Totalul afișărilor de pagină

vineri, 29 ianuarie 2016

8 - O saptamana de vis prin Apusenii mei dragi 2015 - episodul 8

In scurta vreme ajungem si la locul de unde se merge spre Ghetarul de la Scarisoara, o zona turistica de prim rang a Romaniei.
Langa cladirile moderne zarim si o sura care adaposteste un mic muzeu.
In aceasta localitate am fost uimit de multitudinea de capite de fan.
Ne aflam in una dintre cele mai frumoase asezari rurale montane din tara.
Suntem la o altitudine de aproximativ 1100m.
Urmeaza o coborare ca-n povesti pana la pensiunea Mama Uta unde ma reintalnesc cu prietenul meu canin Brutus.
Scumpul de el e vedeta celebrei locatii turistice si acum se pare ca-si facea siesta.
Aici ma simt bine cateva ore in compania prietenilor mei Camelia si Vicu. Mancam bine, discutam, glumim si apoi drumurile noastre se despart. Eu o iau spre Arieseni, e cazul sa ma intorc acasa. Dupa o scurta ploaie, vremea isi revine si norii de ploaie se retrag.
Eu am catarare pana la Vartop unde petrec o seara agreabila in compania unui cicloturist ungur din Budapesta care mergea spre Rosia Montana si a unui grup vesel de muncitori in constructii. Voi dormi la cort chiar pe limita judetelor Alba si Bihor pe un teren cam mlastinos.
Day 6 Vartop - Lunca - Sustiu 40km Dimineata merg la cel mai tare hotel din zona sa mananc ceva.
De pe terasa unde servesc micul dejun am o panorama superba a partilor de ski si a versantului impadurit.
La acest complex turistic se poate savura cel mai delicios pastrav pe care consumatorul si-l poate prinde singur dintr-un mic bazin.
Zaresc si un pastrav urias in el.
Urmeaza sa-mi continui drumul. Dupa o scurta catarare opresc sa fac o fotografie. De aici voi avea o lunga coborare spre Nucet.
Azi ma voi opri la Sustiu unde ma voi simti bine toata ziua intalnind un bun prieten din Timisoara, pe Liviu Marunceac, unul dintre cei mai pasionati cicloturisti si sportivi amatori ai Banatului. El se indrepta spre Apuseni pe un alt traseu sa mearga la un maraton. Mi-a facut cinste cateva halbe de bere si am povestit multe. Ulterior ma intalnesc cu o cunostiinta din Ineu cu care ma voi distra foarte bine. Seara facem un foc de tabara si povestim la o berica si un carnat fript. Ulterior m-am pus cu cortul sub un copac si abia ziua urmatoare cand mi-a dat trezirea vacarul satului am observat ca la nici 3 m deasupra mea, se gaseste un cuib de tauni de toata frumusetea. Am avut mare noroc ca am scapat nevatamat.
Day 7 Sustiu - Moneasa - Ineu 65 km Dupa o scurta discutie cu respectivul vacar imi vad de drum, urmeaza traversarea M. Codru Moma pe un drum forestier. Am de urcat cel putin 8 km, dar abia ultimii 3 sunt mai dificili. Zona e cam salbatica.
In varful pasului dau peste mure gustoase spre marea mea bucurie.
Prin apropiere intalnesc si niste ferigi uriase.
Urmeaza coborarea spre Moneasa. La un moment dat spre marea mea surprindere ma intalnesc cu un cuplu de ciclisti din Ineu pe care i-am vazut pt. prima data. Am ajuns de sunt mai cunoscut de catre ciclistii din strainatate decat cei de acasa din batatura. Imi vad de drum si ajung in Moneasa unde fac o pauza de hidratare si apoi ma plimb stingher prin parcul cu statui.
Am ce vedea aici adevarte opere in piatra de diverse dimensiuni si forme.
De aici mai am de pedalat doar 45 km pana acasa. In incheiere tin sa le multumesc prietenilor Camelia si Vicu pt. invitatia la tura, fermecatorul traseu off-road dar si pt. ajutorul generos si dezinteresat si cadoul minunat, Va imbratisez cu drag si dor! See you next time! Traiasca cicloturismul!