Totalul afișărilor de pagină

luni, 1 octombrie 2012

4 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari) - partea 4 (Bosnia - un adevarat paradis turistic)

Dupa cam 15km de catarare ajung in sfarsit la statiunea Mrakovica la peste 1000m altitudine. Aici ma opresc la un restaurant sa mai infulec o portie de "veseli cevap". Zaresc si o buturuga cu niste flori in culorile tricolorului nostru.
Urmeaza o lunga coborare pana in localitatea Kozarac unde vad o moschee de toata frumusetea.
Tot aici gasesc si un cimitir musulman cu monumente funerare originale.
Incepe o zona cu o puternica comunitate musulmana si sunt uimit de multimea si de diversitatea moscheelor. Toate aceste impunatoare edificii sunt dotate cu cel putin un minaret filiform care se indreapta spre inaltimi catre Alah.
Dupa orasul Prijedor, ajung sa pedalez pe valea raului Sana care este curat precum numele sau de origine latina.
Putin mai incolo intalnesc o noua moschee interesanta.
Zona este foarte atractiva pt. cicloturism. Dealuri domoale impadurite strabatute de acest rau splendid.
Dupa orasul Novi Grad intalnesc o alta splendoare a naturii: raul Una care este raul cu apele cele mai pure din tot turul meu european. Sunt pur si simplu uluit de aceasta culoare intensa a apei acestui minunat rau. De asemenea pot observa pesti imensi jucanduse in undele sale cristaline.
Ajung si-n orasul Bosanska Krupa unde zaresc o frumoasa cetate medievala pe un deal.
Vremea este perfecta pt. a vizita orasul si cetatea si a ma putea bucura de viata. Alah este cu mine!
Traseul spre orasul Bihac este o reala incantare. Sosea excelenta, trafic redus, decor natural admirabil.
Sunt un norocos sa am parte de asa peisaje.
La un moment dat fac si o scurta baie in acest super rau. Apa este foarte rece.
Langa localitatea Brekovica gasesc un camping si reusesc sa ma imprietenesc cu niste bosnieci care ma invita la un adevarat festin, ne simtim bine si apoi imi si platesc taxa de campare. Sa traiasca bosniecii!
Locul meu de campare este exact langa rau, asa am dorit eu. Ce frumos a fost!
Continui itinerariu si intalnesc o localitate ce poarta numele unei amice inginer chimist din capitala dar si a unei renumite ape minerale din Croatia. Peisajul este minunat la fel ca frumoasa Costela. Scumpa mea Costela iti dedic aceasta poza si inca te astept sa facem turul Romaniei pe 2 roti cum ne planuiam odata!
La iesire din Bosnia mai fac o ultima poza unui panou publicitar reprezentand o voluptoasa duduie. In departare se vad muntii Piljesevica. Of Bosnia ce dor imi va fi de tine frumoasa si manoasa tara!
In Croatia am parte de o catarare sustinuta de cativa km. si apoi intru in faimosul Parc National Plitvicka Jezera.
Pe traseu ma intalnesc cu un cicloturist neamt mai in etate care refuza sa-mi spuna daca intrarea la celebrul complex lagunar este costisitoare sau nu. Probabil ca s-a speriat putin de mine. Zicea ca nu stie engleza, dar nu pot sa cred o asemenea declaratie. Ajuns in fata casei de bilete, mi se inmoaie picioarele vazand costurile exagerate, un bilet costand peste 30EUR. Ma las pagubas si fac o poza unui panou publicitar.
Prin acest parc misuna o gramada de turisti de toate nationalitatile, acest loc este un magnet turistic si infrastructura este excelenta. De asemenea se gasesc pe aici si niste hoteluri si resturante. Totul este aranjat ca la carte. Se pare ca croatii stiu sa profite de pe urma turismului.

Dedicatie prietenilor mei din Bosnia!