Totalul afișărilor de pagină

duminică, 14 octombrie 2012

16 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari)- partea 16 (Aventuri in Belgia, Olanda, Anglia)

Sunt in Ardeni si iar ma simt la fel ca-n Transilvania. Tot traseul este sinuos cu urcari si coborari. La un moment dat in localitatea Wanne sunt invitat la o nunta. Reusesc sa uimesc cativa nuntasi si sunt indopat cat poate pantecele meu sa duca, saracul de mine! Berea curge si ea fara numar.
Si in timp ce le povestesc nuntasilor ispravile mele iata ca vine si un ciclocavaler flamand care spune ca e doctor si pleaca in tura la Venetia. Simpatic flamandul nostru a carui fizionomie este aidoma modelelor artistilor renascentisti. Imediat il invit la o bere si avem ce povesti.
Seara ma duc la un camping, fiind in cautare de buna atmosfera si vesela companie, sunt primit cu bratele deschise de un grup de galagiosi si cheflii flamanzi care ma poftesc la masa lor si ma asediaza cu zeci de sticle de bere Jupiler, preferata mea, cat poate sa duca pantecele meu. Petrecem o seara ca-n povesti apoi sunt lasat sa dorm in cortul unor olandezi care erau absenti din camping. In timpul noptii ploua puternic si iar am avut asadar un mare noroc. Dimineata apuc sa-mi tai barba si sa fac un dus. Of Belgia! Tara unde s-a nascut clubul BIG Challenge! Te iubesc! Ziua urmatoare iar am un traseu interesant plin de dealuri si ajung in celebra statiune balneara Spa.
In continuare in orasul Verviers in timp ce intru intr-o benzinarie sa-mi cumpar un suc, imi dispare sapca ce o lasesem pe bicicleta. Nu mai am mult pana ajung in Olanda unde sunt intampinat de un calaret lancier pe un cal alb.
Pt. inceput ma apuc sa fac toate catararile BIG din Limburg, care sunt cele mai modeste din toata Europa, biete catarari de max. 1-2km. Nici nu merita sa fac poze. Intalnesc si prima moara autentica.
In Olanda am mers pe urmatorul traseu: Aachen - MAASTRICHT - Valkenburg - Echt - Weert - Helmond - Hertogenbosch - Culemborg - UTRECHT - Hilversum - Aalsmeer - HAARLEM - IJmuiden. In Olanda intalnesc cea mai buna infrastructura pt. biciclete din toata Europa. Efectiv gasesti piste ciclabile peste tot, biciclistii sunt foarte respectati, dar daca intri pe drumurile pt. masini, soferii fac urat, esti claxonat in dementa pana cedezi nervos. Cel putin asta ma patit eu de cateva ori pana cand am invatat sa utilizez doar pistele ciclabile in Olanda. Dupa o zi de pedalat am ajuns in localitatea Asten unde am auzit ca e sarbatoare in centru asa ca m-am dus la un supermarket sa-mi fac aprovizionarea. E o zi mare pt. Carpaticus, o zi de referinta, am ajuns pt. prima data in "Tara Lalelelor". Traiasca cicloaventura!
Ajung la show, ma introduc cu succes intr-un grup de tineri veseli si petrecem ca-n poveste pana spre diminiata. Fetitele danseaza drogate pe masa, consumam de toate cele si "I want to live for ever young" tra la la la! Ole!
Pana la urma sfarsesc sa dorm intr-un parc public aproape de niste locuinte si nimeni nu ma deranjeaza pana dau si eu sa ma trezesc pe la 10AM. Traseul este plicticos de plat, dar din cand in cand trec peste cate un canal navigabil.
In drumul meu intalnesc si orasele medievale pline de farmec cum ar fi Culemborg.
Urmatoarea noapte o petrec sub un pod langa orasul Utrecht unde locuieste o fosta colega de facultate dar care nu mi-a dat adresa sa din pacate. Nu face nimic, noaptea este un sfetnic bun.
Vine si emblematica zi de 10 iulie cand la ora 14 trebuie sa fiu la portul din IJmuiden sa ma intalnesc cu binefacatorii mei: Carmen si Titi, cei carora le voi datora toata viata calatoria mea pe 2 roti in Marea Britanie. Eram tanar, eram impotent financiar si viata mi se parea frumoasa. Pe la orele 7 sunt gata sa pedalez ultimii 75km ce ma despart de Marea Nordului. Singura problema este sa gasesc drumul cel bun. Clima in Olanda fiind oceanica este mai racoroasa si mai ploioasa, eu fiind bine imbracat, avand si o geaca pe mine dupa 3 km de pedalat intens trebuie sa ma opresc sa dau hainele jos, aici fac o manevra gresita si-mi pierd harta Olandei ce o cumparasem cu 2 zile in urma, in timp ce mi-am introdus hainele pe bagajele din spate pe sub corzile elastice se pare ca mi-a cazut harta fara sa observ. Dupa ce mai pedalez cativa km. bag de seama ca n-am harta, cum sa ma descurc acum in acest dedal rutier haotic. Ma intorc sa caut harta dar nu o gasesc. Trebuie sa traversez orasul Utrecht sa caut drumul spre Amsterdam si nu este de loc usor. Apelez disperat la oameni, daca nu voi ajunge la timp la IJmuiden pierd vaporul si-mi ratez sansa de a-mi indeplini visul de a pedala in tara unde s-a nascut Shakespeare. Pana la urma am norocul sa dau peste un tanar biciclist care mergea la seviciu si care ma conduce cativa km. pana ajungem la drumul cel bun spre Amsterdam. De aici pedalez de nebun, pe traseu ma prinde si o ploaie, nu face nimic, toate hainele sunt ude din nou. Ma opresc sub un pod sa mananc ceva si merg mai departe. Vremea isi revine, sunt in grafic. Marea Nordului, j'arrive! Pana la urma gasesc alt drum spre Haarlem, renuntand sa mai trec prin capitala Olandei. Pe traseu intalnesc multe canale si sosele care se ridicau cand treceau diverse ambarcatiuni.
La ora 14 sunt in portul de la IJmuiden si am bucuria sa fiu intampinat de Carmen si Titi, prietenii mei care mi-au oferit sansa de a-mi indeplini visul. Dupa ce rezolvam cu formalitatile necesare, mi se arata locul unde sa-mi las bicicleta pe vas si sunt condus in cabina mea care are toate conditiile. La ora 17, vaporul paraseste portul IJmuiden in directia Newcastle upaon Tyne. Traversarea Marii Nordului avea sa dureze 15ore. E momentul sa ies putin pe punte sa vad spectacolul parasirii Europei continentale. Suntem la etajul 9 al vaporului.
Acest vapor apartine companiei DFDS Seaways, este prevazut cu tot ce-ti poti dori: bar, restaurant, magazine, etc. iar un bilet pe ruta IJmuiden - Newcastle costa nu mai putin de 180EUR. In acest pret ai parte de o cabina cu tot confortul si 2 mese tip bufet. Gasesc si o macheta al acestui vapor.
Pe acest vapor sunt 3 romani care lucreaza pt. aceasta companie: Carmen, Titi si inca un baiat care sa ma scuze i-am uitat numele. Discutam multe in aceasta seara, le povestesc despre tura mea iar ei imi arata si vaporul si aflu cum m-au gasit pe internet si cum s-au gandit sa ma ajute sa-mi indeplinesc visul pt. ca si ei au inceput sa practice cicloturismul si sunt atrasi de acest tip de calatorie. Apoi ma retrag si eu sa incerc sa dorm. Nu reusesc din pacate sa dorm toata noaptea din cauza leganarii vasului, astfel ca dimineata ma prezint la micul dejun cu o fata livida si vai de capul meu. La despartire primesc si o frumoasa donatie din partea lui Carmen. Dragi prieteni tin sa va multumesc din suflet si sa ne revedem cu bine. Va astept la mine la Ineu sa ma revansez! Va imbratisez cu drag si nu voi uita vreodata gestul vostru fata de mine!
Cum ajung pe taram britanic o tai spre nord pe o pista ciclabila, gasesc prima poienita si cad lat la odihna cu sarmanul de mine vreo cateva ore. Sweet good nighting to you Carpaticus! In Anglia pedalez pe ruta: Tynemouth - Seaton - Morpeth -Warkworth- Alnwick - Bamburgh - Holy Island - Berwick Dupa 2 ore de odihna imi revin putin si pornesc la drum. Ajung la un supermarket si constat ca preturile sunt mai scumpe ca in Europa continentala cu exceptia Elvetiei. In comuna Seaton iar ma odihnesc inca 2 ore pe un gazon. In satul Holystone intalnesc un biciclist care auzind de unde vin ma invita la el acasa, ma omeneste bine si-mi da o camera peste noapte. Imi face cadou si un atlas cu toate drumurile din Marea Britanie. Ziua urmatoare fac primul popas in Morpeth, un orasel simpatic.
Pedalez pe drumul de coasta care este plin cu castele medievale.
Langa localitatea Amble unde vizitez un port frumos, dau si peste 8 lebede plutind in sir indian.
Urmatorul obiectiv turistic este castelul din Warkworth.
In Alnmouth ma imprietenesc cu Michael care imi face cinste iar apoi ma duce la el oferindu-mi o camera sa dorm. Ziua urmatoare impreuna cu un prieten de-al sau imi dau si o modica donatie si-mi face cadou o incuietoare scumpa de biciclete. Ramaneti cu bine prieteni!
Urmeaza sa vizitez faimosul castel din Alnwick unde s-a filmat un film celebru care-mi scapa numele acum.

7 comentarii:

  1. De admirat important este sa te descurci si sa itzi vezi visul indeplinit , doar bautura te va strica intr-o buna zi ! nuo zis cu rautate ti-am zis-o si cand ai fost la mine 1 tot respectul pt ce faci ,dar lasa bautura ..........Numai bine amice Laszlo Florin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Florin! Da-o dracu de bautura ca m-am jurat ca n-oi mai bea, dar nu m-am putut tinea!
      Bautura m-a stricat deja, caci am patit multe din cauza acestui viciu, astfel ca am lasat-o mai moale si beau foarte moderat si controlat.
      Daca inca n-am decedat facand si ultraefort prin turele mele, inseamna ca ori sunt de belea ori sunt de exceptie.
      M-am lasat de bautura, arza-oar focul!
      Cum crezi ca se poate strange bani de asa o expeditie si cum un om poate rezista la asa un efort fara o viata echilibrata?

      Ștergere
    2. Tare Claudiu ! Ai reusit iar sa pacalesti strainii si sa mananci pe buzunarul lor, esti cu adevarat un veritabil vrajitosticiclist ! Cat despre viata echilibrata, ce sa zic.....in poza de mai sus ai reusit sa bei 7 sticle de bere la cina.
      Hai noroc !

      Ștergere
    3. Eu zic sa te uiti mai bine, erau 9 sticle de bere, si asta a fost doar aperitivul, caci a urmat un chef nastrusnic in continuare pana spre dimineata!

      Ștergere
  2. Nu stiu care e ultima poveste a lui Claudiu, dar vreau sa zic ca multa lume a auzit de Badea Cartan ... Dar stie cineva despre vecinii care-l faceau nebun ca a mers pana la Roma pe jos? Keeep riding! Si fie vorba intre noi, pana nu incepi sa scrii poezii nu cred ca ai depasit masura cu berea. :-).

    RăspundețiȘtergere
  3. Ηi, this weekend іs good for me, sincе this occasion i ɑm reading this
    impressive educational pоst here at my residence.
    go to theѕе guys : How To Password Protect Folder Businesѕ Using Yοur Childhood Memories

    RăspundețiȘtergere