Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 28 septembrie 2013

11 - VELOTURUL EUROPEI 2013 (8500 km in 97 zile prin 16 tari)- EPISODUL 11 (MUNTE NEGRU - perla Balcanilor)

Urmeaza cativa km. de pedalat pe langa raul Buene trecand si prin cateva sate.
Si in curand ajung in Munte Negru, o noua tara pt. mine pe care doream de mult s-o descopar pe 2 roti. Aceasta este tara nr. 26 din cariera mea de cicloturist. Deja devenisem un cicloturist rutinat, experimentat si bine situat in clasamentul cicloturistilor europeni. Imediat ce trec vama gasesc o harta cu aceasta superba tara balcanica.
Dupa ce pedalez cativa km. la prima benzinarie gasesc si un bancomat dar constat oripilat ca mai am doar 30EUR pe card. Prea m-am cheltuit si simtit bine in cele mai ieftine tari: Macedonia, Kosovo si Albania. Incerc berea lor natioanala dar constat ca la restaurante preturile sunt de 3 ori mai scumpe ca-n Albania si deci adio baruri si localuri pt. urmatoarele zile. In comuna Vladimir merg la un internet cafe si-mi anunt familia si prietenii pe unde mai sunt si cum o duc. Apoi dorm cu sacul de dormit in spatele unui magazin. Ziua urmatoare indreptandu-ma spre mare trec printr-o zona interesanta de chei.
In curand ajung in portul Ulcinj unde sunt intampinat de un frumos panou cu niste gagici.
Trec repede prin oras, bag o dura catarare de cateva sute de metri apoi am o coborare de 2km spre mare.
Ajung pe o plaja superba dar pustie. Sezonul turistic inca nu a inceput. Cu atat mai bine pt. Carpaticus care este netulburat de puhoaiele de turisti estivali.
Mananc bine, beau si o bere din traista ca inca imi ramasesera beri din Macedonia de la aceea nunta de pomina, apoi incep catararea. Sunt vreo 3-4km de urcat si in curand ajung printr-o frumoasa livada de maslini.
Ajungand in varful catararii mi se deschide o panorama de vis asupra zonei.
Urmeaza coborarea in drumul principal E851 care spre norocul meu nu este atat de circulat in aceasta perioada. In curand ajung la un magazin langa o plaja superba. Aici ma cinstesc cu cativa localnici si stam la povesti savurand berea lor nationala care este foarte buna si la un pret bun doar la magazine. Et nunc bebemus Carpaticus!
Apoi cobor o panta de 15% si ma arunc in valuri. Asta era panorama ce se vedea de la magazinul unde m-am cinstit atat de bine!
Nu stiam de ce sunt atat de insetat, mi-am dat seama de acest lucru doar cand am trecut prin localitatea Bar. Uite asadar cum am petrecut o zi mai relaxanta in care am facut baie in multe locuri dar am si sorbit niste beroase sa le pomenesc. La caderea noptii orbecai sa-mi caut un loc de odihna si sfarsesc a ma stabili intr-un loc perfect deasupra unor stanci sub niste arbori mediteraneeni, dormind direct la sac. Ce poate fi mai frumos! In timpul noptii vedeam in departare luminile localitatii Bar iar eu eram pozitionat inainte de statiunea Sutomore. Cat de frumos se poate petrece noaptea in paradis chiar si pe gratis!
Dorm perfect, noaptea trece ca prin farmec iar dimineata ma gaseste admirand valurile care se spargeau de stanci.
Urmeaza un traseu idilic in care infrastructura turistica este de buna calitate.
Pedalez spre Petrovac. Traseul este unul de toata frumusetea. Muntii par a se prabusi direct in mare.
Desigur ca ma simt foarte bine iar bicicleta mea Radon se comporta excelent. Multumesc Martin - bunului doctor de biciclete din urbea Devei! Ce bine e sa fi cicloturist liber si independent!
In curand trec pe langa o bijuterie turistica: insula Sv. Stefan. O frumusete autentica si geniala!
Si peisajul ametitor continua.
In curand mai fac o pauza de baie pe o plaja paradisiaca.
Aici ma simt perfect si savurez fiecare clipa. Of Munte Negru, cat de mandra esti!
Apar si palmierii, apa marii este perfect iar soarele este generos. Ce bine ca plaja nu e plina de turisti! Ce bine e in extrasezon!
In incheierea acestui capitol vreau sa Multumesc din suflet celor care m-au sprijinit sa fac si aceasta aventura.Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ocrotit din nou. Multumesc parintilor Dan si Mariana ca m-au inteles si sustinut mereu. Si acum multumesc prietenilor sustinatori care au fost numerosi si inimosi. Multumesc din suflet lui: Teodor Dobrinescu, Bogdan Cristea, Adina si Zoltán Márton - http://Z0ltan77.com/ , Sergiu Havasi, Liviu Marunceac -http://livstorm.blogspot.ro/, Tibi Muntean, Sorin Liubarschi, Bogdan Banica, Valkai Elod, Florin Leonte, Horia Nitu si tuturor celor care m-au ajutat.In Romania cel mai bine am fost primit la Timisoara, Campina si in capitala. In Balcani cei mai primitori oameni au fost in Serbia, Bosnia si Macedonia. Accesand linkul urmator puteti viziona o emisiune Tv in care-mi povestesc aventurile din penultimul meu mare tur europen si din cariera mea de cicloturist! http://forum.stelici.ro/viewtopic.php?f=51&t=2578

Cvartet Anima - Morarita de Vasile Vasilache