Totalul afișărilor de pagină

luni, 26 martie 2012

Expeditia "Pe culmile extazului in luna Martisorului" 2012 (partea 3) - Depresiunea Brad

Inainte de Varfuri ma opresc sa fac o poza in varful dealului. Bicicleta mea fiind fara frane, sunt obligat sa fac toate coborarile cu pante serioase per pedes, de-mi aduc aminte de nebunii ani de ciclozburdalnicie din perioada boemei mele studentii.


Pe coborarea spre satul Leasa reusesc sa-mi pierd si sacul de dormit pe drum. Dar il recuperez in graba. De aici iar am de urcat panta de 10%.


Usurel ajung si-n varful Dealului Sortoc(498m). Zaresc satul Bodesti iar in departare se vede Muntele Gaina.


Urmeaza o coborare periculoasa cu panta de 10% pe care o fac pe jos. Ajung apoi in comuna Halmagiu.
De aici incepe Transapuseana, unul dintre cele mai frumoase trasee de cicloturism din tara.


Pe acest drum se poate ajunge la Targul de Fete de pe muntele Gaina unde anual se organizeaza o mare sarbatoare campeneasca.


Mai pedalez cativa km pana la intrare in judetul HD.


De la Varfuri, am intrat in DE79, deci drumul este mai circulat si apar si tirurile, dar traseul este placut cu peisaje interesante.


In mai multe locuri am vazut campul in flacari. Se pare ca aceasta indeletnicire este un sport national in zona.


Spre seara ajung si eu la Tebea si aici ramane sa ma decid unde voi innopta.


Fac o mica pauza si la Panteonul Motilor.


La apus de soare, dau cu banul sa vad daca voi merge la Brad unde am un amic patron de fast-food sau la manastirea Crisan, pt. o serata cultural-artistica.


Se pare ca mi-a venit randul sa-mi aduc aminte de saracacioasa mea tinerete, astfel ca o iau spre manastire. Pe traseu, rapus de foame, fac un popas langa niste ciulini si infulec ca mare lacomie niste slanina, oua, ceapa, ridichi, branza si o salata de icre. Rememorez in treacat amintiri de odinioara.
Cine sunt eu oare? Sunt acelasi ciclopelerin rebel si boem. Dar vai eu oare n-am evoluat?
Ultima data cand am fost la aceasta manastire a fost in urma cu 9 ani cand ma duceam la Alba Iulia de 1 decembrie facand turul Apusenilor pe iarna.


Ma prinde si noaptea in drum spre manastire.



Ajuns la sfantul lacas, sunt primit bine si chiar invitat sa mananc o ciorba de legume delicioase. Primesc si o banana ca desert si discut cu 2 doamne in etate despre ce vant ma aduce pe la ei. Apoi sunt directionat spre camera unde voi dormi alaturi cu alti 3 pelerini.
Merg si la vecernie unde am rabdare sa stau o singura ora. Apoi ies afara si citesc istoricul manastirii.


Vestigile fostei manastiri s-au pastrat destul de bine.


Conditiile in care vom dormi sunt foarte bune: un pat cu o saltea comoda si avem si foc in soba. Ma bucur ca am unde sa-mi incarc si celularul.


Uite-l pe Carpaticus satisfacut, dupa o zi de pedalat, pregatit sa doarma bine! Doamne ajuta!


In prima parte a noptii am un cosmar: se facea ca taranul ce dormea in spatele meu se scoala si ma jefuieste de aparatul foto. Dar a fost doar un vis stupid. In a doua parte a noptii taranca in etate ce dormea intr-un pat la stanga de patul meu, se pare ca are vise erotice si tipa" Hai sus!" E minunat. La ora 6:30 AM sunt deja gata sa plec. Afara ma intampina un catel ce seamana cu mult iubita mea Candy.


Merg la baie iar apoi merg sa-mi iau ramas bun de la manastire.


Pe un frig de crapa pietrele merg sa vizitez casa memoriala a lui Crisan din satul cu nume omonim.