Totalul afișărilor de pagină

vineri, 25 noiembrie 2011

4 - Turul Balcanic "La Santa Primavera 2008" - partea 4 (vreme rea in Mt. Balcani)

Pe la Strehaia facem o regrupare, o mica pauza de poze si de masa.


In continuare in drum spre Filiasi fac pana si raman in urma. Sunt in intarziere si nu mai am cum sa ajung grupul sau mai bine zis ma decid sa-mi continui tura singur caci Andrei vrea sa luam tren prin Bulgaria iar eu doream sa traversam Bulgaria pe bicicleta.
De la Craiova o iau spre Calafat. Noaptea dorm in cort pe un deal nu departe de Craiova.
Ziua urmatoare bag tare si ajung la Calafat de unde iau bacul spre Vidin. La intrare in Bulgaria stau la o carciuma si ma intalnesc cu niste baieti mai bronzati si mai tatuati care imi comunica intr-o italiana stricata ca "non e a mangiare in povera Bulgaria". Beau o bere si ma bucur ca preturile sunt putin mai mici ca-n Romania.
Pornesc mai departe si dupa cativa km ajung la prima biserica din Bulgaria intalnita in cale.


Aici gasesc si niste panselute frumoase.


Tot aici intalnesc si un splendid liliac alb.


Pedalez pe drumul European E79, care duce spre Montana si apoi Sofia. Drumul este de o calitate excelenta iar traficul redus. Pe traseu intalnesc putine localitati. Este o zi in care pedalez serios si mult, oprindu-ma la un singur magazin sa cumpar ceva de mancare din oraselul Dimovo. Ajung la poalele muntilor Balcani si ma pun cu cortul inaintea unei catarari.
Ziua urmatoare am de urcat un pas important. Pe traseu intalnesc si o cascada.


Dupa 20 km de urcat ajung in sfarsit in pasul Petrohan la 1438m. Pe ultimii 2km de catarare am avut un strat consistent de zapada langa drum.


Urmeaza o lunga coborare, vremea este cam inchisa, cam pe punctul de a incepe ploaia. Dupa vreo 10km ajung intr-un loc interesant de unde pot observa o pestera intr-o zona de carst deasupra unei paduri dese.


Mai cobor putin si ajung la un restaurant traditional. Deoarece este cam tarziu este momentul sa fac o lunga pauza si sa ma simt bine. In interiorul localului gasesc tot felul de figurine interesante.


Stau aici si ma simt bine cateva ore apoi ma pun cu cortul in zona. in timpul noptii incepe ploaia. Si ploua si nu se mai opreste. Dimineata la ora 9 inca ploua mocaneste, astfel ca-mi strang lucrurile pe ploaie si merg iar la restaurant sperand sa se opreasca intemperia.
Aici servesc o excelenta salata bulgareasca care nu merge prea bine cu berea neagra comandata.


Stau aici 1-2 ore si pana la urma ma vad nevoit sa plec tot pe ploaie. Pe traseu gasesc un monument inchinat unui erou.


La acest monument imi atrage atentia si o cruce interesanta.


Vremea este foarte nasoala. Incepe si un vant sa bata puternic din fata. Sunt atacat si de vreo 5 caini. In apropiere de Sofia la o benzinarie sunt jefuit de 8 leva (4EUR). O nesimtita de vanzatoare profita ca sunt strain si-mi da rest mai putin decat trebuia. Asta este, asa e in tarile sarace, ma simt ca si in Romania. De fapt pe aici, localitatile arata cum erau pe la noi in urma cu 10 ani.


Ocolesc Sofia mergand pe soseaua de centura si sunt oripilat de imaginea de ghetou si cumplita saracie a unor blocuri comuniste.


Ma opresc la un local modest unde mananc bine la doar 8 leva cu tot cu cele 2 beri baute, Pornesc mai departe si sunt plouat la greu. Ma mai opresc la o benzinarie sa ma mai adapostesc de ploaie. Pana la urma ma pun cu cortul langa drum si pana dimineata sunt facut fleasca. Mi se uda inclusiv sacul de dormit iar temperaturile nu sunt deloc generoase.


Fiind inghetat ma opresc la primul restaurant intalnit sa mananc o ciorba de burta.


Aici servesc si niste file de rechin si-mi astampar setea cu bere Pirin. Sunt tot ud la picioare asa ca improvizez, sunt destul de murdar si ma mir ca nu m-au scos afara din restaurant. De fapt trebuie sa marturisesc ca m-am asezat afara pe terasa.


Noroc ca am pe mine un costum de ski in care arat cam caraghios cand sunt pe bicicleta.


Pornesc din nou la drum. Soseaua este impecabila, traficul este insa putin mai intens.


In curand trec pe langa un lac.


Spre bucuria mea iese soarele si-mi pun boarfele la uscat.

Avril Lavigne - Hot