Totalul afișărilor de pagină

joi, 22 august 2013

4 -VELOTURUL EUROPEI 2013 (8500 km in 97 zile prin 16 tari)- EPISODUL 4

Ziua urmatoare adica sambata 27 aprilie am parte sa pedalez cu un grup de vreo 300 biciclisti si bicicliste de toate felurile in ecologica lor calatorie anuala spre Marea Neagra. Rabd sa pedalez vreo 60km cu acest interminabil pluton, apoi la Lehliu e cazul sa ma opresc la o bere si sa mananc niste mici. Solitar cum am fost o viata realizez ca nu e de mine pedalatul in turma cu reguli stricte. La revedere stimabili pedaliori!
Mai pedalez azi pana la un complex turistic de la Drajna unde mananc si beau bine,vrajesc si imbarlig niste curve tinerele, apoi dorm satisfacut pe terasa unui bar beneficiind si de supravegherea unui paznic. Ziua urmatoare imi amintesc ca i-am ramas dator cu o poza veteranului ciclist Alexandru Ciobanu, un inrait fan de-al meu care zicea ca o poza cu mine valoreaza pt. el mai mult decat o poza cu presedintele SUA, adica cu Obama. Iata asadar ca astept plutonul intr-o localitate dupa Slobozia. In curand vine si grupul.
Pe traseu sunt interpelat de diferiti biciclisti care spuneau ca ma cunosc de pe forum si avem ce povesti. De asemenea apuc sa am o mica converastie si cu Lucian Mandruta, initiatorul si organizatorul al acestui important veloeveniment anual. Chiar inainte de a intra in Dobrogea ajung in locul unde s-a nascut Mihai Viteazul. Pe vremuri aici era un infloritor targ cu numele de Orasul de Floci. Aici pot admira un reusit bust al marelui voievod.
Aici am onoarea sa fac fotografie cu domnul Ciobanu care-mi mai spunea ca odioasa familie Ceausescu a fost cicloturismul lui adica din cauza lor nu a putut sa faca turele pe care si le dorea. Ei bine la batranete nu e ca la tinerete, iarna nu-i ca vara, dar niciodata nu e tarziu. Cunosc cicloturisti in varsta de 80 de ani care au traversat Europa pe bicicleta. E drept ca noi, ca bietii romani, spalati pe creier cum sunt, nu au mentalitatea celor din vest.
Tot aici mai fac o poza cu alt cicloturist care ma admira, cu Tomuta Daniel.
Aici e momentul sa-mi vad de turul meu si ma desprind de pluton. Intru intr-un local si ma apuc sa ma cinstesc cum se cuvine cu niste cabanos si bere Ursus.
In acest local ma intalnesc cu un tanar simpatic care este muzeograf si care ma lasa sa vizitez gratuit muzeul de peste drum. In plus mai imi da si niste pliante despre muzeu sa le distribui prietenilor mei. Pot afirma ca se merita o excursie in acest loc incantator.
De la Harsova pedalez spre Crucea iar de aici o iau pe un traseu pitoresc spre Silistea. Incep dealurile, frumoasa zona de podis dobrogean cu nenumaratele catarari, unele chiar cu panta de 10%. Noaptea ma prinde in comuna Tortoman unde doresc sa dorm cu sacul de dormit pe terasa unui magazin, dar ma trezesc ca ma umfla Politia locala ducandu-ma in loc sigur adica in sectia lor de politie unde dorm cu sacul de dormit in siguranta pana ziua urmatoare cand mi se da trezirea pe la ora 6 sa parasesc sectia. Urmeaza o frumoasa zi de pedalat in care intalnesc multe eoline.
De asemenea sunt incantat si de traditionalele biserici ce le intalnesc in acest adevarat colt de orient mioritic.
Si uite asa dupa 9 zile de pedalat in care am parcurs 1000km, ajung si la Vama Veche unde este momentul sa sarbatoresc atingerea tarmului pontic si traverarea Romaniei pe 2 roti.
Prin Romania am pedalat pe ruta: INEU - Gurahont - Brad - Zlatna - ALBA IULIA - Blaj - Medias - Agnita - Zarnesti - Rasnov - Sinaia - Campina - PLOIESTI - BUCURESTI - Lehliu - Slobozia - Harsova - Medgidia - Mangalia - Vama Veche Ziua urmatoare intru in Bulgaria. Dupa doar cativa km. de pedalat ajung intr-o zona ecoturistica importanta, un deosebit habitat al pasarilor calatoare.
Am intrat deja in climatul submediteraneean si sunt incantat de coloratura unor copaci infloriti.
Dupa mai bine de 30 de km de pedalat de la vama, ma opresc pt. o gustare in orasul Shabla unde incerc o salata si o bere locala. In Bulgaria preturile sunt mai bune ca si-n Romania cum probabil cunoasteti.
Mai pedalez 20km pana ajung intr-o localitate de unde mai sunt de pedalat doar 6km. pana la celebrul Cap Kaliacra - unul dintre cele mai frumoase promontorii de la Marea Neagra. Aici ma resimt de la cheful de la Vama Veche si cad pe o banca langa un arbore ciudat si zac cam o ora in chinuri fizice si framantari mentale.
Apoi dupa ce reusesc sa mai ingurgitez ceva si incep sa ma simt mai bine, pornesc spre Kaliacra pt. ca nu se poate rata un asemenea obiectiv turistic, pe care personal nu l-am mai vazut din 2008. Dupa vreo 3km de pedalat pe o sosea marginita de copaci infloriti, ajung in plin camp si intalnesc o broasca testoasa cu care ma joc putin.
Este momentul sa incep sa explorez zona. Pt. inceput merg sa admir tarmul.
Sunt incantat sa descopar multe flori frumos mirositoare.
De asemenea intalnesc si roci ciudate.
Mai pedalez putin si inainte de a intra in cetate sunt intampinat de un grup statuar reprezentand niste dame goale.
Iata-ma ajuns si la intrarea in fosta cetate medievala care se face printr-o poarta monumentala.
In incheierea acestui capitol vreau sa Multumesc din suflet celor care m-au sprijinit sa fac si aceasta aventura.Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ocrotit din nou. Multumesc parintilor Dan si Mariana ca m-au inteles si sustinut mereu. Si acum multumesc prietenilor sustinatori care au fost numerosi si inimosi. Multumesc din suflet lui: Teodor Dobrinescu, Bogdan Cristea, Adina si Zoltán Márton - http://Z0ltan77.com/ , Sergiu Havasi, Liviu Marunceac -http://livstorm.blogspot.ro/, Tibi Muntean, Sorin Liubarschi, Bogdan Banica, Valkai Elod, Florin Leonte, Horia Nitu si tuturor celor care m-au ajutat.In Romania cel mai bine am fost primit la Timisoara, Campina si in capitala. In Balcani cei mai primitori oameni au fost in Serbia, Bosnia si Macedonia. Accesand linkul urmator puteti viziona o emisiune Tv in care-mi povestesc aventurile din penultimul meu mare tur europen si din cariera mea de cicloturist! http://forum.stelici.ro/viewtopic.php?f=51&t=2578

Anda Calugareanu - N-am Noroc! - dedicatie pt. Sebastian Hritcu