Totalul afișărilor de pagină

marți, 23 iunie 2015

5 - Veloexpeditia BALCANICA MIRABILIS 2015 - Partea 5 - Fascinanta Riviera Makarska

Dupa 2 km de coborare ajung din nou aprope de mare.
Apa pur si simplu ma vrajeste cu culoarea sa intensa.
Admir si multe flori superbe.
Am intrat pe Riviera Makarska locul unde muntele se prabuseste in mare.
Dupa cativa km. ma opresc intr-un sat sa beau un suc si am placerea sa ma intalnesc cu un cicloturist din Belgia care era plecat in Turul Europei.
Zona este incantatoare.
Ma tot opresc sa fac fotografii si sa admir frumusetile naturii.
Nu am cuvinte sa descriu ce bine ma simt in acest paradis mediteranean.
Florile si apa ma fascineaza si-mi bucura sufletul.
Vremea este perfecta de pedalat.
Vine momentul cand mi se face foame si ma opresc la un restaurant unde savurez o excelenta pizza la un pret de doar 45KN. Aici e timpul sa-mi scriu si jurnalul de calatorie.
Day 11 30 V ora 15 03 `Sunt la Restaurantul Obala din Podaca aproape de celebra localitate turistica Makarska pe Riviera Dalmata. Alaltaieri, vremea a fost minunata, m-am pus cu cortul in cea mai tare statiune montana din Bosnia, in Jablanica langa un muzeu. Am dormit foarte bine iar dimineata la ora 8 mi-a facut vant domnul director al stabilimentului. A urmat un traseu fabulos si de vis coborand pe valea Raului Neretva pana la varsarea acestui cristalin rau in Adriatica. Pe traseu m-am oprit la Pocitelj - cel mai frumos sat medieval musulman din Bosnia unde m-am simtit minunat la niste halbe de bere iar pe ultimul ban am luat si o portie de cevapi. Interesant este faptul ca m-am intalnit cu un cultivat batranel din Ungaria cu care am conversat vreo 20 minute si care mi-a facut niste poze de parca eram vedeta si m-a incurajat mult. Ieri am ajuns in Croatia si pana la urma am dormit langa un canal navigabil la mare in localitatea Ploce unde l-am intalnit pe domnul Mladin - Miki, omul care vorbeste cea mai teatrala si perfecta engleza dintre toti cetatenii intalniti de mine prin Europa. La inceput m-am enervat pe el ca m-a interpelat dar vazand cu cine am de-a face i-am facut cinste ulterior si o bere. Nu regret intalnirea cu el, desi cand mergeam sa cumpar ceva de la magazin luam rucsacul cu mine si mosul facea urat, se scandaliza ca de ce nu am incredere in el. Pana la urma am dormit bine si azi dimineata mi-am uscat si boarfele la soare la locul de langa mare unde am dormit cu sacul sub cerul instelat. Azi am pedalat prin cea mai frumoasa zona din tura, o zona magnifica unde muntele calcaros mare si falnic pare ca se prabuseste si rostogoleste efectiv in marea albastra sub un cer torid si un soare temperat. Aici la "Obala" m-am oprit si am mancat o pizza excelenta iar prin zona am prins cele mai frumoase cadre pentru fotografie. Acum necesit un plonjon in marea albastra sa-mi revin in simtire`. La nici un km de acest loc dorinta mi s-a implinit si am gasit locul cautat unde am putut sa ma racoresc in mare.
Ma simt foarte bine pe aceasta plaja stancoasa dar temperatura apei este cam scazuta.
Dupa o ora de relaxare pedalez pe o pista ciclabila de vis.
Ajung iar la drumul principal si pedalez intr-un decor natural de vis.
Nu am cuvinte sa redau frumusetea naturii in aceasta zona.
In curand ma opresc intr-o noua statiune la o baie.
Coniferele mediteraneene sunt fascinante.
Dar nici palmierii nu se lasa mai prejos.
Zona de carst este impresionanta.