Totalul afișărilor de pagină

joi, 4 februarie 2016

2 - VRAJA APUSENILOR 23 - 28 VIII 2015 - Partea 2

In curand ne intalnim cu o superba vaca.
Din nou apare padurea de conifere cand depasim altitudinea de 1000m.
Incep sa apara casele de vacanta.
Capitele de fan sunt frumos aranjate.
Zarim si case vechi din lemn.
Peisajul ne incanta privirea! Cat de frumos poate sa fie acest tinut de basm din inima Ardealului!
Ajungem in centrul localitati de unde se merge spre Ghetarul de la Scarisoara. Desi am trecut de cel putin 3 ori prin acest sat spre rusinea mea nu i-am retinut inca numele pt. ca `eu nu strivesc corola de minuni a lumii`. Sunt un cetatean care adora misterele si prea multa cultura si informatie dauneaza probabil sanatatii. Sau mai bine zis am un motiv in plus sa ma reintorc in acest loc binecuvantat.
Azi va fi o premiera pt. mine. Voi vedea pestera cu cel mai mare volum de gheata din lume care se afla tocmai in scumpa noastra tara la nici 200km de locul unde vietuiesc efemer. Pana sa ajungem la ea avem de parcurs 10minute pe o poteca turistica plina de denivelari si pietre. Aproximativ 30 de minute dureaza incursiunea noastra subterana in aceasta grota emblematica.
Portalul intrarii este impresionant.
Neavand un aparat foto performand nu pot surprinde frumusetea rece si atemporala ale blocurilor de gheata din fundul pesterii. Oricum e interesant in luna august sa intrii intr-o pestera cu ghetari, adica de la 30 grade sa te trezesti brusc la cateva grade.
In curand ne vedem de drumul nostru pitoresc. Vom urca spre Calineasa dar deocamdata avem un drum care trece prin mai multe catune pitoresti in usoara ascensiune.
Desi suntem la 1100m altitudine, uneori mai intalnem si mici parcele de pamant in care se cultiva legume, probabil cartofi.
Nu ma mai satur de frumusetea peisajelor domoale dar duioase.
Ajunsi in Calineasa facem pauza de hidratare si ne decidem sa ne intoarcem in Garda de Sus pe alt traseu. Inca mai avem bucuati cu catarare serioasa si mai trecem prin catune locuite doar pe timp de vara.
Pe coborare din pacate Cosmin trage o tranta de toata frumusetea, dar noroc ca scapa doar cu niste julituri si bine ca nu e mai grav. Ajunsi la Mama Uta mancam bine apoi comandam iar cate o carafa de vin dar dupa primul pahar ma resimt dupa excesele zilelor precedente. Ma simt rau, imi sta vinisorul in gat, ma vad nevoit sa bag o portie de abstinenta. `Arz-o focu bautura Cand te-oi mai baga in gura`. Cazare aici la Uta nu mai gasim, toate camerele sunt ocupate asa ca ne luam o camera la o pensiune din apropiere si tot la un pret bun. Eu dorm foarte prost, m-au ajuns blestemele. Adica ma zvarcolesc toata noaptea prin pat si abia daca strang 2 ore de odihna. Excesele se platesc mai tarziu sau mai devreme in functie de constitutia fizica si psihica a subiectului in cauza.
Day 4 Garda de sus - Campeni - Abrud - Ciuruleasa 60km Ne vedem de drum si prima pauza o facem la Albac la un restaurant unde mancam ceva. Azi vom pedala pe valea Ariesului. Urmeaza sa ne oprim in Campeni unde gasim 3 biserici pe un perimetru de doar 50m patrati.
Lucru care-mi capteaza atentia sunt multitudinea de fire si cabluri care strica peisajul urban.
La iesire din localitate dam si peste o mocanita.
Viteza sa maxima este de 30km pe ora. Mai repede merg eu cu velomartoaga mea.
Ma bucur sa constat ca mocanita a reintrat in circuitul turistic.