Totalul afișărilor de pagină

vineri, 2 decembrie 2016

Traversarea ROMANIEI in APRILIE 2016 -Ep.1

Protagonisti- Pantani Carpaticus, 37anisori, velotrubadur roman, peste 200 000km pedalati
Bicicleta Trekking Radon - fidela partenera in multe ture de anvergura ale stapanului sau Carpaticus
Iata vine ziua de 10 Aprilie 2016, cand tanarul Carpaticus paraseste minunata urbe a Ineului in drum spre capitala tarii, de unde viata sa avea sa se schimbe brusc. Partenerul de calatorie era velomartoaga sa neagra cu care distinsul calator a traversat Europa de mai multe ori. Bicicleta gemea sub greutatea povarei, vremea era cam inchisa si friguroasa dar Carpaticus ardea de nerabdare sa fie din nou liber, rebel, neinfrant in fata vicisitudinilor sortii. Pedalam spre Barsa, apoi Buteni si prima oprire o facem la intrare in Tara Motilor Criseni, in Almas unde in urma cu 10 ani Carpaticus a fost profesor de engleza pt. o scurta perioada la scoala generala din localitate. Ne oprim sa ne reculegem in fata unei cruci! Bine te-am regasit dulce libertate!
Aici duhul lui Iancu ma indeamna sa gust din apa unui stravechi izvor din care baura si stramosii nostri dacii.
Buna apa, n-am ce zice, imi astampar setea si cuget pios la destinul glorios al neamului nostru in mijlocul caruia *durutul sunt eu*, vorba poetului.
Prima noapte la cort o petrecem langa Popasul Turistic Izvorul Iancului unde in prealabil avem parte de o seara agreabila.
Ziua urmatoare urmeaza o coborare de 1,5km cu panta de 10% pana ajung la cimitirul de langa comuna Halmagiu. Aici e cazul sa ma reculeg si sa studiez niste cruci vechi.
Cimitirul vechi este in panta.
Aici gasesc si cavoul unui grof.
Un monument funerar mai deosebit imi atrage atentia.
Gasim aici si morminte vechi de 2 secole.
Incepe ploaia, vremea este cam mohorata.
La poalele cimitirului vechi se afla cimitirul cel nou.
Ma reculeg putin si-n fata celor care ne-au parasit mai de curand.
Ploua cateva ore timp in care ma vad nevoit sa stationez la un local din Halmagiu. Pana la urma printre stropi de ploaie mai avansez pana la Tebea, panteon al neamului roman. Aici voi ramane peste noapte. Langa localul unde poposesc se afla bustul lui Avram Iancu.
Acest monument este pazit de un caine.
Ma pun cu cortul la nici 100 de metri de locul unde-si doarme somnul cel de veci *Craiul Motilor*.
Aceasta este privelistea de care am parte cand ies din cort dimineata urmatoare.
De aici voi traversa Mt. Metaliferi pe un traseu pe care nu l-am mai facut de 5 ani. Deocamdata am de traversat satul Tebea. Ma opresc in fata unei troite vechi.
Intalnesc si o fantana de piatra.