Totalul afișărilor de pagină

joi, 12 ianuarie 2017

10- TURUL CIPRULUI pe 2 roti - 2016, Ep. 10

Ajuns in Kato Amiantos sunt invitat de niste oameni sa beau o bere cu ei. Stau cu ei la povesti cam o ora apoi imi vad de drum. Urmeaza o frumoasa catarare pana in varful unui pas langa localitatea montana Spilia.
Profit ca e soare si-mi pun boarfele jilave la uscat iar eu ma odihnesc intr-un loc de popas.
De aici am parte de o ampla panorama.
Sunt inconjurat de chiparosi.
Pe aici trece celebrul drum turistic E4.
Urmeaza o coborare periculoasa. Dupa cativa km. opresc sa privesc versantul acoperit de chiparosi. 17% din suprafata insulei este impadurita.
Urmatoarea oprire o fac in satul Kannavia unde am o panta infernala.
De aici pedalez pana in Vyzakia unde fac o pauza de hidratare. Ma prinde noaptea iar in localitatea urmatoare Nikitari, voi intalni ospitalitatea poporului cipriot. Sunt primit cu entuziasm intr-un fel de Camin Cultural unde mi se serveste o portie excelenta de mancare si 2 beri Carlsberg. Discut cu niste localnici simpatici despre calatoria mea, ba chiar mi se ofera si acces la internet iar ulterior primesc si o camera gratuit. Ziua urmatoare imi vad de drum, pedalez pe B9 din nou spre Mt. Troodos. Am o noua catarare importanta si la un moment dat ma trezesc ca opreste unul cu o masina cu remorca si-mi propune sa ma transporte gratuit pe catarare. Omul ramane siderat cand il refuz si-i explic ca am venit in Cipru mai ales sa fac aceste catarari montane pe 2 roti. Am observat cipriotii nu au cultura bicicletei, sunt putini cei care pedaleaza. La inceput pedalez printr-un peisaj cam arid.
In curand o iau pe un drum secundar cu trafic chiar mai redus. Ma tot mir de calitatea asfaltului prin muntii Ciprului care este ca si cel din Alpi.
In Oikos intalnesc si un mic lac.
De aici catararea se inaspreste.
Mai urc pana in Moutoullas, un sat care-mi aduce aminte de satele montane din Italia.
Casele sunt construite ca si-n Cinque Terre.
In departare se vede Kalopanayiotis, pe unde am trecut.
E cazul sa ma opresc la o terasa sa ma hidratez. Aici ma reintalnesc cu Afrodita.
Deasupra mea sunt struguri deliciosi.
De aici am parte de o excelenta panorama asupra localitatii.
Ascult muzica buna si ma veselesc. De la o vreme mi se face foame si ma voi intoarce in Kalopanayiotis unde dau 8 EUR pe un kebab si o bere. Preturile sunt cam piparate pt. o bodega amarata dar macar kebabul se dovedeste a fi delicios.
Dupa ce consum constat ca e cam tarziu si mai am mult de urcat iar pt. a nu risca sa ma prinda noaptea la inaltime ma decid sa ma intorc si astfel cobor 30km, ajung din nou pe B9 si pedalez pana langa Peristerona unde ma pun cu cortul pe o proprietate particulara, pe un camp cultivat. Dimineata ma trezesc ca-mi da scularea un paznic sau angajat dar auzindu-mi povestea ma lasa in pace fara nici o stricaciune sau agresiune. Va urma o noua catarare in Mt. Troodos. Dupa o ora de pedalat ajung din nou in paradisul padurilor de chiparos.
Din nou am parte de o ruta de vis sub soarele puternic al minunatei insule.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu