Totalul afișărilor de pagină

luni, 17 august 2015

14 - Veloexpeditia BALCANICA MIRABILIS 2015 - Partea 14 - Slavonia si Voivodina

Noaptea voi dormi la cort pe terenul de langa biserica ordodoxa cu acordul preotului din localitate.
Ziua urmatoare pedalez pe langa raul Sava. In localitatea Bos. Kobas fac pauza sa beau o bere si apoi vizitez moschea din localitate.
Ma plimb putin si prin cimitirul musulman.
Urmeaza sa mananc o ciorba de oaie la un restaurant.
In curand intru in Croatia pe la Bos. Brod. Aici voi traversa regiunea Slavonia. In localitatea Vrpolje voi intalni niste oameni minunati care m-au ajutat cu un pachet de mancare si m-au lasat sa dorm pe spatiul public in apropierea unui bar.
Dimineata patronul barului mi-a facut cinste 3 carafe de vin si abia pe la pranz am putut sa ma despart de generosul domn. Urmeaza sa pedalez pe un traseu pitoresc trecand prin localitati idilice. In aceasta zona imi place mult arhitectura caselor taranesti.
Trec si pe langa biserici care ascund atatea povesti.
Traseul este destul de solicitant cu multe pante, iar vremea este torida astfel ca transpir la greu.
In curand voi intra in Serbia.
Aici spre surprinderea mea gasesc o zona ideala pt. pasionatii sportului pe 2 roti.
De la Bac. Palanka mai pedalez vreo 15km pana langa localitatea Glozan unde ma opresc la Caffe Marina unde ma voi simti bine pana la miezul noptii. Beau bere Budweiser ce costa 140 dinari sticla. Primesc si o pizza din partea casei.
Ulterior sunt lasat sa dorm langa local.
Ajuns in Novisad ma intalnesc din nou cu Dunarea si plimbandu-ma pe langa ea intalnesc un sarb simpatic cu care discut si care-mi face o fotografie.
In zona ma opresc la un restaurant luxos unde ma cinstesc cu niste halbe luptand contra caniculei.
Apoi ma plimb prin centrul plin de cladiri monumentale.
La iesire din oras intalnesc o multime de lebede.
Urmeaza un traseu monoton de campie fara nici o localitate si dupa 30km de pedalat ajung la un han rustic unde beau o bere la umbra.
Noaptea ma prinde in orasul Zdrenjamin unde mananc ceva iar apoi ma voi pune cu cortul in urmatoarea localitate in drum spre Jimbolia.
In Nova Crnja tin minte ca am baut ultima bere Lav si am stricat ultimii dinari.
Intru in Romania pe la Jimbolia si aici intalnesc vamesi foarte de treaba carora le povestesc pe unde am fost si care imi fac cadou 1kg de cirese negre cum am poftit intreaga vara fara succes, Apoi mai pedalez inca 45km pana in Timisoara unde un bun prieten Liviu ma invita la un gratar la un prieten de-al sau Nelu unde petrecem o serata minunata cu bere Heineken ce curge garla si cu mici si gratare. Tarziu in noapte cantam `Sunt vagabondul vietii mele` a regretatului Dinica incat trezim o baba din vecini care zice sa ne manifestam mai putin galagios sau va chema Politia.
Pe la 3AM ma indrept si eu spre cotet, pardon spre pensiunea de 3 margarete Uno unde aveam sa dorm in camera 8 la fel ca in urma cu 2 ani. Tibi, un bun prieten al meu din Munchen mi-a platit in avans acest mic lux si tin sa-i multumesc frumos din nou. Ziua urmatoare bine odihnit ma indrept spre Lipova si opresc doar la crama din Paulis unde ma cinstesc cu un excelent vin rosu demidulce.
Urmeaza o baie in lacul Ghioroc si apoi o tai catre casa! Cam asta a fost prima mea tura importantanta pe anul in curs! Traiasca cicloturismul!