Totalul afișărilor de pagină

joi, 21 decembrie 2017

Tura de 12 zile in Serbia si Macedonia pt. August 2018

Dragi prieteni pasionati ai vacantelor active si mai ales iubitori ai cicloturismului pt. luna august va invit la o tura de 12 zile pe o distanta totala de 704,6km care va porni de pe teritoriul romanesc de la Drobeta Turnu Severin, va strabate toata Serbia de la Nord-Est la Sud si Macedonia de la Nord-Est la Sud-Vest pe un traseu foarte pitoresc. Prin Serbia vom pedala prin Parcul National Derdap, zona Cazenele Dunarii pe partea sarbeasca, apoi vom traversa cateva masive montane usoare printre care si Stara Planina trecand prin localitati rurale arhetipale de un farmec aparte in care traiesc multi vlahi care vorbesc o limba romana arhaica. Vom trece prin orase interesante ca Bor, Zajecar, Knjazevac, Pirot, Vranje. Vom vizita situl arheologic Romuliana, fosta resedinta a imparatului Galerius aflat pe lista monumentelor Unesco. Vom admira si o cascada interesanta intre Knnjazevac si Pirot. Vom vizita de asemenea si un lac renumit Vlasinsko Jezero si o statiune balneocliamterica cu apa termala Vranjka Banja. Traseul este foarte pitoresc trecand prin multe paduri, vom avea si cateva catarari de facut dar nu prea lungi siu nici dificile. In Macedonia vom trece prin orasele Kumanovo, capitala tarii Skopje, Tetovo, Gostivar, Debar, Struga si Ohrid. In Kumanovo si Skopje vom intalni multe moschee si muzee interesante. Vom traversa Parcul NationalMavrovo, unul dintre cele mai frumoase din Balcani cu multe lacuri pitoresti si pe valea raului Crni Drim. Vom ajunge la perla Balcanilor lacul Ohrid la Struga de unde optional si aproape obligatoriu ar trebui sa facem turul lacului Cel mai important obiectiv cultural si turistic va fi orasul Ohrid aflat in patrimoniul Unesco unde se va incheia frumoasa noastra calatorie pe 2 roti.
Day 1, intalnire la Drobeta Turnu Severin unde vom vizita centrul, ne vom cunoaste si vom socializa discutand si despre calatoria noastra, cazarea va fi la un hotel sau pensiune din oras
Day 2, Drobeta Turnu - Severin - Donji Milanovac, 67,6km.
Vom incepe calatoria pe 2 roti, granita o vom trece la Portile de Fier 1 si vom pedala pe Defileul Dunarii la sarbi, o zona deosebit de pitoreasca cu cateva catarari usoare si multe tunele si peisaje de vis in zona Cazanelor Dunarii. Cazarea va fi la o pensiune in Donji Milanovac dupa ce vom vizitat centrul aflat chiar pe malul Dunarii si vom petrece o seara agreabila gustand celebra pleskavitza sau cevapcici asezonat cu un vin sau bere de calitate sau ma rog fiecare dupa preferinte.
Day 3, Donji Milanovac - Miloseva Kula - Bor, 64,3km.
Va fi o zi cu peisaje pitoresti, zone cu multa padure, ceva catarare dar si multa coborare, zona carstica si vom intalni multe sate arhetipale in care traiesc vlahi care vorbesc o limba romaneasca arhaica si sunt foarte ospitalieri si doritori de a intra in discutie cu romanii. Cazarea va fi la un hotel sau pensiune din Bor, un orasel frumos montan.
Day 4, Bor - Romuliana - Zajecar - Knjazevac, 72,1km.
Azi vom vizita un sit arheologic aflat pe lista monumentelor Unesco, cel mai important de acest tip din Serbia si poate din intreaga peninsula Balcanica. Vom avea un traseu pitoresc trecand prin orasul Zajecar si vom innopta la o pensiune in orasul Knjazevac
Day 5, Knajevac - Pirot, 64,6km
Azi vom pedala pe EUroVelo 13, Iron Curtain Trail, Drumul Cortinei de Fier. Va fi un traseu de exceptie, drumul trece pe langa o cascada superba, vom avea si o scurta catarare de vreo 2-3km dar vom trece si prin localitati pitoresti foarte vechi cu oameni gospodari si cumsecade. Noaptea o vom petrece in cochetul oras Pirot care este traversat de raul Nisava cu apa foarte curata si care este amenajat cu multe stranduri naturale unde ne vom putea racori la o baie daca ajungem la o ora decenta. Aici vom dormi la o pensiune sau hotel.
Day 6, Pirot - Svode - Vlasina Rid, 89,3km
Azi vom pedala pe valea raului Luznica iar apoi de la Svode pe valea raului Vlasina, un rau deosebit de pitoresc pana ajungem ,la localitatea turistica Vlasin Rid aflata langa lacul Vlasinsko Jezero, o locatie perfecta pt. turism unde ne vom caza si vom petrece o seara agreabila, posibil si cu foc de tabara si seara cultural-artistica.
Day 7, Vlasina Rid - Surdulica - Priboj - Vranjska Banja, 60km.
Pedalam pe langa lacul Vlasinsko Jezero, apoi pe valea raului Vrla, trecem prin pitorescul orasel Surdulica iar de la Vladicin Han urmam cursului raului Morava pana ajungem la statiunea cu ape termale Vranjka Banjia unde o sa avem parte de relaxare si confort.
Day 8, Vranje -Buganovac , se intra in Macedonia - Kumanovo 64,6km
Vizitam orasul Vranje si apoi Bujanovac. In curand vom traversa granita cu Macedonia si vom avea ocazia sa vizitam o frumoasa manastire Sveti Dorde si o biserica bizantina din secolul al XI-lea din Staro Nagoricane. Pe drumuri secundare si pitoresti vom ajunge in orasul Kumanovo unde se afla o importanta comunitate de musulmani si vom intalni moschee si muzee si ne vom caza in acest oras la o pensiune sau hotel. De asemenea vom avea parte si de drumuri secundare cu trafic redus in care vom vedea adevarata Macedonie profunda cea plina de flori si oameni gospodari.
Day 9, Kumanovo - SKOPJE - Tetovo, 76km,
Azi vom vizita capitala Macedoniei, cosmopolita metropola Skopje unde desigur vom avea ce vizita in cateva ore. In continuare urmeaza un traseu pitoresc spre Tetovo, oras situat la poalele celor mai inalti munti ai Macedoniei numiti Sar Planina cu varful de 2748m.
Day 10, Tetovo - Negotino - Mavrovo, 53,1km
Dimineata vom vizita acest frumos oras situat la poalele muntimor. Urmeaza un traseu montan pitoresc pana ajungem la Mavrovo, renumita statiune unde incepe cel mai important Parc National al Macedoniei. Aici ne vom bucura din nou de un lac splendid si ne vom caza la o pensiune in zona.
Day 11, Mavrovo - Debar - Struga 93,4km
Avem toata ziua peisage naucitoare. Trecem prin statiunea Galicnik iar apoi pedalam pe valea raului Crni Drim, Trecand si pe langa 2 lacuri superbe pana la Struga unde ajungem la marele lac Ohrid, perla incontestabila a Balcanilor.
Day 12, relaxare la lacul Ohrid, pana in orasul Ohrid avem doar 12 km de pedalat, deci azi ramane sa ne relaxam la minunatul lac si sa vizitam obiectivele turistice din orasul Ohrid care sunt destul de numeroase, centrul istoric facand parte din patrimoniu Unesco
Deliciuri Culinare balcanice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu