Totalul afișărilor de pagină

duminică, 1 ianuarie 2017

6- TURUL CIPRULUI pe 2 roti - 2016, Ep. 6

In satul Pachyammos ma opresc sa vizitez o biserica.
La iesire din sat incepe o rampa serioasa. Sunt intr-o zona colinara cam arida.
Doar chiparosii si-au pastrat culoarea intensa si calda.
Am de urcat nu gluma.
Curand castig altitudine.
Sufar de sete. Am facut marea gresala sa ratez cumpararea unei sticle cu apa in ultima localitate nestiind ca va veni o lunga catarare. La un moment dat ma opresc sub un chiparos la marginea drumului sa-mi trag sufletul.
Urc in continuare cu o sete tot mai accentuata.
In curand intalnesc niste capre.
Mai pedalez putin pana ajung intr-un loc unde se intra intr-o enclava turceasca.
In fata mea se deschide o ampla panorama. Pot vedea serpentinele ce le-am lasat in urma si satul de unde am inceput sa urc.
In departare pot admira imensul luciu de apa al Marii Mediterane.
Peisajul este remarcabil. Soarele este puternic iar setea mea ma chinuie teribil in acest paradis.
La un moment dat ajung la un sat parasit cu cladirile ruinate.
Se pare ca sunt in fosta localitae Alevga care a fost distrusa de catre turcii cotropitori in 1974.
Ruine sunt peste tot si vad niste adaposturi pt. animale.
In acest peisaj dezolant constat cu mahnire ca-mi cedeaza bicicleta, mi s-a stricat butucul pe spate, astfel sunt nevoit sa merg pe jos pe catarare. Aproape de varf am marele noroc sa ma intalnesc cu un cicloturist german numit Flo care-mi da 1 litru de apa si-mi salveaza viata. Incearca sa-mi repare si bicicletra dar fara izbanda. Ne luam ramas bun si urmeaza o coborare de cativa km. pe care o fac pe bicicleta. Cobor pana in localitaea Mansoura unde ma intalnesc din nou cu marea.
Din acest moment am devenit globe-trotter. Adica mergeam pe jos pe langa bicicleta. Merg cam o ora pana in Kato Pyrgos unde fac pauza de masa. Aici intalnesc un tanar musulman de treaba care ma duce cu masina cativa km. pana la granita cu Republica Turca a Ciprului de Nord. De aici ma prinde noaptea si am cativa km. de urcat un deal. Pe coborare chiar cand ajung in prima localitate, in Yesilirmak, ma trezesc ca mi-a intrat cobul lateral stanga la spite si a roata s-a blocat si mi s-a facut o gaura in echipament. Aici vad prima moschee si beau prima bere Efes din Ciprul Turcesc. In continuare merg pe plaja la un restaurant unde ma intalnesc cu un tanar musulman care ma cinsteste, apoi ma duce la el acasa si ma omeneste si-mi da mult whisky. Apoi ma lasa sa dorm pe proprietatea sa sub un smochin. Aici voi dormi la sacul de dormit. Dorm ca un prunc si ma trezesc a doua zi la amiaza.
In fata mea am un peisaj generos al Golfului Guzelyurt. Suntem in 4 noiembrie si fac o baie exact in acest loc minunat. Apa este inca excelenta.
Mergand pe jos prin acest sat intalnesc iar un tanar musulman care mesterea ceva intr-un garaj. Intru cu el in discutie si se decide sa-mi repare bicicleta. Astept cateva ore, intre timp sotia sa, o focoasa bruneta imi da si o farfurie cu mancare, niste friptura de pui cu salata si orez. Pana la urma pe la ora 16 e cazul sa pornesc, baiatul nu accepta nici un ban. Dupa ce pedalez doar 1km, constat ca am alta problema la roata diun spate, mult mai grava, s-a dus filetul la surub astfel ca-mi freaca cauciucul de cadru. Asfel ma intorc ofticat la baiat care mai mestereste inca o ora la bicla si pana la urma tot pe langa ea ajung sa merg. Va trebui sa ajung la primul oras sa-mi cumpar roata. Mai am cativa zeci de km pana acolo. Am de urcat un deal de cativa km, apoi cobor intr-o noua localitate. Mai trec printr-o statiune, prin Gemikonagi. Ma prinde noaptea si ma pun cu cortul la iesire din aceasta localitate pe plaja. Dimineata urmatoare fac baie in mare si observ niste pescari in apriopierea locului unde am campat.
Din nou am parte de o zi insorita.