Totalul afișărilor de pagină

luni, 10 martie 2014

58 - VELOTURUL EUROPEI 2013 (8500 km in 97 zile prin 16 tari) - EPISODUL 58 (Peninsula Istria - Croatia)

Prin Croatia am pedalat pe ruta: Plavanija - Umag - Buje - Motovun - Buzet - Rijeka - Crikvenica - Novi Vinodolski - Jasenak - Ogulin - Josipdol - Slunj - Velika Kladusa (BIH) - Glina - Sisak - Kutina - Daruvar - Dulovac - Slatina - D. Miholjak. Din Umag am inceput sa traversez Istria. Spre Buje am parte de ceva catarare. Intalnesc si multe livezi de maslini pe traseu. In continuare voi face catararea spre Motovun, un renumit burg medieval situat in varful unei coline. Aici voi zabovi cateva ore sa vizitez aceasta bijuterie medievala.
Localitatea seamana cu Sighisoara noastra.
Burgul este plin de turisti straini.
In mai multe locuri intalnesc si prestigiosul simbol venetian. Zona a fost sub ocupatie venetiana cateva secole.
Arhitectura caselor este foarte interesanta.
Strazile sunt inguste si cu piatra cubica.
Atmosfera este ca si-n celebrele burguri italiene.
De aici am o frumoasa panorama asupra zonei.
Mi se face foame si gasesc un magazin unde dau o groaza de bani pe o bucatica de carnat, un castravete si putin cascaval. Dar intr-adevar a fost delicios!
Apoi cobor la soseaua principala si-mi vad de drum. Ajung in curand intr-o statiune unde intalnesc o zona carstica interesanta.
In orasul Buzet gasesc niste oameni de treaba care ma lasa sa dorm intr-o anexa a casei unde sunt bantuit toata noaptea de sobolani. Am avut noroc ca nu m-a muscat nici o bestie iar in timpul noptii a plouat cam mult, asa ca daca ma puneam cu gioarsa mea de cort probabil ca ma udam tot.
Nu mai am mult pana in orasul cu nume deocheat dar eu o voi lua spre Rijeka.
Mai am de facut un pas, am de urcat cel putin 10km apoi vine coborarea spre Opatija unde merg la un supermarket si-mi cumpar un pranz delicios.
Traversez marele oras Rijeka rapid si ajung din nou la Adriatica.
Zona este de vis. Ajung si in Bakar unde pot admira un port superb.
Sa tot pedalezi in asa o zona faina!
Ajung intr-un loc de unde pot admira mai bine portul din Bakar.
Deasupra drumului pe care circul se afla o autostrada suspendata.
In curand ma voi opri la o baie in mare.
Mai pedalez doar cativa km. pana in Bakarac, un port de care ma leaga frumoase amintiri.
In incheierea acestui capitol tin sa multumesc din suflet lui: Tiberiu Muntean, Sebastian Bulumac si Sebastian Hritcu - bunii mei prieteni sustinatori carora le datorez indeplinirea visului de a face cu bicicleta cele mai inalte pasuri in Alpii Austriei, Elvetiei si Italiei. Dumnezeu sa va ocroteasca dragi prieteni si sa va dea doar bine voua si celor dragi voua! Traiasca prietenia! Traiasca libertatea! Traiasca cicloturismul!