Totalul afișărilor de pagină

marți, 22 noiembrie 2011

1 - Turul Balcanic "La Santa Primavera 2008" - partea 1 - (traversarea Banatului)

Pe data de 5 aprilie dupa o noapte zbuciumata in care am dormit foarte prost, mai exact am adormit spre dimineata fiind foarte nerabdator sa pornesc la drum, iata ca vine si clipa importanta cand ma sui pe bicicleta incarcata, iau ramas bun si ma indrept spre indepartata Grecie.
Vremea este foarte proasta, adica ploua mocaneste si este destul de rece, dar nimic nu a putut sa ma mai retina din calatoria mea.
Prima oprire o fac la Manastirea Feredeu unde ma rog de unul singur in sfantul lacas de cult si discut cu un calugar ca voi porni spre Muntele Athos cu bicicleta. Acesta se mira si-mi da niste sfaturi duhovnicesti.
In fata altarului gandurile mele se indreapta pline de recunostinta catre Dumnezeu multumindu-i ca mi-a scos in fata un generos sponsor in persoana doamnei Lidia Bradley, presedinta Fundatiei Aspera care m-a sponsorizat cu 340EUR pt. aceasta expeditie.
Aveam sa pornesc intr-o mare aventura.
Bicicleta cu care aveam sa pornesc este una modesta, o veche semicursiera Torino care m-a costat doar 130RON dar de care mi-este foarte dor. Sunt probabil printre putinii "idioti" sau temerari care s-au incumetat sa sfideze regulile si sa se inhame la un asemenea tur cu un asemenea "velodromader" obosit. (Apropo ma adresez comunitati de biciclisti: daca aveti un harb de bicicleta de care nu mai aveti nevoie, ati putea face o fapta buna si sa mi-o donati si la anul voi merge cu ea pana in Franta si ma angajez sa va fac reclama inclusiv pe postul local de Televiziune)
Dupa localitatea Covasant se opreste ploaia, eu sunt cam murat oricum.
La Lipova trec podul peste Mures in directia Timisoara.


Inainte de a trece podul admir putin manastirea franciscana Maria din Radna care este printre cele mai interesante din Transilvania, acum fiind in renovare.


La Neudorf ma opresc sa sarbatoresc caci pe 6 aprilie, adica maine va fi majoratul frumoasei mele surori Oana. Eu am plecat de acasa ca n-am vrut sa le stric petrecerea adolescentilor. Cand era copila, am initiat-o pe Oana in frumoasa lume a cicloturismului, dar nu s-a tinut de ture din pacate. Am mers cu ea doar in ture scurte de pana in 30km in zona mea
Superba mea sora Oana:


Asadar sarbatoresc la Neudorf intr-un bar cu lautari si voie buna pana dupa miezul noptii cand sunt agresat de un tanar beat ce vrea sa ma taie cu cutitul. Aveam asupra mea peste 400EUR. Pe vremea aceea eram mai "a l'aise" adica mai bastan si mai smecher.
Pana la urma o tai, bajbai prin noapte si pe traseu ma opreste si un echipaj al Politiei Rutiere, eu sunt vizibil baut dar am vesta reflectorizanta si far pe spate si nefiind un drum circulat scap fara amenda.
La nici 1 km de la locul faptei ma pun cu cortul. Dorm foarte bine. Dimineata constat ca m-am pus dupa niste pomi infloriti.


Sunt atat de fericit! Sa inceapa aventura! Traiasca Pantani Carpaticus! Traiasca cicloturismul!


Dimineata inainte de plecare fac o poza locului unde am dormit prima noapte. Modesta mea bicicleta cu care voi atinge tarmul Marii Egee trecand pe langa Mt. Carpati si peste Mt. Balcani ma asteapta docila.


Daca ieri traseul a fost plat cu exceptia usoarelor catarari din zona podgoriei aradene Masca - Paulis, incepand de azi am si niste catarari scurte dar cu panta medie si de 10%. Desi sunt in Campia de Vest, zona mai mult seamana cu una de podis.
Campul este de un verde intens. Cat vad cu ochii sunt imbratisat de aceasta culoare efervescenta a renasterii naturii. Gandul imi zboara spre Bacovia:
"Verde crud , verde crud
Mugur alb si roz si pur
Te mai vad , te mai aud
Verde crud, verde crud"


Dupa ce urc o panta serioasa in apropiere de Alios sunt atacat de un fioros caine ciobanesc cu care ulterior ma imprietenesc dupa ce-l servesc cu niste salam.


Ajung si-n localitatea Alios unde intalnesc o adolescenta biciclista cu care schimb cateva vorbe.


Intalnesc si un iedut zburdalnic. Frumoasa este lumea satului banatean!


Continui sa pedalez, mai am cateva pante, drumul este excelent. In localitatea Fibis ma opresc sa admir un grup statuar reprezentand 2 personaje biblice.


In Pischia ma opresc sa ma alimentez cu renumita apa din centrul localitatii si iar langa o biserica descopar un alt grup statuar. In caz ca exista cineva care stie cum se numesc bisericile respective va rog sa ne informati.


In aceasta zi pedalez tare, vremea este cam racoroasa si inorat. Ma opresc sa mananc o plescavita in Timisoara apoi dau tare la pedale avand si un vant din spate. Dupa oraselul Deta intalnesc in plopii de pe marginea drumului zeci de cuiburi de ciori.


Ba, o ciora isi face nevoile pe bagajul bicicletei mele, sa fac o criza de nervi nu alta. Pacat ca n-am o pusca la mine sa ma distrez putin.


Aproape de intrarea in judetul Caras-Severin ma prinde noaptea, ma ataca 2 caini ciobanesti si incep si catararile spre bucuria mea. O luna plina ma saluta iar eu ma pun cu cortul pe noapte la intrare in judetul CS, dupa niste boscheti.


In timpul noptii am parte de fenomene stranii, dorm foarte agitat, am cosmaruri, mi se pare ca aud voci, am si halucinatii. Dimineata constat siderat ca mi-am amplasat cortul exact langa osemintele inalbite de vreme ale unei bovine.
Pe loc imi vine revelatia ca din aceasta viata nu ne alegem decat cu sufletul si oasele. Restul este doar un vis fermecator dar atat de trecator.
Deci haideti oameni buni sa fim mai buni si sa ne traim "clipa cea repede ce ni s-a dat" cat mai frumos, cat mai intens.


Dupa Oravita am parte de ceva catarari, am de urcat dealul de langa Neculint, apoi am de urcat 6km de serpentine in Mt. Locvei. Vegetatia incepe sa apara, suntem intr-o zona cu puternice influente ale climei submediteraneene.
In departare pot sa vad raul Nera care nu mai are mult pana la varsarea in fluviu.


In ultima parte a catararii trec printr-o padure de larice superba. Chiar in varf gasesc un panou care ma pune la curent despre frumoasa zona in care intru.


Urmeaza 10km de coborare si dupa ce trec si de orasul Moldova Noua unde ma opresc sa mananc ceva la un restaurant, mai am cativa km de pedalat cand dupa localitatea Coronini ma intalnesc cu fluviul. Aici incepe drumul sa urmareasca cu fidelitate cursul Dunarii.


Chiar la iesire din localitate, dupa ce mai pedalez cateva sute de metrii intalnesc ciudata stanca Babacaia care in mod misterios iese la suprafata din apa Dunarii.

Richard Strauss - Metamorphosen (Part 1)