Totalul afișărilor de pagină

duminică, 21 august 2011

Gigliola Cinquetti - Tous les hommes sont fideles

Turul European pe 2 roti 2011 - Partea 6 - Coasta Liguriei




Hei dragi cititori si de aici a urmat paradisiaca Coasta Ligurica unde a fost si prietenul nostru Gibonu (Bogdan Neacsu) care a redat bine prin fotoreportajul sau frumusetea de nedescris a acestor tinuturi italice binecuvantate. Personala mea opinie este ca aceasta coasta intrece chiar si Coasta de Azur in splendoare. Aici va puteti simti extrem de bine iar costurile uneori nu depasesc cele de pe litoralul nostru (cu exceptia restaurantelor).
Cum am ajuns in La Spezia dupa ce m-am mirat de palmierii care erau la fel de mari ca cei vazuti de mine in Grecia si Turcia, am intrebat un trecator in impecabila mea italiana: "Dove e la strada qui va a PortoVentura?" Italianul a ras si mi-a spus ca poate vreau sa stiu drumul spre Portovenere. De fapt mintea mea boema mereu in cautare de aventura scornise un nou nume pt. renumita bijuterie ligurica dupa parerea mea mai interesanta si mai speciala chiar si decat celebrul Portofino.
Am fost indrumat spre Portovenere. Am mai avut de pedalat 11km pe langa coasta urcand si coborand niste dealuri avand o panorama impresionanta asupra lui Golfo di Spezia:


Pe traseu m-a prins si o torentiala astfel ca m-am adapostit intr-un garaj privat care era deschis. Ajuns in Portovenere intram in faimoasa zona aflata in patrimoniu Unesco: Cinque Terre. Acest port medieval pur si simplu m-a uimit. Nu mai vazusem asa ceva in lungile mele peregrinari.
Maretul Portovenere:


Din prima clipa m-am indragostit de aceasta nestemata turistica a Liguriei si m-am hotarat sa ma simt bine nu una ci trei zile in acest mic paradis. Pentru inceput m-am dus sa-l vizitez cum se cuvine. Portul era plin de cladiri vechi, de vile impunatoare, de localuri minunate si era invadat de turisti. Am vazut si o superba cetate medievala.


Preturile erau cam piparate. La singurul magazin ce am gasit, o bere de 33cl era 1,5EUR. Mi-am luat cateva sticle si m-am dus pe o banca in port sa admir Golfo dei Poeti. Pe aici a trecut si marele George Gordon Byron, cunoscutul poet romantic englez care A fost Capricorn ca si subsemnatul. Se pare ca Byron a fost si un excelent inotator si a reusit performanta sa inoate de la Portovenere pana la Lerici, o distanta de vreo 25 km, deci traversand golful. Hei bine eu nu am incercat sa-l egalez la inot dar il voi depasi (daca nu am facut-o deja la aventuri si calatorii)
Si am tot savurat, visat si meditat si admirat frumoasele turiste, apoi m-am dus la un local unde o pizza modesta si o sticla de 33cl vin alb m-a costat 15 EUR (cam mult, ziceam in gandul meu).
Seara pe strazile medievale a dat norocul peste mine la Osteria Baracco. Era un chef mare, ziua tanarului Marco care implinea 27 ani. Si el fiind pasionat de ciclism a ramas impresionat de calatoria mea iar cand m-am dus sa comand un pahar de vin si am intrat cu el in vorba m-a invitat la show. mi-a dat spaghete cu fructe de mare si vin pe saturate. A fost o seara memorabila in care am ras si am discutat cu superbe ragazze. Of Doamne ce frumos a fost!
Cheful lui Marco:


Dupa ce s-a spart petrecerea dupa miezul noptii si bietul Marco a constatat caci cu banii cheltuiti in aceasta seara ar fi putut calatori o luna in Europa, a venit momentul sa caut si eu o alta carciuma deschisa. Si se pare ca inca norocul se tinea scai de mine. Am nimerit un bar unde patronul impresionat de tura mea mi-a dat sa beau vin la carafa la un sfert de pret. Cu 5 EUR am baut de m-am spart.
Acolo am discutat cu niste "ladies" din lumea buna, niste sclifosite si schimonosite de asa o viata imbelsugata de "loisir et relache senza pensieri". Una era patroana: saraca la nici 50 ani arata ca coana Brigitte Bardot, din cauza machiajului si a vopsirii parului din frageda tinerete dar si din cauza pacatelor carnale care au secatuit-o de vlaga.
Nu judec, nu critic pe nimeni, eu cel mai mare pacatos al lumii, imi permit doar sa zugravesc in cuvinte ceea ce vad, ceea ce constat. Si am constatat caci bogatia in exces fara o buna judecata este foarte daunatoare.
Scumpa de ea ma tot intreba ce varsta ii dau. Eu din politete ii dadeam cu 10 ani mai putin decat presupuneam ca are. Apoi m-am intretinut si cu prietena sa, o "aristocrata" emancipata ce bea vin cot la cot cu mine. Of ce am mai ras, of ce ne-am mai distrat: "un tanar aventurier roman pe 2 roti cam betiv si o vaduva bogata din mirobolanta cizma si ea tot cu darul suptului". Insa vai nu mi-a fost dat s-o cuceresc sa ma procopsesc si eu si sa scap de saracie sa fiu un "farniente", sa beau vin, sa inot in paradis si sa pedalez prin cizma. Dupa ce s-a imbatat, baba dorea sa ma duca la vila ei sa aibe cu mine o aventura de o noapte sa-si aduca aminte de tinerete. Beat fiind si eu, o tot ceream de nevasta. Raspunsul ei era cam ambiguu insa sau eu nu mai pricepeam dialectul ei. Pe la 3 AM ne trezim ca vine o grasana roscovana la vreo 25 de ani. Era fica babei, venise dupa masa s-o duca acasa. A certat-o putin, m-a mustrat si pe mine, apoi a luat-o pe masa, a introdus-o intr-o masina luxoasa si a demarat in tromba.
Barul era Non-stop dar plecasera toti clientii asa ca m-am decis sa plec si eu. Localul era situat langa hotelul Genio, iar eu m-am simtit geniu si spiridus in aceea memorabila seara. Pana la urma am dormit langa o toaleta publica sub o prelata la doar 25 metri de local sa-l gasesc aproape si maine cand ma voi trezi.
Locul de pomina unde am trait momente de neuitat langa hotel Genio:


Ziua urmatoare m-am dus sa ma arunc in mare, am facut baie, am vizitat statiunea din nou apoi a reinceput fiesta la acelasi local unde eram deja client indragit, chiar prieten al casei.
Peisaj din Portovenere:


De data aceasta am stat la discutii cu fica patroanei si cu logodnicul sau, un albanez frumos ce lucra la barul lor. Gagica era saracuta cam grasa si hada, balcaza si lalaie cum ar zice Creanga dar avea banii pe ea iar albanezul era super chipes tras printr-un inel cu o mustacioara sexy. Era clar pe interes cu gagica, era un troc: frumusete, placere contra bani. Asta e viata.
Noaptea mi-am petrecut-o tot prin zona, m-am pus cu sacul de dormit langa toaleta aia la intrarea intr-un fel de depozit unde erau vreo 30 pisici. Dimineata m-a trezit proprietara care venise sa hraneasca pisicile.
Ciudat este ca am vazut un albatros care se juca cu o pisica, o scena unica.


A urmat din nou o zi de relaxare in care am tot facut baie, am mancat bine si mai sorbeam cate o berica. Era minunat.
Locul unde faceam baie la Portovenere:


Si dupa 3 zile de intensa reverie, bucurie si placere a venit momentul sa parasesc acest adevarat colt de rai.
Am dormit in acelasi loc. Dimineata ma trezesc ca vin 2 carabinieri inarmati pana in dinti si-mi dau trezirea. Ma chestioneaza, ma legitimeaza, telefoneaza la superiori, ma cerceteaza pana la chiloti si-mi comunica ca am comis o ilegalitate : adica cam dormit pe spatiu public, apun ca amenda ar fi 150 euro dar aflandu-mi povestea ma lasa sa plec bucurosi ca voi parasi Italia in curand. Se pare ca bosorogul ursuz care gestiona toaletele publice a chemat politia crezand ca sunt un infractor.
Dupa ce am scapat cu basmaua curata mi-am facut bagajul, am mai sarit la o ultima baie si mi-am continuat tura.
A trebuit sa ma intorc pe acelasi drum vreo 8 km pana aproape de La Spezia unde se facea un drum la stanga spre Riomaggiore. Era canicula din nou si spre bucuria mea aveam de urcat la greu. Am urcat vreo 8 km pana m-am trezit cu o panorama impresionanta asupra marelui port liguric.
La Spezia vazut de pe deal:


Apoi a urmat un traseu foarte pitoresc de culme, eram in Cinque Terre, pedalam printr-o zona de vis trecand prin sate traditionale care si-au pastrat farmecul de odinioara. Drumul era o succesiune de urcari si coborari cu vedere la mare.
Peisaj din Cinque Terre:


Am observat ca viticultura este principala activitate a oamenilor din aceasta zona binecuvantata situata intre munte si mare. La un moment dat am ajuns si la un mare anunt colorat si am aflat ca pe aici a trecut Giro d'Italia.


Eram foarte fericit ca in sfarsit ajung intr-una din cele mai frumoase zone din Europa care mi-a satisfacut pe deplin asteptarile. Ce poate fi mai frumos pt. un cycloclimber decat sa urce si sa coboare in adierea zefirului sub razelele soarelui inconjurat de peisaje minunate?
Munte si mare - Cinque Terre:


Dupa o zi fascinanta de pedalat am coborat in portul turistic Levanto unde dupa ce m-am aprovizionat la un mercato, am mers pe plaja sa mananc si sa savurez clipa.
Pe plaja de la Levanto:


Aici am intalnit multi adolescenti care faceau galagie si consumau alcool. A fost o seara agreabila.

Seara pe la ora 23 m-am decis sa merg spre Bonassola. am avut de urcat un deal, am mai pedalat cativa km si m-am pus cu sacul de dormit sub un copac inalt, era un conifer mediteranean.
In doar 10 min. a inceput sa ploua. Am sarit ca ars. Mi-am impachetat boarfele si am sarit pe bicicleta sa pedalez inainte spre Levanto. Pe traseu a inceput sa ploua torential, noroc ca am reusit din timp sa-mi introduc sacul de dormit in 2 pungi. In Levanto era imbulzeala mare de oameni, era o discoteca pe plaja dar acum cu ploaia toti s-au retras prin localuri si sub copertine.
Dupa ce am mancat un sandwish si baut un suc, ploaia s-a mai linistit si am considerat ca trebuie sa plec din nou spre Bonassolo, caci la iesire din Levanto vazusem un garaj in fata unei case ce era deschis.
M-am gandit sa ma bag acolo in aceasta noapte si asa am si facut. Am dormit toata noaptea cu spaima ca o sa vina proprietarul beat de la petrecere si o sa ma calce cu masina.
Ziua urmatoare a fost vreme buna, am avut un traseu superb plin de catarari si coborari si peisaje frumoase. La un moment dat am ajuns si la un pas.


Apoi a urmat o frumoasa coborare. in continuare am ajuns si la o pista ciclabila de vis. Era pe langa Deiva Marina. Gibonu stie mai bine ca eu am memoria mai scurta.


Pista avea si multe tunele. Peisajele incredibile, apa super cristalina si de un albastru intens. Am intalnit si multi ciclisti si l-am rugat pe unul sa-mi faca o poza.


Pana la urma dupa ce am trecut si prin 3 statiuni mari: Sestri Levante, Chiavari si Rapallo am luat-o si spre renumitul Portofino care mi-a placut mult. Aici am scos din traista niste prosciuto, cascaval si masline si am mancat foarte bine fara sa cheltui un ban.
In Portofino:


Apoi vremea s-a schimbat brusc, se simtea ca va veni o furtuna si am taiat-o spre Sant Margherita unde m-a prins intemperia, dar avut timp sa ma adapostesc intr-un local unde nu mi-am permis nici o bere, caci cea mai ieftina costa 4EUR.

Bogatie mare, splendoare multa, lume buna la Portofino. Nu era de nasul meu si era sa-mi trag si o amenda din nou ca mi-am permis sa merg pe bicicleta intr-un loc interzis unde aveau voie doar pietonii. Noroc ca mi-a atras atentia un domn. Asa patisem in urma cu 4 ani in Venezia de era sa ma ia un "italiano vero" la bataie.
Am admirat tot felul de 'barcute' scumpe iar apoi amenintat si de furtuna mi-am vazut de drum.
Yaht de lux in Portofino:


Dupa ce in S. Margherita m-am adapostit de ploaie, a iesit din nou soarele iar eu am avut o noua catarare de cativa km si am putut sa admir Golfo di Rapallo.


In urmatoarea localitate mi-a placut mult biserica care avea si niste picturi exterioare de exceptie.


In continuare am coborat in localitatea Recco unde mi-am facut aprovizionarea iar apoi am stat pe plaja sa admir pescarusii si norii care luau cele mai diverse si mai ciudate forme. Ba chiar am recunoscut cateva personaje biblice in forma mereu schimbataoare a norilor. Am savurat si cateva beri Moretti iar apoi am vrut sa dorm pe plaja dar din pacate m-a prins din nou o ploaie asa ca pe la miezul noptii mi-am gasit un loc de boschetarit nocturn cat se poate de original, sub un viaduct feroviar imens chiar in centrul localitatii.
Viaductul sub care am dormit la Recco:


Macar am scapat de ploaie. A fost foarte interesant. Mi-a placut experienta.
Locul unde am dormit:


Ziua urmatoare m-am sculat de dimineata ca incepusera sa treaca masinile si oamenii mirati pe langa mine si nu mai aveam chef de un nou "check-up" din partea bravilor carabinieri.
In orice caz Moga, acest hedonist si trubadur al cicloturismului rasaritean, a cam speriat mirobolanta cizma.
Am avut o coborare superba, in departare se vedeau Alpii cu varfurile inzapezite si in doar 30 minute intram in marea metropola portuara; Genova, cetatea unde s-a nascut marele Cristofor Columb. Mi-a trebuit cam o ora pana am ajuns in centru orasului. Aici am stat sa vizitez obicectivele turistice inca o ora.
Arc de triumf:


Apoi dupa ce am mancat ceva specific italienesc: niste focaccia si o pizza delicioasa, m-am dus sa vizitez portul. Aici am descoperit si o corabie ca pe vremea reginei Isabela si a lui Cristofor.


M-am grabit apoi sa ies din marele oras si dupa circa o ora ajungeam la primul loc de baie unde am si plonjat in mare caci era cam cald din nou. Aici m-am jucat cu valurile, m-am lasat izbit si maturat de ele si a fost super Ok.
Loc de scurta relaxare dupa Genova:


In drum spre Savona am intalnit multe statiuni cochete si din cand in cand ma mai opream la o baie scurta sa ma racoresc. Pe acest traseu am gasit si o catarare cu o panta infernala pe care am urcat-o pe bicicleta de era sa-mi crape angrenajul. Aici mi-am dovedit din nou ca sunt un catarator la nivel inalt.
Teribila panta ce am urcat pe 2 roti:

IMA - Les temps des fleurs