Totalul afișărilor de pagină

vineri, 3 martie 2017

11- 6 luni in PARADIS, WORK AND TRAVEL IN CYPRUS 2016, Perla culturala FAMAGUSTA - pt.11

Ador casele vechi din zona.
Imediat ajung la o terasa inconjurata de cladiri ce poarta patina timpului.
Ma asez si eu la o masa sa beau un suc la umbra unui sicomor, in fata mea observantu-se impunatoarea catedrala medievala.
In zona mai descopar o ruina interesanta.
Judecand dupa arhitectura si vestigile istorice, Famagusta a fost o mare putere economica si culturala, unul dintre cele mai importante orase-port de la Marea Mediterana prin Evul Mediu.
Ma mai plimb putin prin labirintul de strazi specific unui burg medieval.
Seara ajung si eu acasa si descopar o tarantula pe un palmier din fata casei mele.
Dimineata cand ma trezesc, constat cu surprindere ca aragnida mi-a intrat in casa si poate a dormit si-n pat cu mine. Ma bucur ca sunt teafar si o prind cu blandete cu ajutorul unei haine si o las afara pe un copac.
O noua saptamana de munca incepe. In fiecare zi la ora 12 avem pauza de masa. Suntem serviti in regim de bufet suedez, avem o gama larga de bucate si fiecare angajat isi ia ce doreste si cat doreste. Personal am inceput sa ma ingras, cam asa arata un pranz normal pt. mine la Nausicaa.
In fiecare seara cand ajung acasa ma joc cu pisicile care uneori fac un adevarat spectacol catarandu-se prin palmieri.
Pe 1 iunie iau salarul doar 380EUR, din care mai am datorie 50EUR, deci raman cu doar 330EUR. Inca sunt pe minus, sper sa ma descurc cu banii astia pana la leafa urmatoare. Leafa a fost asa de mica pt. ca ni s-a scazut din ea comisionul de 300EUR pt. agentia din Bucuresti care ne-a gasit jobul, in plus ni s-a mai retinut 200EUR garantie pt. apartament si inca vreo 100EUR biletul de avion. De luna viitoare voi lua si eu, se pare, un salar intreg care sper sa fie decent sa pot si eu sa strang un ban aici in Paradis. Pe 4 iunie am zi libera din nou, iar fac o tura prin zona. E o zi caniculara. Pedalez pe ruta Protaras - Paralimni - Sotira - Frenaros. Aici opresc la un supermarket unde gasesc niste preturi mai bune ca-n Romania, in conditile in care salariu mediu in Cipru este de 3 ori mai mare decat cel din Romania. Pt. produsele din poza urmatoare am dat doar 2,80EUR.
De aici pedalez pana in Liopetri unde gasesc o veche biserica bizantina.
In continuare cobor spre mare pana la Potamos Beach, o plaja salbatica situata langa un mic estuar pescaresc.
Si aici dau peste o bisericuta.
Urmeaza sa pedalez pe o pista ciclabila de excelenta calitate.
Mai pedalez 2km si ajung la unul dintre cele mai bine cotate parcuri acvatice din Europa. Din pacate tariful de intrare este cam prohibitiv costand 38EUR, deci voi prefera sa fac baie gratis la mare decat sa-mi cheltui banii pe aici.
La intrare in complex sunt doar masini tari.
In scurtul timp ce am stat in zona, a trecut prin fata mea una autobuz care face reclama la acest complex turistic.
Merg mai departe pe pista strajuita de leandrii.
In curand voi face o mica pauza de baie pe Makronisos Beach.

10- 6 luni in PARADIS, WORK AND TRAVEL IN CYPRUS 2016, FAMAGUSTA - pt.10

28 mai, o noua zi libera, o noua tura. Azi voi merge spre nord, directia Famagusta din Cipru Turcesc. Prima oprire o fac in Frenaros unde admir o biserica bizantina veche.
Dupa Vrysoules si 30km pedalati ajung la punctul de trecere al frontierei. Prezint cartea de identitate si dupa un scurt dialog cu vamesul, sunt lasat sa intru in Republica Turca a Ciprului de Nord. Dupa doar 2km de pedalat ajung in Famagusta. Aici e o alta lume, parca am intrat efectiv in Turcia, deci in Asia. Traversez rapid orasul si sunt uimit de multitudinea de magazine si de lumea pestrita, in general musulmana de pe strazi. De asemenea intalnesc si multi negrii. Apar si moscheele.
Ies din oras si ma trezesc pe un drum express cu 4 benzi, mai pedalez cativa km si ma surprinde o torentiala puternica. Este prima ploaie din Cipru pt. mine si voi continua sa pedalez inca cativa km pana in localitatea Isikele unde opresc la un magazin sa-mi cumpar cateceva de-ale gurii. E cazul pt. o pauza dupa 40km pedalati. In Famagusta am schimbat 25Euro in Lire Turcesti. Am primit 3,40LT pt. 1EUR, deci un schimb bun. Aici in sfarsit gust si eu prima bere Efes Pilsen produsa la Istambul, ultima am baut-o in tura din 2013 cand am trecut prin provincia Tracia din Turcia. Aici gasesc niste preturi foarte bune la produsele alimentare, o bere costand doar 3,50LT. Sunt ud leoarca si incep sa tremur, ploaia s-a oprit, nu am haine de schimb, asa ca ramane sa beau berea si sa astept sa ma usuc.
Dupa o oara de pauza e cazul sa ma intorc in Famagusta. La intrare in oras opresc in fata unei cladiri impunatoare.
Intalnesc un basorelief interesant.
Iata-le si pe cele 3 gratii!
Frumoase sculpturile pe aici!
Ajuns in Famagusta merg sa vizitez orasul vechi care este inconjurat in totalitate de ziduri medievale.
Pt. inceput ma plimb pe langa zidurile exterioare.
Cetatea seamana cu cea de la Alba Iulia.
Zidurile sunt destul de groase si dateaza din secolul al XV-lea.
Cetatea impresioneaza prin dimensiune. Se pare ca ma aflu in fata celei mai importante fortificatii medievale a Ciprului.
Ajung in sfarsit pe un pod pe unde se face accesul in cetate.
Aici atmosfera este una de burg medieval.
In curand pot vedea ruinele unei biserici vechi.
Mai merg putin si dau peste alta fantoma a trecutului glorios.
In centru dau peste catedrala Sfantul Nicolae, bijuteria arhitectonica a urbei.
Constructia sa este impresionanta, azi fiind transformata in moschee.
Ma plimb prin atmosfera medievala a centrului istoric al vechiului oras.
Turistii sunt cam putini in aceasta perioada, centrul fiind aproape pustiu.