Totalul afișărilor de pagină

duminică, 17 august 2014

EXPEDITIA BIKE EUROPA 2014 - EPISODUL 8 - GRECIA

Urmeaza o coborare spectaculoasa spre lacul Ohrid pe un drum impecabil.
Pedalam pe langa lac si seara ne prinde in orasul Pogradec unde mancam bine apoi la iesire din localitate suntem lasati sa dormim la sac langa localul unei benzinarii. Prima impresie in legatura cu albanezii neste pozitiva asadar. Dimineata primim si o cafea gratuit din partea domnului patron.
Urmeaza o noua catarare si lasam lacul Ohrid si orasul Pogradec in urma.
Avem de luptat cu cateva serpentine in drum spre Cerrave.
In curand cotim la stanga spre Podgorie si intram in Albania profunda.
Pedalam pe un drum secundar fara trafic strajuit de munti semeti.
Cicloturismul in Albania este o reala incantare!
Ne oprim in Bilisht, ultima localiate inainte de granita cu Grecia. Aici suntem tepuiti cu aproximativ 3 EURO de persoana de catre un pusti de vreo 14 ani care ne-a incarcat nota de plata si nu se putea discuta cu el. Platim si ramanem cu un gust amar in legatura cu unii oameni ai acestui colt balcanic.
Chiar inainte de vama oprim la o bere mai speciala. E prima data in viata cand gust aceasta marca de bere care de altfel este foarte buna.
Intram in Grecia care ne intampina cu bisericile sale ortodoxe. Diferenta dintre Albania si Grecia e mare. Suntem bucurosi ca am ajuns intr-o tara civilizata.
Urmeaza o lunga catarare BIG in Muntii Pind. Dupa 2 ore de urcat ajungem in statiunea Pisoderion.
De la 1650m altitudine urmeaza o lunga coborare spre orasul Florina unde ne vom pune cu cortul chiar in oras intr-un parc, langa niste blocuri. Ador aventura si-mi place sa ma risc. Pe la 5AM suntem treziti de niste zgomote infernale ale unor utilaje. Totusi a fost interesant.
Astazi avem de urcat un nou BIG. In cateva ore suntem la 1800m in varful catararii. Florin s-a descurcat de minune. Bravo amice!
Chiar in varf gasim o baza militara si in apropiere admiram o superba bisericuta.
In Grecia adesea vom manca sarmale cu orez in foi de vita la conserva care sunt destul de delicioase si la un pret bun.
In aceasta noapte din cauza unei iminente furtuni ne vom refugia intr-o casa in constructie de langa o localitate din apropierea orasului Ptolemaida unde vom dormi la sac.
Ziua urmatoare in timp ce urcam un nou pas ne prinde vijelia si ne porceste rau de tot. Noroc ca dupa cativa km. ajungem la un adapost unde apucam sa ne mai tragem sufletul. Viata e frumoasa si-n furtuna! Traiasca aventura pe 2 roti!
Dupa cateva ore vremea isi revine complet si putem din nou sa ne bucuram de calatoria noastra. Pe traseu admiram mai multe biserici impunatoare.
In apropiere de Kozani trecem pe langa un loc unde se exploateaza nu stiu ce minereu. Aici zarim multe camioane dar si un utilaj imens si ciudat.
In curand trecem si peste o autostrada. Vom ajunge in Kozani unde mancam bine iar apoi ne vom pune cu cortul la iesire din localitate dupa niste boscheti.
In incheierea acestui episod vreau sa multumesc din suflet tuturor prietenilor sustinatori care m-au ajutat financiar sau material pt. realizarea expeditiei BIKE EUROPA 2014. Aici este lista prietenilor sustinatori care m-au ajutat. Multumesc din suflet lui: Tiberiu si Carmen Muntean - Munchen, Horia Cardos - Timisoara, Razvan Anton - Ottawa, Flavius Nicola - Arad, Marius Cruceru - Oradea, Zoltan si Adina Marton - Bucuresti, George Marcu - Bucuresti, Camelia Balutescu - Timisoara, Bogdan Cristea - Londra, Attila Szodrai - Oradea, Timotei Rad - Cluj Napoca, Mariea Crasmaru - Laslea, Emanuel Dobre - Ineu, Radu Lasc - Ineu, Morar Victor - Ineu, Havasi Sergiu Celin - Ineu. Multumesc de asemenea domnilor din conducerea Consiliului Judetean Arad si domnilor consilieri judeteni care au aprobat proiectul meu cicloturistic si doamnelor de la Centrul Cultural Judetean Arad. Multumesc mult si lui Rogoz Stefan, administratorul clubului RACING BIKE PRO ARAD si lui Torok Laci, fara ajutorul carora nu puteam accesa banii de la CJA! Dumnezeu sa va binecuvanteze pe voi si familile voastre si sa va dea doar bine! Nu in ultimul rand multumesc si colegilor Florin si Giani, cu care am pedalat destul de mult pe batranul continent! Traiasca cicloturismul si prietenia! Cu respect, Claudiu