Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 19 februarie 2014

44 - VELOTURUL EUROPEI 2013 (8500 km in 97 zile prin 16 tari)- EPISODUL 44 (Prin Alpii elvetieni)

Impreuna cu cei 2 cicloturisti francezi coboram mai bine de 3 km, apoi avem o scurta urcare si ajungem in Elvetia. Suntem in singurul pas elvetian ce depaseste 2500m. In Elvetia voi pedala pe ruta: Umbrail Pass - Sta. Maria - Zernez - Susch - Davos - Surava - Bergun - La Punt - Celerina - Passo mdel Bernina - Forcela di Livigno.
Vreo 2 km pedalam la o inaltime serioasa si putem inca admira zapada de pe varfurile muntilor.
Urmeaza o lunga coborare in serpentine. Dupa vreo 10km mai facem o scurta pauza sa admiram satul din vale.
Serpentinele sunt foarte stranse. Utilizam franele la greu.
In curand ajungem in Santa Maria, prima localitate din Elvetia. Aici francezii schimba niste bani si-mi schimba si mie niste euro in franci.
Ne continuam periplul. In urmatoarea localitate in Valchava oprim sa fotografiem o biserica.
Urmatorul popas il facem la o carciuma din localitatea Tschierv unde stam la o bere si mai socializam. Francezii sunt amabili sa-mi plateasca berea care costa 5,40franci. Sunt indragostit de arhitectura caselor elvetiene care arata intr-un mare fel.
In continuare avem de urcat un pas important. Primii km. panta este lejera si sunt uluit de infrastructura elvetiana care este la cel mai inalt nivel.
Avem si pista ciclabila dar francezii prefera sa mearga pe sosea iar eu ca taranul ma iau dupa ei ca sa nu se supere pe mine.
Desi au facut si ei multe ture pedaland in peste 10 tari, francezii nu au experienta si nici forma mea fizica, astfel ca trebuie sa fac multe pauze sa-i astept sa-si traga sufletul. Nu sunt obisnuiti cu catararile alpine ca si mine.
Pe traseu intalnim si un peisaj bizar ce seamana mult cu cel mediteranean.
In curand vin serpentinele dure. Cristoph cu al sau trailer va fi solicitat la maxim.
Este destul de cald, eu ma simt excelent si ma bucur ca mai am cu cine vorbi in frumoasa limba a lui Balzac. Nu mai avem mult pana in varf.
Pe la cota 2000 avem o frumoasa panorama asupra varfurilor inzapezite ce le-am lasat in urma.
In curand ajungem in pas care este si el in lista clubului BIG Challenge. Ura am invins!
Ne odihnim putin, apoi vine o coborare de cativa km. si din nou o urcare lejera de cel putin 3km. Peisajul este de vis.
Intram intr-un Parc National si in curand ajungem la un nou pas numit Ova Spin.
Aici e cazul sa mai facem o pauza.
De aici avem o lunga coborare pana in localitatea Zernez unde trebuie sa ma despart de francezi. Ei vor merge la un camping care costa cel putin 20EUR pt. un cort, eu nu-mi permit acest lux si va trebui sa gasesc un loc ferit de privirea elvetienilor sa ma instalez si eu. Peste tot in Alpii Elvetiei veti intalni semnul care indica ca nu ai voie sa campezi.
Pana la urma reusesc sa gasesc un loc izolat la peste 500m de drum, langa raul Spol unde voi dormi fara nici o problema. Si uite asa am dormit prima noapte in Elvetia.
In incheierea acestui capitol tin sa multumesc din suflet lui: Tiberiu Muntean, Sebastian Bulumac si Sebastian Hritcu - bunii mei prieteni sustinatori carora le datorez indeplinirea visului de a face cu bicicleta cele mai inalte pasuri in Alpii Austriei, Elvetiei si Italiei. Dumnezeu sa va ocroteasca dragi prieteni si sa va dea doar bine voua si celor dragi voua! Traiasca prietenia! Traiasca libertatea! Traiasca cicloturismul!