Totalul afișărilor de pagină

joi, 1 decembrie 2011

6 - Turul Balcanic "La Santa Primavera 2008" - partea 6 (cicloturism prin Nordul Greciei)

In primul sat observ ca preturile sunt de 3 ori mai mari ca-n Bulgaria. Infatisarea bisericilor se schimba mult.


Sunt in a 13-a zi din tur. Iata-ma ajuns in zona mediteraneana. Vegetatia aici este cam cum e la noi cu o luna mai tarziu.
La un moment dat intru sa vizitez o cladire veche cazuta in ruina. Buruienile au si 1m inaltime spre surprinderea mea.


Pe traseu aproape de localitatea Stymoniko gasesc un monument inchinat eroilor si sunt incantat de basorelieful ce reprezinta scene din razboiul ruso-turc.


Putin mai incolo gasesc o papadie imensa.


Apoi am o lunga catarare cu panta lejera de 5%.


Pe aceasta urcare ma lopeste necazul, mi se rupe ceva la blocul pedalier, astfel ca abia mai pot inainta.


In varful dealului este un restaurant unde fac un bine meritat popas. Beau niste bere Amstel ce costa 2Euro apoi beau niste cidru are costa la fel dar are alcoolemie de 11%. Intre timp ma imprietenesc cu un grec care-mi face cinste ceva bun de mancare. Discutam, povestim iar noaptea ma pun cu cortul in zona.
Ziua urmatoare mai merg 20km mai mult pe langa bicicleta pana ajung intr-un loc unde gasesc un om de super treba care-mi sudeaza blocul pedalier gratuit.


Ma apropi de Salonic si o iau din gresala pe autostrada, ma intorc inapoi si ajung in localitaea Agios Vasilios unde gasesc un lac imens. De aici incepe o catarare BIG cu o panta dificila. Pe traseu ma abat putin sa vizitez o manastire.


Dupa ce urc cativa km am o priveliste impunatoare asupra lacului Koronia.


In varful pantei sunt foarte fericit ca sunt primul membru BIG ce face aceasta catarare. 2 ani mai tarziu unul dintre fruntasii clubului BIG, Eric Lucas, m-a consultat prin email sa afle detalii despre aceasta catarare pe care urma sa o urce si el.
Ura am invins! Sunt mare cycloclimber si ma autountitulez intr-o criza de mandrie nemasurata: "Oedip rege al ciclocatararii romanesti'.


Ca bonus suplimentar natura mi-o trimte pe Paulina, o superba broasca testoasa cu care am o frumoasa idila de amor si cu care ma simt nespus de bine jucandu-ne in niste boscheti meridionali.


Aceasta este superba Grecie, tara a nenumaratelor catarari, paradisul cicloturistilor, asta daca stii sa alegi sezonul potrivit. Las teribila panta in urma satisfacut si am parte de o coborare pe cinste.


In stanga mea zaresc traditionala localitate Hortiatis dominata de muntele cu nume omonim.


Acest masiv cu nume aproape floral este primul in care ma bucur de o catarare in superba Grecie.


Dupa cativa km de coborarea ajung in statiunea turistica Panorama unde e momentul sa-mi fac aprovizionarea.


De aici am o panorama asupra marelui oras Salonic, al 2-lea port al tarii. Observ si golful Salonic care este cam aglomerat de nenumarate ambarcatiuni.


De aici cobor spre oraselul Thermi de unde o iau pe un drum putin circulat intrand in Grecia profunda. Patrund in regiunea Halkidiki, un real paradis turistic.
Pe traseu intalnesc o capela unde ma rog in sanatatea sponsorului, doamna Lidia Bradley, presedinta fundatiei Aspera din Brasov.


Superb este reprezentat aici chipul Mantuitorului.


Noaptea mi-o petrec in cort inainte de localitatea Vasilika. De aici in dimineata urmatoare am o superba priveliste asupra muntelui Hortiatis.


Ziua urmatoare la o patiserie din localitatea Vasilika stau de vorba cu o fata de 25 de ani, cu Vangelia cu care discut multe si schimbam adresele, iar la plecare imi face cadou niste ciocolata delicioasa pe care ma apuc sa o savurez cu mare pofta sub un copac mediteranean la nici 1 km de locul unde am discutat cu fata.

Zorbas - Muzica greceasca - dedicatie speciala pt. doamna Lidia Bradley