Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 18 decembrie 2013

21 - VELOTURUL EUROPEI 2013 (8500 km in 97 zile prin 16 tari)- EPISODUL 21 (Slovenia si intrarea in Austria)

Intru in Slovenia pe la Dolga Vas. Aici voi pedala pe ruta: Dolga Vas - Mostje - Dobrovnik - Bogojina - Moravske Toplice - Murska Sobota - Tisina - Radenci - Gornja Radgona. Voi pedala pe un traseu relaxant cu un trafic redus. Observ ca Slovenia este "bike friendly".
Sunt din nou placut impresionat de infrastructura din Slovenia.
In Moravske Toplice se afla un important spa. Aici gasesc si o ciclomomaie si un urs din fan. E momentul sa fac o pauza de masa.
Peste drum de Mercador se inalta o monumentala biserica.
Dupa inca o ora de pedalat ajung la granita cu Austria. Vama s-a desfintat si practic un mic parau desparte Occidentul de Orient. Intre noi fie vorba, Slovenia s-a occidentalizat mult in ultimii 10 ani incat arata aproaape ca Austria. Iar nici Ungaria nu e departe de Slovenia din punct de vedere al dezvoltarii. Romania in schimb a ramas mult in urma alaturi de Bulgaria.
Intru in SteierMark unde pedalez doar 100m. Deja azi am pedalat in 3 tari total diferite. E posibil sa fie o premiera pt. mine.
Astfel ma decid sa ma intorc in Slovenia. Acum aflu si cum se numeste paraul ce desparte cele 2 tari.
La doar 100m gasesc un restaurant. Aici aflu si denumirea celor 5 spa-uri din zona.
Si vine momentul sa sarbatoresc istoricul moment. Carpaticus a ajuns in Occident pe "dromaderul de sarma" pt. a nu stiu cata oara. Ma inplant intr-o savuroasa pizza cu fructe de mare si dau pe gat o carafa de vin alb. Distractia ma costa doar 17 EUR. Pofta buna!
Hei si dupa ce ospatam bine, e cazul sa tragem si un pui de somn. Oare unde sa fie? Brusc ma luminez la minte si decid sa mai stabilesc o premiera. Iata asadar ca voi face "ghost camping" haiduceste pe frontiera intre Occident si Orient. Ma pun doar la sac sa scap de o eventuala mustrare a domnilor "polizei" si ce sa vedeti cand dormeam mai bine visand la fete frumoase si o damigeana de bere de Munchen, se face ca sunt trezit brusc din somn de o torentiala insotita de trasnete si tunete. Valeu e 3AM si deja toate boarfele mele sunt ude. Pana la 6 AM tin de foita lui Florin care mi-a salvat din nou viata sa nu ma inunde puhoiul si ma rog la toti sfintii sa nu ma trasneasca. Iata ca se face ziua, stiihiile deslantuite ale naturii se potolesc si vine momentul sa evaluez pagubele si situatia. Toate boarfele mele sunt ude leoarca dar bine ca suntem viu si teafar. Doamne multamu-ti!
Si hai Carpaticus sa purcedem la drum! Prin Austria voi pedala pe ruta: Halbenrain - Mureck - Leibnitz - Deutschlandberg - Wolfsberg - St. Veit an der Glan - Ossiach - Afritz am see - Bad Kleinkirckheim - Reichenau - Innerkrems - Kremsbrucke - Gmund - Millstatt - Spittal an der Drau - Obervellach - Winklern - Heiligenblut - Zell am see - Saalfelden - St. Johann in Tirol - Ellmau - Oberndorf - Jenbach - Schwaz - Innsbruck - Steinach am Brenner - Brenner see. In primul sat ma opresc la un monument votiv sa-mi trag sufletul, sa ma inchin si sa multumesc Demiurgului ca sunt inca teafar si intreg la trup si poate si la minte.
Dupa inca o ora de pedalat ajung in Mureck unde fac pauza sa vizitez o frumoasa biserica.
Urmatoarea pauza o fac in oraselul Leibnitz unde pot admira cladiri superbe dintre care se remarca primaria.
Aici fac pauza de masa si sevesc un kebab care se va dovedi cel mai mic din intreg turul dar a fost delicios la doar 3,5EUR.
De aici va urma un drum secundar mai putin circulat in usoara ascensiune ce trece prin multe paduri dar si sate cochete. Pe la pranz iese soarele si fac o pauza intr-un sat sa-mi usc hainele si echipamentul. In timp ce boarfele se usuca eu trag un pui de somn la umbra unui stejar.
Dupa 2 ore pot sa plec in conditii mult mai bune. Dupa ce mai urc cativa km ajung in orasul Deutschlandsberg. Astazi e duminica, deci sunt nevoit sa-mi cumpar ceva pt. cina de la o benzinarie. Sunt nervos si stresat si din pacate m-am apucat si de fumat, astfel ca un sanvis, o bere si-un pachet de tigari ma costa nu mai putin de 15,30EUR, o suma destul de mare pt. bugetul meu. Ajung la concluzia ca mai bine luam o pizza si o bere la resturant decat sa beau ca un boschet langa o benzinarie la acelasi pret piparat. Deci mult mai bine e in Balcani unde mananci si bei ieftin si bun.
Apoi ma pun la somn cu sacul la iesire din oras. Am noroc ca nu mai ploua in aceasta noapte si dorm bine.
Dimineata ma trezesc bucuros si micul dejun e asigurat de niste fragute delicioase care le gasesc in numar mare chiar langa locul de cazare.
Pe janta bicicletei mele norocoase observ cu satisfactie un melc alpin pe care-l imortalizez fara zabava.
Astazi e o zi mare. Incep catararile alpine. Am ajuns in sfarsit in mult visatii Alpi. E o zi torida iar dupa cativa km. de catarare peisajul devine tot mai frumos iar eu incep sa ma simt in elementul meu.
In incheierea acestui capitol tin sa multumesc din suflet lui: Tiberiu Muntean, Sebastian Bulumac si Sebastian Hritcu - bunii mei prieteni sustinatori carora le datorez indeplinirea visului de a face cu bicicleta cele mai inalte pasuri in Alpii Austriei, Elvetiei si Italiei. Dumnezeu sa va ocroteasca dragi prieteni si sa va dea doar bine voua si celor dragi voua! Traiasca prietenia! Traiasca libertatea! Traiasca cicloturismul!

Claude Debussy - Reverie