Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 21 septembrie 2011

Turul European pe 2 roti - Partea 16 - Superba Budapesta

Continui sa ma plimb admirand frumoasele cladiri ale capitalei Ungariei.


La un moment dat aud niste muzica interesanta venind dintr-o curte interioara a unei cladiri mari. Intru sa vad si eu si ajung sa vad un spectacol prestat de niste slovaci care-si promovau tara. Fete frumoase ce danseaza cu foc.


Ma asez unde gasesc loc si incep sa urmaresc spectacolul, ba imi deschid si o bere din traista sa mearga mai bine vizionarea si am parte de o dupa amiaza foarte reusita.


Apoi continui sa merg descult si ajung in curand la Dunarea albastra. Ce dor mi-a fost de fluviu!


Pe celalalt mal al Dunarii gasesc si statuia unei imparatese.


Apoi urc spre faimoasa Citadella iar pe traseu gasesc un remarcabil grup statuar reprezentand: Gradina Filozofiei.


Cu precadere ma atrage statuia unui batran intelept asiatic care se pare ca este Mahatma Ghandi.


Apoi dupa ce ma aprovizionez cu bere la doza Arany Aszok de la un market, ajung in locul meu favorit de la Citadella si stau si savurez cateva ore sa-mi revin din spaime, sa ma dreg, si sa-mi pun ordine in planurile turelor ce vor sa vina. De aici beneficiez de o splendida panorama asupra orasului si al maretului fluviu care mi-a incantat tineretea.


In continuare pornesc descult spre Gyal, spre domiciliul lui Mircea, mai merg cativa km pe jos, pana ajung intr-un loc unde iau un tramvai cateva statii fara sa am bilet. La un birt intalnesc un maghiar ce intelege putin si romaneste si primesc un bilet de metrou si-mi spune pana unde am de luat metroul si de unde sa-l iau. Mai am de luat si un autobuz de data asta tot fara bilet pana ajung in Gyal. Aici merg pe jos pana la casa lui Mircea. Ajung la ora 21 si vecinul sau Viktor imi da drumul in casa dupa ce-i da telefon lui Mircea si afland ca e OK sa fiu primit inauntru. Este o zi de vineri. Ma relaxez si eu si ziua urmatoare merg cu bicicleta mea pana la gara centrala din Budapesta unde scot 50EUR trimisi de mama prin Western Union.
In continuare mai vizitez putin centrul Budapestei care nu inceteaza sa ma fascineze. In centru imi cumpar un langos traditional unguresc care are si ceapa, slanina, smantana etc ce costa 550FT (2EUR). Mai beau si niste bere, vremea este super. Apoi urmeaza sa ma culturalizez putin.
Un basorelief de pe o cladire imi atrage atentia.


Observ si un palat impunator.


Admir si cladirea Parlamentului, un adevarat simbol arhitectonic al capitalei Ungariei. Acest grandios edificiu este al 3-lea ca marime din lume ce gazduieste un Parlament national. Lungimea cladirii este de 268m, latimea sa de 123m iar inaltimea de 96m, avand o insemnatate simbolica, facand referire la anul 896 cand ungurii s-au asezat in zona. Cladirea Parlamentului a fost inaugurata in 1896, an ce a marcat o mie de ani de la aniversarea cuceririi de catre unguri a bazinului Carpatilor, dar cladirea a fost complet finalizata abia in anul 1904. Peste o mie de oameni au lucrat la constructie, au fost folosite peste 40 de milioane de caramizi si peste 40 de kilograme de aur de 23 de carate.


Iar pedalatul de pista ciclabila EuroVelo 6 este o reala placere, avand mereu o frumoasa vedere asupra fluviului.


In Budapesta se gasesc multe poduri interesante iar preferatul meu ramane Szechenyi Lanchid (Podul cu lanturi). Acest pod este cel mai vechi din Budapesta, fiind opera arhitectului englez William Tierney Clark si a fost inaugurat in 1849.


Acest frumos oras se mandreste si cu un funicular iar chiar in apropiere descopar o suoerba reprezentare grafica care ma incanta pe loc.


Cine doreste poate vizita orasul cu ajutorul unui double decker.


In apropiere de Palatul Parlamentului descopar si un monument inchinat Comunismului.


Descopar si cea mai mare biserica a Budapestei: Bazilica Sfantul Stefan care poate gazdui aproximativ 8500 de oameni. In aceasta bazilica se afla si cea mai de pret comoara a Ungariei: mana dreapta mumificata a Sfantului Stefan.


Pe o cladire observ un basorelief care seamana cu picturile lui Grigorescu.


Budapesta se mandreste si cu cladiri moderne.


Ajung si la o frumoasa arteziana.


Cu siguranta capitala Ungariei ramane unul dintre cele mai fascinante orase din lume.

The Asteroids Galaxy Tour - The Golden Age