Totalul afișărilor de pagină

luni, 15 octombrie 2012

17 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari)- partea 17(un vis devenit realitate, cicloturism in Anglia si Scotia)

Imi continui drumul spre nord, avand o vreme racoroasa si capricioasa iar traseul este plin de catarari unele cu panta de peste 15%. Intalnesc si multe ferme iar la un moment dat dau peste un soi de capre exotice cum n-am mai vazut.
Continui drumul de coasta iar in portul Beadnell imi este dat sa vad o mare ambarcatiune transportata de un vehicul cu senile.
Mai pedalez putin si ajung la un impresionant castel din localitatea Bamburgh.
In aceasta superba localitate vizitez si o biserica foarte veche in incinta careia se gaseste un cimitir interesant.
Ma prinde noaptea, stau la un sprit, apoi mai bantui de nebun prin cimitir studiind textele de pe cruci si incercand sa-mi alung singuratatea. Crepusculul ma invaluie iar sufletul meu pluteste spre orizonturi himerice. Apoi ma pun cu sacul de dormit in spatele bisericii si am parte de visuri misterioase si halucinante. Visez zane, draci, strigoi si extraterestri. Sunt un personaj nebun si fericit.
Trece si aceasta noapte bantuita de atatea himere. Spiritele binelui le-au invins pe cele malefice din nou, asa ca pot cu multumire in suflet sa merg sa ma reculeg in fata mormantului lui Grace Darling, o sfanta si protectoare a acestor tinuturi de basm. Am dormit la mai putin de 100m de acest loc sacru si m-am incarcat de spiritualitate.
Apoi cu sfiala si cucernicie pasesc in biserica si aflu povestea marelui sfant Aidan.
Dupa aceasta intalnire de taina, sunt motivat si hotarat sa ajung pe Holy Island, o insula situata la 20km de acest loc, unde sfantul Aidan a infiintat o manastire. Pornesc la drum si in mai putin de 2 ore ajung la ruinele acelei manastiri.
Pe aceasta mica insula unde se gaseste un singur sat destul de turisticizat dar linistit gasesc si o mica cetate cocotata pe un promontoriu.
Decid sa raman aici toata ziua mai ales ca ma imprietenesc si cu un cicloturist englez care facea o tura in Scotia, cu care stau la discutii si care-mi da si o modica donatie. Sfantul Aidan m-a ajutat asadar. Aceasta insula are un farmec unic, sunt pur si simplu siderat de frumusetea sa. Deci hai sa ne odihnim nitel! Si gustam o licoare minunata care se numeste "Mead" care are 14% alcool.
Intre localitatile Beal si Holy Island exista o sosea care pe o portiune de aproximativ 4 km este acoperita de ape de 2 ori pe zi. Inainte de a intra in zona inundabila exista un panou care anunta calatorii programul aproximativ al fluxului si refluxului, adica se instinteaza populatia cand este in siguranta sa treaca. In aceasta zi apa avea sa inceapa sa acopere soseaua dupa ora 21. Eu, fiind mereu in cautare de senzatii tari si vazand un mic adapost suspendat in plina pustietate in zona inundabila ma decid sa trec printr-o experienta unica. Voi dormi asadar cocotat deasupra puhoaielor, deasupra intinselor ape. Si asa a fost. Mi-am instalat tabara in acel adapost, mi-am legat bicicleta pe scara, m-am apucat sa sarbatoresc cu un vinisor rose si cu niste mead si am asteptat sa fiu invaluit de ape. A fost captivant si unic. Sper in aceasta viata sa mai pot repeta acest experiment macar o data pana sa merg si eu dincolo de lume. Imaginea din timpul noptii era terifianta si fabulos de linistita, eram inconjurat de ape si meditam la nemurirea sufletului.
Vine si dimineata, apele se retrag si raman doar alge si scoici. Apa in timpul noptii a urcat pana aproape de roata din spate a bicicletei mele. A fost una din cele mai magice nopti din viata mea. Cand sa plec opreste o masina de unde iese o doamna care ma felicita pt. temeritate si-mi da o modica donatie sa am pt. micul dejun zice ea.
Pornesc mai departe si in curand intru in Scotia fara sa vad nici un semn care sa-mi indice acest lucru. Intalnesc doar multe turme de oi si de bovine.
In Scotia pedalez pe ruta: Birghem - Kelso - Jedburgh - Carter Bar - Bonchester Bridge - Old Castleton - Kersehopefoot. Sunt fericit ca am reusit o traversare europeana prin 17 tari indeplinandu-mi un mare vis. Traseul este plin de catarari. Pedalez prin Scotia profunda pe drumuri secundare.
n Kelso ma opresc sa fac aprovizionarea la un supermarket, apoi in Jedburgh fac o pauza sa vizitez orasul.
Frumos acest orasel unde descopar si ruinele unei stravechi manastiri.
Ma plimb putin si prin centru.
Urmeaza un traseu impadurit, am de urcat un deal. Ma prinde noaptea si ma pun cu sacul de dormit langa o casa de vacanta. Dimineata pe la ora 7 sunt doar 7 grade. E cam rece si decid sa o iau spre Anglia. Mi-am indeplinit deja visul si m-am saturat deja de clima asta neprimitoare a acestei tari. In apropiere de Anglia am de urcat un deal interesant spre Carter Bar.
Ajung si la granita cu Anglia.
Decid totusi sa ma intorc pt. ca la doar 500m era un drum la dreapta si astfel decid sa mai pedalez inca o zi in Scotia. O iau spre Bonchester Bridge.

Jeanette - Soy rebelde! - dedicatie pt. Neil si Caroline din Holy Stone