Totalul afișărilor de pagină

duminică, 30 septembrie 2012

3 - VeloTurul Europei 2012 (9000km in 123 zile prin 17 tari) - partea 3 (aventuri in Croatia)

Aici iar am parte de un moment de procopseala intalnind patronul unei crame care ma invita la o terasa, ma serveste cu niste beri, imi face cadou o sticla de vin si-mi da si niste merinde de drum. Mai discut si cu niste tineri iar inainte de plecare ma pozez cu domnul sponsor.
Admir mult masina stimabilului patron.
Zona este pitoreasca cu multe podgorii si in curand voi avea din nou catarari.
In localitatea Vetovo zaresc ruinele unei cetati medievale.
Aici este momentul sa fac pauza de masa si ma delectez cu bunatatile daruite de respectivul patron. Sarut mana pt. masa stimabile!
Apoi merg sa vizitez ruinele.
Mai pedalez putin si din localitatea Velika se intra in Parcul National Papuk.
De aici urc cativa km. sa fac un nou BIG. Pe traseu ma prinde ploaia si sunt nevoit sa ma intorc fara a reusi sa ajung in varful pasului.
Velika este o statiune turistica dotata si cu un strand dragut dar nu am timp si nici buget pt. astfel de placeri. Totusi vine o furtuna si sunt nevoit sa intru intr-un local sa scap de intemperie.
Aici admir niste tablouri.
Dupa ce se opreste ploaia o iau spre Pozega. Drumul este de buna calitate urmand cursul unui rausor. In localitatea Brestovac ma prinde iar ploaia, sunt nevoit sa intru intr-un bar iar aici am norocul sa intalnesc un arhitect care ma va primi o noapte in casa sa de vacanta unde-mi va da o camera si vom sta la povestit multe.
Imi continui tura si intru in zona colinara Pozeska Gora.
Pe masura ce ma apropii de Bosnia intalnesc tot mai multe cladiri care poarta nevindecata cicatrice a razboiului din urma cu 10 ani.
Dupa Nova Gradiska si Okucani intru in drumul E661 si traversez autostrada A3. Croatia are ceva infrastructura, nu gluma iar starea drumurilor este de buna calitate.
Mai am 13km pana in Novi Varos iar apoi inca 6 km pana in Bosnia si intrand in orasul Bosanska Gradiska fac o poza primei biserici intalnite.
Cu mare nerabdare gust si prima bere traditionala bosniaca care se va dovedi printre cele mai bune din toata Europa.
Ma apuca foamea si caut ceva traditional de mancare. La un moment dat un titlu interesant imi atrage atentia.
Aici voi gasi "cevap" - mancarea lor traditionala care este foarte gustoasa la un pret de doar 4EUR.
Ma prinde noaptea, mai pedalez putin pana in localitatea Vrbaske unde am parte sa-l intalnesc pe Goran, un tanar bosniac care ma primeste la el acasa, ma lasa sa dorm intr-o incapere, imi da de mancare niste slanina cu ochiuri de ou si ceapa, iar la plecare imi face cadou un sac de dormit vechi a carui fermoar este nefunctional. Iata-ma asadar salvat si adevaratele pasuri montane vor incepe chiar din ziua urmatoare.
Dupa ce-mi iau ramas bun de la salvatorul meu Goran cu mii de multumiri pornesc la drum. Trec prin localitatile Donji Podradci si Gornji Podgradci. De aici drumul incepe sa urce cu o panta nu prea dificila si se intra in Parcul National Kozara.
Aceasta zona a Europei este destul de salbatica si are un potential cinegitic si turistic destul de ridicat. Drumurile sunt cam proaste, in zona finala a pasului am cativa km. de macadam.

Satra! - Sa traiasca prietenii mei din Croatia!