Totalul afișărilor de pagină

joi, 4 octombrie 2012

8 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari) - partea 8 (Prin CARNIA -Monte Paularo, Zoncolan, Comeglians)

Iata-ma in Karnisch Alpen, o zona spectaculoasa din sudul Austriei. Peisajele vorbesc de la sine.
Prin Austria pedalez putin pe valea raului Gail intre Hermagor si Mauthen. Este o zi minunata din nou.
In Mauthen fac o pauza de masa, apoi admir frumoasa biserica din localitate.
De aici incepe urcarea spre Plockenpass, o noua catarare BIG pe care nu o pot rata. Pe traseu intalnesc si multe tunele si am parte de destule serpentine pana in varf.
In varful pasului este intrarea in Italia si ma intampina o frumoasa statuie reprezentand lupoaica care i-a hranit pe Romulus si Remus. In Italia pedalez pe ruta: Timau - Paluzza - Comeglians - Sappada - Auronzo di Cadore - Misurina - Cortina d'Ampezzo - Selva di Cadore - Canazei - Moena - BOLZANO - Riobianco - S. Leonardo in P. - Passo Rombo.
Cobor mai bine de 10km si apoi decid sa ma pun cu cortul pe o pajiste langa localitatea Timau langa un rau unde ma racoresc.
Ziua urmatoare se anunta destul de calduroasa iar din localitatea Paluzza atac un nou BIG spre Monte Paularo. Aceasta este una din dificilele catarari din Alpii italieni, uneori panta depasind 15%. Cu bagaje grele o astfel de catarare este un calvar si o mare suferinta atat fizica cat si psihica iar daca avem parte si de canicula, este iadul pe pamant. Dar ma lupt si ma fortez, trebuie sa fac toate BIG-urile ce mi le-am propus. Sa vedem daca voi reusi? Usor nu va fi. Baga mare Carpaticus! Si catararea parca nu se mai sfarseste.
Ajung si la un sat montan unde zaresc o frumoasa pictura. Se pare ca Il Giro a trecut si pe aici candva. Traseul este extrem de dificil dar splendid.
Putin mai incolo ajung si la o panorama superba. Traficul este foarte lejer, fiind un traseu ideal pt. rutieri.
Pe ultimii km. am parte de serpentine printr-o padure de conifere. Si in sfarsit ajung si in varful catararii unde se afla un castel turistic.
De aici cobor din nou spre Paluzza unde admir cladirile si observ si o pictura interesanta.
Mai pedalez cativa km. pana la Sutrio si de aici urmeaza sa urc spre Monte Zoncolon. Panta este infernala. Inaintez greoi iar peisajul este generos.
Uneori inclinatia pantei si canicula ma termina psihic dar nu ma opresc, pedalez in continuare.
Dupa aprope 2h de chin ajung in statiunea Zoncolan, aflata cateva sute mai jos de pasul omonim. Nu stiu ce se intampla, desi suntem in mijlocul lunii iunie, toate restaurantele, hotelurile si cabanele par parasite. Ramanand fara apa si chinuit de canicula decid sa ma intorc spre Sutrio.
De aici am o noua catarare spre Comeglians, dar de aceasta data catararea este mai normala, mult mai facila ca premergatoarele ascensiuni din respectiva zi. Langa Comeglians sunt lasat sa dorm intr-o casuta de lemn, pe proprietatea unui restaurant si petrec o seara agreabila caci mi s-a permis sa consum mancare si bautura ce am cumparat de la un supermarket. Ba chiar mi se ofera gratuit si multa gheata si apa minerala pt. vinul cumparat de la supermercato Crai de langa localitate.
De la Comeglians incepe o noua catarare spre Forni Avoltri. Traseul este superb si trec iar prin multe sate traditionale.
Din nou am o zi splendida cu peisaje deosebite.
In Forni Avoltri fac o pauza de masa si de hidratare.
Drumul urca constant, dar deocamdata panta este lejera si mai trec prin niste localitati minunate.
Traseul este perfect pt. cicloturism, trafic redus, locuri superbe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu