si provizii de piine de Pecica, o car eu! :))))))))
      Ma bucur mult ca investesti atita timp sa si publici acest jurnal, poate facem un grup de pasionati de cicloturism si treking, ca mtb-isti fitosi de oras sunt destui deja.

      Ștergere
    3. Excelenta idee cu crearea unui grup de pasionati de cicloturism si treking.
      Si totusi putem lua legatura?
      Adresa mea de email e: claudiumoga@yahoo.com
      Nr telefon: 0736 916 441
      Asi vrea sa aflu mai multe informatii despre tine si trecutul tau cicloturistic si de asemenea daca vrei sa facem ture impreuna.

      Ștergere
  3. mihail,poti da linistit cei zece oiro,omul iti cara papornita,deci este un ciclosticlist fara fiti,cum zici tu,asa ca repede puneti de un club ciclosticlist,locurile la spital sunt asigurate,doar sunteti cetateni ai patriei,si cei de ciroza trebuie tratati.

    RăspundețiȘtergere
  4. ANONIMULE esti o persoana rea si carcotasa care isi da cu parerea despre altii pentru ca tu nu esti in stare de nimic .nu este nimic anormal sa bei o bere ,doua la o masa sau o carafa de vin dupa atata efort intro calatorie si o aventura pe masura .bravo claudiu si felicitari

    RăspundețiȘtergere
  5. bravo claudiu,cat mai mult pahare inchinate cicloturismului,esti pe drumul cel bun,cioclu te pingareste din urma!

    RăspundețiȘtergere