Totalul afișărilor de pagină

duminică, 3 februarie 2013

1 - Tura in Tara Motilor Criseni la sfarsit de decembrie 2012 - 1

Dupa o luna dificila in care am muncit mult si am strans bani pt. urmatoarea expeditie europeana, ajung in Romania din nou si vine momentul sa fac o tura pe iarna fiind invitat de niste prieteni la o cabana in Mt. Metaliferi. Vine si fericita zi de 26 decembrie cand pe la pranz pornesc la drum. Pedalez bine pana in Gurahont unde fac prima pauza de hidratare si sa-mi usc putin hainele transpirate. Aici stau aproximativ o ora apoi e timpul sa ma deplasez. Intru intr-o zona frumoasa pe Valea Crisului Alb. Vremea este cam mohorata si sunt doar 5 grade in termometre. Langa localitate Gura Vaii fac prima poza din tur la o cruce ancestrala.
Prin Gura Vaii intalnesc niste case prapadite si la un moment dat observ si un porc negru ce a scapat cu viata anul asta de Ignat.
Acest traseu ma leaga de foarte multe amintiri. Pe aici am fost eu inca din anul '98 iar din '99 am fost des pe ruta Ineu- Sibiu cu bicicleta unde mergeam la facultate si inapoi. De la Gurahont la Varfuri, pe o distanta de 20km, traseul este pitoresc cu multe dealuri si sate traditionale. Ogorul este acum acoperit de zapada si din cand in cand mai apare cate o capita de fan.
In curand ajung si la Plescuta de care ma leaga atatea amintiri. Acum insa nu mai am timp sa opresc la localul meu preferat din localitate in spatele caruia in tinerete dormeam pe fan.
Urmeaza o zona impadurita si am o constanta dar usoare catarare.
Intre Aciuta si Avram Iancu traversez o zona periferica a muntilor Codru Moma.
Prin zona intalnesc si multe ochiuri de apa inghetata. Vara vin pe aici la pascut multi bivoli care se scalda in aceste balti.
Din pacate intalnesc si urmele neghiobiei si nepasarii unor fiinte antropice care se zice ca se numesc oameni.
In curand ma prinde noaptea iar temperatura scade la 2 grade.
Mai vizionez niste smocuri de iarba lunga si taioasa si ma gandesc daca sa ma pun cu cortul in aceasta pustietate sau oare unde voi dormi?
Ajung in comuna Avram Iancu unde mananc bine apoi e momentul sa ma rasfat cu niste vin fiert la un local unde propovaduiesc despre deliciile si avantajele cicloturismului unor tineri respectuosi dar mirati sa ma vada in aceasta perioada in calatorie pe 2 roti. Ulterior decid sa fac un nightriding avand o frontala si o vesta reflectorizanta. Pana la Halmagiu mai pedalez 10 km, avand de luptat cu 2 catarari destul de serioase. Coborarea spre Halmagiu de 1km pe panta de 10% pe un drum nu tocmai bun, in conditii de noapte, este destul de periculoasa dar ajung cu bine la pensiunea Muntele Gaina unde este momentul sa sarbatoresc. Din pacate am parte sa intalnesc 2 personaje aberante care ma oripileaaza, invidiosi pt. ca-mi permit sa fac turism pe 2 roti ceea ce era de neconceput si de neinteles pt. niste tarani prosti din aceasta zona. Ma cazez la pensiunea Muntele gaina contra sumei de 80RON, imi cumpar si niste bere Ursus la pachet pt. camera si ma retrag. Fac un dus, ma uit la TV la muzica pana pe la 2Am si apoi e timpul sa ma bag la somn.
Ziua urmatoare ma trezesc tarziu iar pe la ora 11 e cazul sa parasesc aceasta locatie unde m-am simtit foarte bine. Recomand aceasta pensiune unde se mananca si foarte bine la preturi decente.
In aceasta zi urmeaza sa pedalez pe ruta: Halmagiu - Baia de Cris - Brad - Mihaileni - Buces Vulcan pe o distanta de 60km. Vremea este tot mai buna dar temperatura a scazut cu cateva grade. Sunt in depresiunea Halmagiului unde deja pot simti rigorile climei sezonului rece.
Mai am de pedalat doar cativa km. pana in judetul Hunedoara. De aici vremea este tot mai racoroasa iar zapada tot mai prezenta. Pe langa Vata de jos, peisajul este tot mai alb si mai spectaculos.
Mai pedalez 10km pana ajung la un loc sfant si sacru al Transilvabiei, la memorialul de la Tebea. Aici intru cu evlavie, imi scot caciula din cap si ma inclin in fata mormantului celui care a fost emblematicul crai al motilor: Avram Iancu.
Aici se afla si un cimitir al eroilor neamului din cele 2 razboaie mondiale. Cate suflete nevinovate, cati tineri nevinovati au pierit in crancenele conflagratii mondiale pt. ca noi - noi epigonii sa nu stim aprecia din pacate viata si maretia sa la justa sa valoare! Of unde este drepatatea Doamne! Pe acest pamant eu nu o pot gasi!
Ma inclin apoi cu evlavie si-n fata mormantului martirului Ioan Buteanu, fost prefect al Zarandului, asasinat miseleste in anul 1949.
Tot aici in incinta acestui panteon al neamului nostru putem intalni si gorunul Craiul Motilor.
Acest falnic arbore isi ridica ramurile spre cer ca o imprecatie si rugaciune in fata Divinitatii. Of Doamne binecuvinteza, parinte cerest, acest pamanr sfant al Ardealului nostru milenar! Intotdeauna, natura cu minunatiile sale a fost mai religioasa si mai sfanta decat biata, iluzoria si efemera specie umana!
La poalele semetului gorum intalnesc si un emotionat text al celui care a fost marele erou national: Avram Iancu, una dintre cele mai iubite si proeminente figuri din istoria zbuciumata a Ardealului nostru sfant si inegalabil.