Totalul afișărilor de pagină

vineri, 12 octombrie 2012

15 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari)- partea 15 (superbul Metz, turul Luxemburgului, distractie la Bastogne)

In Selestat vizitez si o grandioasa catedrala.
Urmeaza o noua incursiune montana. Atac M. Vosges iar dupa localitatea Ville iar am parte de o frumoasa catarare.
Pe traseu intalnesc un cuplu de canadieni care faceau o tura de 2 saptamani cu bicicletele prin Franta. Pe ultimii km. de catarare ma prinde o usoara ploaie iar in varf am o ceata de abia vad la 20m.
Urmeaza pasul Donon unde in varf intalnesc infrastructura turistica cu strand termal si jacuzzi. Sunt lasat gratuit sa ma bucur si eu de aceste facilitati cateva ore, apoi cand intru in restaurant si vad preturile exagerate ma decid sa dispar rapid si sincer sa fiu am uitat unde am dormit in seara cu pricina. Ziua urmatoare ajung in oraselul Sarrebourg unde investesc intr-un nou pneu la roata din spate. Aici dau si peste o statuie sexoasa.
De aici urmeaza un traseu de podis pana ajung in orasul Metz care are un centru istoric destul de atragator. Si aici gasesc o statuie gratioasa.
Acest oras se poate mandri si cu o catedrala magnifica.
In continuare pedalez spre Luxembourg trecand prin Thionville. Langa Dudelange chiar pe granita intre Franta si Luxembourg petrec o seara agreabila la un local "No man's land' unde patronul ma lasa sa ma pun cu sacul de dormit pe proprietatea sa. Cu o seara inainte mi-am amintit ca am dormit in departamentul Moselle intr-o zona impadurita dupa niste lemne langa o casa de vacanta. Traseul parcurs prin Luxemburg: Dudelange - Esch - Luxembourg - Medernach - Beaufort - Diekirch - Hoscheid - Clervaux - Wiltz - Esch sur Sure - Rambrouch - Martelange. Ziua urmatoare ajung si-n orasul pe care doream sa-l vizitez inca din adolescenta.
Insa deja am ajuns un calator rutinat cum nici nu visam ca voi reusi sa fiu, astfel ca centrele urbane cat ar fi ele de sclipitoare nu mai au nici un efect naucitor asupra spiritului meu. Astfel ca gasesc Luxembourgul ca fiind un oras simpatic si sic, asemanator cu orasele elvetiene. Bisericile sunt ca la Zurich.
Preturile sunt bune in aceasta mica tara si relieful este pe placul meu, adica ca-n Podisul Transilvaniei: vale - deal la greu. Urmeaza sa fac zeci de mici catarari si sa-mi adjudec majoritatea BIG-urilor din Benelux. Dar sincer sa fiu o catarare alpina cu diferenta de nivel de 1500m face cam cat 10 BIG-uri din Benelux. La Altrier in varful unui BIG ma asteapta o colorata vaca.
Trec si prin multe localitati cu un farmec aparte. Doar ca totul este mult prea curat si la locul sau la fel ca si in Elvetia, de mereu ma incearca un sentiment de oarecare jena venind dintr-o tara cu o astfel de reputatie precum se cunoaste. Insa cu steagul Germaniei m-am scos, toti intrebandu-ma din ce parte a Germaniei vin iar eu le raspundeam insidios: " Sunt Pantani Bavaricus si ma trag dintr-un sat de langa Munchen"
In coborarea de cativa km. spre Medernach trec printr-o zona de chei spectaculoase.
In varful unui deal intalnesc un monunment unde in vechime era un loc de spanzuratoare.
Tot Luxemburgul este format din dealuri domoale si este foarte populat. Acesta este peisajul tipic luxemburghez.
In localitatea Bettendorf ma pun cu sacul de dormit dupa un boschete. In timpul noptii vine o furtuna violenta si salvarea mea vine de la foita de cort daruita de prietenul Florin din Dolomiti care imi salveaza viata.
Ziua urmatoare vizitez orasul Diekirch. Lumea are cultura biciletei in aceasta mica tara unde intalnesc chiar si statui cu biciclisti.
Pe traseu intalnesc si cateva castele printre care cel mai interesant a fost probabil cel din apropiere de Hosingen.
Ziua urmatoare prind o vreme superba, mai fac niste catarari interesante si sunt incantat de un camp cu flori.
Intru in Belgia pe la Martelange. In Belgia merg pe traseul: Martelange - Fauvillers - Bastogne - Houffalize - Vielsalm - Wanne - Stavelot - Spa - Eupen - Kelmis - Aachen. Pana la Bastogne pedalez pe un drum secundar cu circulatie aproape 0 si ma bucur de Belgia profunda. Am multe catarari abrupte dar scurte de facut. Intalnesc si multe sate traditionale. Ajung si in Bastogne unde ma imprietenesc cu niste belgieni si niste tailandeze si petrecem o seara superba. Mi se face cinste si primesc si o modica donatie de la tailandeza mai in etate. Sarut mana scumpelor!
Tarziu cand se inchide carciuma merg si dorm dupa un boschete iar ziua urmatoare ma intorc sa pozez localul "L' Explorateur" unde m-am simtit atat de bine.
Pedalez in continuare pe o pista ciclabila perfecta pana in Houffalize. De aici am o catarare sustinuta pana la Baraque de Fraiture, cel mai inalt loc din Belgia unde ma imprietenesc cu un cicloturist olandez care mergea spre Grecia. Imagine postată

Gica Petrescu - Dedicatie pt. tailandezele intalnite la Bastogne (Belgia)