Totalul afișărilor de pagină

marți, 15 octombrie 2013

13 - VELOTURUL EUROPEI 2013 (8500 km in 97 zile prin 16 tari)- EPISODUL 13 (MUNTE NEGRU - Parcul National Lovcen si Golful Kotor)

Pedalez prin Parcul National Lovcen unde peisajele idilice le intalnesc la tot pasul. In curand zaresc o multitudine de papadii la poalele unui masiv carstic.
Dupa doar 1km intru intr-o zona aflata pe lista monumentelor naturale protejate de UNESCO.
Chiar de aici incepe la stanga un drum care se anunta extrem de spectaculos. In circa 10km urma sa urc 700m diferenta de nivel. Catararea este anevoioasa dar peisajele imi rasplatesc efortul.
In curand raman uimit de ampla panorama ce mi se deschide in fata ochilor. E golful Risan-Kotor comparabil in frumusete cu fiordurile Norvegiei cu singura exceptie ca in loc de zapezi si frig am clima si confort mediteraneean.
Sunt fericit! Oy yeah! Un nou vis mi s-a indeplinit. Sunt pe una dintre cele mai spectaculoase catarari BIG din lume.
Sa fie posibil atata frumusete in aceasta viata? Merit eu asa ceva?
Pe masura ce urc drumul este tot mai ingust si mai intalnesc ciclisti pe traseu.
Panorama este absolut fabuloasa!
Desi am calatorit mult, acest traseu pare sa fie cel mai spectaculos dintre toate locurile pe unde am calatorit pe 2 roti. Pur si simplu m-am indragostit de el. Pe o distanta de cel putin 3km am avut o ampla panorama asupra golfului Kotor. In curand vine si drumul de culme, iar panta se imblanzeste.
Pedalez pana aproape de varf pana in locul unde incepe o lunga coborare. Dupa ce vad ca cobor cam 1km, ma intorc si o iau spre Kotor. Drumul este cam ingust, abia poate trece o masina. Astfel ca coborarea va fi periculoasa.
Pe coborare avand inclinatia pantei pe alocuri de 10% si panorama ametitoare iar eu fiind cam sensibil, simt ca mi se face rau, ca ma ia cu palpitatii pe la inima. Valeu mama natura, ma prapadesc de cat de frumoasa esti! "Cat de frumoasa te-ai gatit, Natura tu ca o virgina Asi vrea sa plang de fericit, Ca simt suflarea ta divina" - imi suna in suflet versurile marelui poet George Cosbuc (si nu mai am rabdare pana la anul cand o sa pedalez din nou in acest fabulos perimetru balcanic care mi-a fascinat tineretea).
Pana la urma de ce mi-e scris nu scap, intr-o curba pun o frana brusca si sunt aruncat peste ghidon. In cadere ma izbesc cu pieptul de drum, imi zdrobesc putin muschii pieptului si-mi afectez vreo 2 coaste plus din nou imi sufera genunchiul stang. In cadere imi cad si toate monedele din diverse tari ce le aveam intr-un pachet de tigari intr-un buzunar al rucsacului. Abia ma scol de jos plin de dureri si ma fac si de ras cu aceasta cazatura in fata a cetatenilor din 2 masini de turisti care s-au apucat sa ma filmeze si sa rada de mine vazand ca nu necesit spitalizare. Halal sa va fie si bravos Carpaticus! Hai ca n-ai murit, hai ca ne asteapta Kotor Bay sa sarbatorim ca mai traim si ca am facut cel mai tare BIG din cariera!
Cu mult mai mare prudenta imi continui coborarea pe acest traseu paradisiac apropiindu-ma tot mai mult de Kotor.
Cred ca am mai mult de 20 de serpentine de facut si trupul se cam resimte de la cazatura. Dar trebuie sa continui aventura, nu am de ales.
Ultimele serpentine sunt deosebit de spectaculoase.
Orasul Kotor s-a cuibarit intr-un loc magnific. Coplesit de frumusetea spectacolului natural imi uit si eu durerile trupesti pt. moment.
Ajuns in Kotor m-am gandit ca nu ar strica sa fac un tur al lacului. Recunosc ca a urmat un traseu fabulos. Cuvintele nu pot descrie frumusetea zonei. Muntele calcaros parea ca se prabuseste in lac. Zona este un magnet pt. turistii cu bani. Adesea am vazut si ambarcatiuni de lux si vile sofisticate.
Trec prin localitati turistice spectaculoase.
Cel mai mult imi place micul burg Perast in care se simte influenta occidentala.
De pe cealalta parte a lacului din localitatea D. Morinj zaresc in departare M. Lovcen de unde coborasem. Ziua mi-o sfarsesc dormind intr-un adapost in orasul Herceg Novi unde niste oamneni de treaba imi dau si o cina consistenta. Norocul meu ca am avut acoperis deasupra capului pt. ca in timpul noptii a inceput sa ploua urat.
In incheierea acestui capitol vreau sa Multumesc din suflet celor care m-au sprijinit sa fac si aceasta aventura.Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ocrotit din nou. Multumesc parintilor Dan si Mariana ca m-au inteles si sustinut mereu. Si acum multumesc prietenilor sustinatori care au fost numerosi si inimosi. Multumesc din suflet lui: Teodor Dobrinescu, Bogdan Cristea, Adina si Zoltán Márton - http://Z0ltan77.com/ , Sergiu Havasi, Liviu Marunceac -http://livstorm.blogspot.ro/, Tibi Muntean, Sorin Liubarschi, Bogdan Banica, Valkai Elod, Florin Leonte, Horia Nitu si tuturor celor care m-au ajutat.In Romania cel mai bine am fost primit la Timisoara, Campina si in capitala. In Balcani cei mai primitori oameni au fost in Serbia, Bosnia si Macedonia. Accesand linkul urmator puteti viziona o emisiune Tv in care-mi povestesc aventurile din penultimul meu mare tur europen si din cariera mea de cicloturist! http://forum.stelici.ro/viewtopic.php?f=51&t=2578

Angela Moldovan - Nu te vom uita niciodata matusa a spiritualitatii folclorice romanesti!