Totalul afișărilor de pagină

marți, 1 ianuarie 2013

30 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari)- partea 30 (celebra si istorica Aquileia si aventuri la Adriatica)

Ziua urmatoare ma racoresc cu un excelent vin luat de la niste producatori faimosi din aceasta regiune. Aici se afla o podgorie, o crama, un han si un restaurant iar preturile sunt destul de bune.
Cativa km mai incolo in S. Giorgio di Livenza dupa ce vizitez orasul ma opresc la un local al unor iranieni unde am parte de un pranz foarte delicios si consistent la doar 7EUR.
Tot aici ma intalnesc si cu un muncitor roman care din pacate n-are timp sa stea cu mine la discutii la un pahar de vin caci trebuia sa mearga la lucru in mai putin de o ora. Discut totusi cu niste italieni despre tura mea si admir o superba si apetisanta reclama.
La doar cativa km. mai incolo gasesc o veche fantana care mi-a astamparat setea si-n 2007 cand am mai trecut pe aici.
De la Cervignano mai pedalez 15km pana ajung intr-un loc incantator de langa localitatea Belvedere si aici pe malul lagunei Grado astept sa apuna soarele savurand bere traditionala.
Vine si momentul sa merg la un restaurant unde am bucuria sa-l intalnesc pe Alberto, un cicloturist poliglot, profesor de geografie cu care discut enorm despre pasiunea noastra comuna si despre tarile pe care le-am vizitat pe 2 roti. Alberto este un cicloturist cu un palmares de invidiat, avand deja expeditii pe 3 continente. Aflu ca a pedalat chiar si prin Himalaya si Anzi.
Petrecem o seara agreabila, el cinstindu-ma cu o pizza excelenta si 2 beri iar eu ii fac cinste o carafa de vin alb. Avem atatea de povestit.
Seara tarziu trebuie sa ne despartim, el cazandu-se intr-un camping scump iar eu ma pun cu sacul de dormit langa laguna sub un arbore mediteranean.
Dorm excelent iar dimineata ma duc la vanatoare de crabi. Gasesc destui sa-mi satisfac apetitul matinal. Of Italie, tara mea adorata cat te pretuiesc si te iubesc!
Multumit si satisfacut vine momentul pt. o veritabila lectie de istorie in aer liber. Vizitez Aquileia, o localitate incarcata de istorie. Pt. inceput imi desfat ochii cu o bazilica din secolul XI.
Langa vechea biserica se gaseste un semet turn.
Zidurile edificiului monahal sunt foarte groase.
Prin zona gasesc tot felul de pietre funerare sculptate cu efigii si blazoane.
In incinta bazilicii gasesc si coloane de pe vremea romanilor.
Descopar in curand si un cimitir unde sunt ingropati eroi din razboaiele mondiale.
In acest cimitir gasesc si un text sacru, o sensibila rugaciune adresata Maicii Domnului.
Ma aflu in unul dintre cele mai importante centre urbane ale crestinatatii.
In alta parte a comunei pot vizita un mausoleu impresionant.
Monumentul este pazit de un leu feroce.
Putin mai incolo gasesc si niste vestigii de pe vremea romanilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu