Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 17 octombrie 2012

18 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari)- partea 18 (Aventuri in superbul Albion)

Mai pedalez cateva ore bune prin Scotia apoi intru in Anglia din nou pe la Kersehopefoot. In Anglia pedalez pe ruta: Kersehopefoot - Brampton - Greenhead- Hexam - Ponteland - Seaton - Tynemouth - South Shields - SUNDER LAND - HARTLEPOOL - MIDDLESBROUGH - Helmsley - Sutton on the forest - YORK - Selby - Goole - SCUNTHORPE - LINCOLN - Sleaford - Bourne - PETERBOROUGH - Huntingdon - CAMBRIDGE - Saffron Walden - Chelmsford - Basildon - Gravesend - Rochester - MAIDSTONE - ASHFORD - Hythes - FOLKESTONE - DOVER. La un moment dat in timp ce urcam o panta abrupta, printr-o manevra gresita reusesc sa-mi stric derailleurul. Pana la urma lantul ramane blocat pe pinionul mare spate si pe foita mijlocie in fata. In aceste conditii viteza mea maxima scade brusc la doar 13- 15km/h si trebuie sa pedalez in gol ca prostul. Sunt in celalalt capat al Europei, oare in halul asta va urma sa traversez intreaga Europa? Nu-mi permit investitii in piese si sa-mi repar bicicleta. Oare norocul m-a parasit? Vai pacatele mele, biet ciclopelerin carpatin! Sfinte Aidan ajuta-ma te implor! Ma pun cu cortul dupa niste arbori, pe un camp agricol pe langa localitatea Kirkcambeck. Pe la miezul noptii incepe urgia adica vine o vijelie peste mine, pe la 3AM am toate boarfele ude, inclusiv sacii de dormit, temperatura este de 10 grade deci mai buna ca-n Scotia, dar sa vedem cum o scoatem la capat sanatosi din aceasta belea. Pe la 6 trebuie sa strang cortul pe ploaie, nu mai pot rezista, n-am dormit decat 2 ore toata noaptea si m-am luptat ca o fiara cu intemperia. Sufar deci respir, respir deci traiesc!
Dupa ce pedalez cam o ora, pe langa Greenhead, ajung la o manastire din sec XII unde nu vrea nimeni sa ma primeasca sa-mi salveze viata.
O iau pe un traseu deosebit de interesant care urmareste celebrul zid al imparatului Hadrian. Dupa ce pedalez cam 30min, ma trezesc ca opreste o masina de unde coboara preotul care m-a refuzat la manastire. Avand remuscari s-a gandit sa vina dupa mine si sa-mi dea o modica donatie sa am de un hostel in urmatorul oras. Zidul roman se intinde pe zeci de km. lungime.
Vremea este foarte nasoala, ploua englezeste din nou, eu pedalez cu doar 13km/h. Dupa inca o ora de pedalat ajung si la un muzeu si mai fac si eu o mica pauza pt. culturalizare.
Zona este de podis cu dealuri de pana la 500m altitudine. Peste tot sunt turme de ovine lasate sa pasca in libertate.
Pana la urma ploaia se opreste si hainele se usca pe mine datorita vantului. Noaptea mi-o petrec in mijlocul unei localitati aproape de Newcastle dormind intr-o statie de autobuz.
Ajungand in South Shields, dupa ce trec cu bacul raul Tyne, am placuta surpriza sa observ in departare vaporul care m-a transportat pe taram britanic.
Urmeaza sa pedalez din nou pe tarmul Marii Nordului. Pe langa Sunderland intalnesc o stanca imensa si multi pescarusi.
Langa localitatea Horden fac o pauza de masa intr-o zona de vis.
In Hartlepool, ma apropii atat de mult de marea agitata incat un val ma izbeste stropindu-mi aparatul foto.
Vizitez apoi centrul orasului care-mi place destul de mult.
Zaresc si cateva biserici dragute.
In aceasta noapte voi dormi decent si la cort, gasind un loc excelent intr-o poienita langa o parcare. Ma cinstesc cu niste sushi si apoi ma asteapta cate si mai cate de baut.
Ziua urmatoare in Billingham intalnesc un englez simpatic care se ofera sa-mi repare bicicleta gratuit. Ma conduce la el acasa unde-mi schimba deraiorul, imi schimba si saua uzata si ma serveste cu un suc. O No!, bietul nostru englez era si el pocait ca si elvetianul de pe langa lacul Zurichsee! Apoi pedalam impreuna pana la un pod transportor unde ne luam la revedere, eu avand sa trec dincolo spre Middlesbrough.
Urmeaza un traseu frumos traversand Parcul National North York Moors unde am si catarari superbe si dupa cateva ore de pedalat ajung in faimosul oras York unde merg sa vizitez grandioasa catedrala din centru.
In apropiere gasesc statuia imparatului roman Constantin cel Mare care se pare ca a fost incoronat chiar aici in York.
Urmatorul popas il fac in orasul Selby unde se gaseste o catedrala din secolul XI.
In interior iar am parte sa ma inchin la un sfant.
Piosenia mea da roade si-n sfera lumescului, la urmatoarea carciuma unde fac pauza in localitatea Snaith, ma imprietenesc cu un britanic care ma cinsteste cu o costisitoare masa si 2 halbe de bere delicioase. Va spun doar ca un astfel de pranz in Albion costa cam cat face cazarea pt. o noapte intr-o pensiune din Ungaria sa zicem. Pofta buna Carpaticus!
Mai pedalez vreo 2 ore si apoi luand pe un drum de tara necirculat ma pun cu cortul nu departe de orasul Scunthorpe. Am parte de o noapte linistita, vremea este tot mai buna.

Salvadore Adamo - Quand les roses - Dedicatie pt. prietenul meu Michael din Anglia