Totalul afișărilor de pagină

duminică, 30 octombrie 2011

Turul Octombrie Mon Amour 2011 - partea 5 (Prin Mt. Trascaului)

Intru intr-o zona incarcata de istorie, de o mare frumusete si putin cunoscuta de turisti.


Bisericile sunt foarte interesante pe aici si au o arhitectura specifica regiunii. Pe teritoriul comunei Bucium se gasesc multe sate cu biserici interesante.


In localitatea Bucium Izbita se afla o biserica - monument istoric. De aici se merge spre rezervatia geologica Detunatele.


In acest sat este momentul sa-i fac o vizita doamnei Carmen, proprietara unui bar si a unei pensiuni pe care n-am mai vazut-o din 2006. O gasesc la barul dansei si stau mult la discutii cu ea si cu un batran de treaba. Doamna Carmen ramane uimita de evolutia mea cicloturistica din ultimii ani.


De aici ma asteapta o frumoasa catarare spre Mogos si drumul devine tot mai salbatic iar traficul tot mai redus. Castig altitudine in curand si ma trezesc ca fac si o pana la roata din spate. Imi schimb camera si pornesc la drum. Intru in Tara Motilor profunda. In stanga mea pe o colina apar niste arbusti pitici si cam razleti.


Dupa Mogos drumul asfaltat este inlocuit de un drum de tara plin de balti si cu mult pietris. Pe o distanta de cel putin 30km traseul este foarte salbatic cu catune uitate de lume si cu drumul in stare foarte proasta.
Catunul Barlesti pastreaza un aer patriarhal, vadit arhaic.


Ma mai ataca cate un caine ciobanesc, se mai uita la mine urat cate un taur, ma mai stropesc in baltile adanci. E minunat!


In satul Barbesti vad multe sure ca pe vremea dacilor. Zona este de nedescris.


Spre satul Macaresti intalnesc si o zona cu mult nisip pe drum si ma mai ataca un dulau.


Apoi urmeaza o frumoasa catarare pe pietris spre satul Geogel.


Drumul este sinuos cu urcari si coborari iat din cand in cand zaresc salase ancestrale acoperite cu paie.


Aceasta este una din zonele cele mai interesante din toata Transilvania. Suntem in Muntii Trascaului, taram de legende si incarcat de istorie.


Am ajuns undeva pe la 1000m altitudine si avem drum de culme cu usoare urcari si coborari. Varfurile muntilor din departare abia daca depasesc 1200m. Incepe sa se faca tarziu si din pacate nu voi reusi sa ajung in comuna de munte Ramet pe ziua. Mai savurez niste peisaje de vis si-mi fac planuri unde sa innoptez sa fiu in deplina siguranta pe aici neexistand nici o pensiune.


Pana la urma ma pun cu cortul in satul Bradesti langa biserica. Dorm pe la cota 1000, in timpul noptii este destul de frig iar in departare prin muntii se aud tot felul de zgomote suspecte iar cainii latra la greu. Seara in timp ce mancam in cort am reusit sa ma tai frumos cu cutitul in palma stanga. M-a oripilat inainte de culcare si un individ in stare de ebrietate. Mancare si ceva de baut am reusit sa-mi iau de la magazinul satului chiar inainte de a se inchide.
Si iata ca trece noapte si eu supravietuiesc. Nu ma ataca nici banditii, nici fiarele padurii.
Dimineata urmatoare imi impart micul dejun cu un caine din sat.


Spre bucuria mea tot aproape de locul unde mi-am petrecut noaptea gasesc si un foarte vechi car de lemn. Aceasta este Romania profunda, Ardealul ramas inca nealterat de veacuri. Ce bine e sa stii pe unde sa pedalezi!


Tot din acest sat montan si tot din apropierea locului unde am campat se poate ajunge la un fenomen geologic interesant, la un aven important.


In curand pornesc, mai am de facut o catarare de vreo 2km, pe traseu intalnesc si o cireada de vaci iar din varful catararii am de pedalat pe drum de culme si iese si soarele, incalzindu-se brusc vremea. Decorul natural este superb. In stanga mea este un deal acoperit de boscheti pitici.


Iar in dreapta se profileaza niste dealuri superbe semi-impadurite.


Mai trec si pe langa niste colibe traditionale.


Drumul continua asa cativa km buni. Vremea se incalzeste asa ca ma schimb in echipament de vara. In apropiere de comuna Ramet, pot observa in departare varful Piatra Cetii (1234m).

Un comentariu:

  1. - Ce istetz rasare turla bisericii de dupa palcul acela de copaci?!
    - "Posesiva" d-na Carmen care a "ingradit" si stalpul - in contrast cu libertatea ce se intrevede pe fundalul imaginii
    - Splendid! Cat de minunat este peisajul cu arbustii imprastiati sub un cer din care-i priveste ocrotitor insusi Dumnezeu, iar tu, din umbra, i-ai surprins!
    - Tihna imaginilor e oarecum in contrast cu descrierea locurilor, ce o faci in cuvinte, dar le bine completeaza.
    - Absolut minunata imaginea cu ramurile de maces dupa care se ascunde o ciudata cusma ce se intrece in semetie cu muntii.
    - Ha, ha, ha! Caruta a rezistat peste veacuri dar "dacia" nu prea!
    Nici nu stiu cum as putea scrie mai putin daca eu le admir pe toate!

    RăspundețiȘtergere